Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Parę problemów z Carismą 1.6 (elektryka+klima)
Autor Wiadomość
kolegikolega 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-08-2015, 22:16   [Cari 1.6] Parę problemów z Carismą 1.6 (elektryka+klima)

Witam serdecznie.
Od 3 miesięcy jestem "szczęśliwym" posiadaczem carismy 1.6 97-98r

Problem nr1:
Klimatyzacja w moim aucie prawdopodobnie nie była uruchamiana i serwisowana przynajmniej od 2012 albo od nowości. Czynnika nie było wcale, zapach z nawiewów jak z :butthead: Klima od wtorku nabita, odgrzybiona, szczelna.... działa.... :D
Problemem są obroty silnika które przy włączonej klimatyzacji spadają do pierwszej kreski obrotomierza, silnik jak i całe auto telepie na boki.
Dzisiaj została wyczyszczona przepustnica oraz nauka obrotów.
Problem nadal występuje obroty spadają na bardzo niskie w granicach pierwszej kreski przy włączonej klimatyzacji.

Problem nr2:

W trakcie trasy Oława-Wrocław w nocy zgasło podświetlenie liczników (trudno może coś na kostce nie łączy czy coś) kilka razy włączyły i znowu zgasły. Problem nie powtórzył się przez miesiąc aż do dzisiaj.... znów zgasły. Odkryłem że też nie świecą tylne postojowe oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej gdy gasną liczniki. Otworzyłem tylną klapę i przy samym górnym położeniu klapy zapala się kontrolka podgrzewania tylnej szyby. Czyżby problem z masą?

Problem nr3:
Przy włączeniu silnika po 2 sekundach dostaje jakiegoś obciążenia, obroty lekko spadną i pojawia się leciutkie (wycie?) czy to normalne w carismach?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-08-2015, 22:25   

kolegikolega napisał/a:
Otworzyłem tylną klapę i przy samym górnym położeniu klapy zapala się kontrolka podgrzewania tylnej szyby. Czyżby problem z masą?
Raczej problem z przełamanymi kabelkami w przelotce między klapą a karoserią

Jak wogóle silnik zachowuje sie przy porannym rozruchy, czy obroty normalnei wskakują ponad 1000RPM a później stopniowo spadają do ustalonego biegu jałowego, czy obroty sa podbijane na biegu jałowym, gdy np zaczynasz kręcić kierownicą albo zaczynasz właczać "mocne" odbiorniki typu nadmuch, światła długie, etc
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kolegikolega 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-08-2015, 23:24   

robertdg napisał/a:
Jak wogóle silnik zachowuje sie przy porannym rozruchy, czy obroty normalnei wskakują ponad 1000RPM a później stopniowo spadają do ustalonego biegu jałowego, czy obroty sa podbijane na biegu jałowym, gdy np zaczynasz kręcić kierownicą albo zaczynasz właczać "mocne" odbiorniki typu nadmuch, światła długie, etc

Proszę bardzo: http://youtu.be/X9WMZNbSjmA

Ziemba. 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Wysłany: 14-08-2015, 00:54   

Leciutkie wycie to chyba pompka paliwowa. Czy słychać to wyraźniej, gdy w baku jest mało paliwa np. 1/4 zbiornika lub mniej??

[ Dodano: 14-08-2015, 00:56 ]
Możesz to sprawdzić np. podnosząc kanapę tylną, lub jeśli masz kanał to posłuchać od "spodu" co w baku piszczy :D
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj :)
http://www.pajacyk.pl/

mateelv 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 14-08-2015, 01:31   Re: Parę problemów z Carismą 1.6 (elektryka+klima)

kolegikolega napisał/a:
Witam serdecznie.
Od 3 miesięcy jestem "szczęśliwym" posiadaczem carismy 1.6 97-98r

Problem nr1:
Klimatyzacja w moim aucie prawdopodobnie nie była uruchamiana i serwisowana przynajmniej od 2012 albo od nowości. Czynnika nie było wcale, zapach z nawiewów jak z :butthead: Klima od wtorku nabita, odgrzybiona, szczelna.... działa.... :D
Problemem są obroty silnika które przy włączonej klimatyzacji spadają do pierwszej kreski obrotomierza, silnik jak i całe auto telepie na boki.
Dzisiaj została wyczyszczona przepustnica oraz nauka obrotów.
Problem nadal występuje obroty spadają na bardzo niskie w granicach pierwszej kreski przy włączonej klimatyzacji.

Polecam mój ostatni post na końcu. Mam ten sam model Cari ;)

http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1313641

kolegikolega 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-08-2015, 05:12   

Ziemba. napisał/a:

Leciutkie wycie to chyba pompka paliwowa. Czy słychać to wyraźniej, gdy w baku jest mało paliwa np. 1/4 zbiornika lub mniej??

Nie ma żadnej różnicy między pełnym bakiem a małą ilością paliwa. Ale dzięki będę przysłuchiwał się w okolicy pompy.

mateelv napisał/a:
Polecam mój ostatni post na końcu. Mam ten sam model Cari ;)

Kolego gdzie to czyściłeś? Przy filtrze? Ja mam filtr elektrostatyczny i ciężko się do niego dostać.

mateelv 
Forumowicz

Wysłany: 14-08-2015, 11:47   

To wszystko jest wyżej w tamtym temacie opisane. Akurat filtra nie miałem, ale ta siatka była prawdopodobnie nietknięta od nowości.
Wystarczy zdjąć schowek i zacząć zabawę z odkurzaczem :wink:

kolegikolega 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-08-2015, 21:59   

Cytat:
To wszystko jest wyżej w tamtym temacie opisane. Akurat filtra nie miałem, ale ta siatka była prawdopodobnie nietknięta od nowości.

Wyczyściłem wszystko z filtra. Było syfu że hoho.....
Chyba nigdy nie było tam nic czyszczone.

Patent dla osób bez odkurzacza albo nie wchodzi rura.

Po wyczyszczeniu:

Oraz kolejny filmik jak carimata zachowuje się z obrotami z klimatyzacją i bez. (Po czyszczeniu przepustnicy, po nauce obrotów)
https://youtu.be/hiSbWE1BpP4

mateelv 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2015, 20:22   

kolegikolega napisał/a:
Cytat:

Wyczyściłem wszystko z filtra. Było syfu że hoho.....
Chyba nigdy nie było tam nic czyszczone.
Obrazek

Patent dla osób bez odkurzacza albo nie wchodzi rura.
Obrazek

Po wyczyszczeniu:
Obrazek

Oraz kolejny filmik jak carimata zachowuje się z obrotami z klimatyzacją i bez. (Po czyszczeniu przepustnicy, po nauce obrotów)
https://youtu.be/hiSbWE1BpP4Obrazek
Przy najniższym spadku zaświetliła się lampka akumulatora. Nie jest już do wymiany?

Cargo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 GL+ LPi
Wysłany: 07-09-2015, 02:36   

kolegikolega napisał/a:
robertdg napisał/a:

Proszę bardzo: http://youtu.be/X9WMZNbSjmA

Co do klimy to sprawdź czy po załączenia klimy działa wiatrak klimatyzacji ten pod maską ....?

Odpowiedz do tematu