Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX - listwy boczne ochronne
Autor Wiadomość
mariachi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-09-2015, 14:45   ASX - listwy boczne ochronne

Cześć,

czy ktoś z Was drodzy użytkownicy montował jako akcesorium listwy boczne ochronne do swojego ASX-a? Jeżeli tak to czy sprawdzają się takie listwy w kwestii ochrony szkód parkingowych? :) I czy mógłby podrzucić tutaj zdjęcie z bliska lub opisał jak bardzo gruba jest taka listwa.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,
Mirek

vavoom 
Forumowicz

Auto: ex-ASX
Wysłany: 08-09-2015, 10:17   

Listwy są różne, oryginały, zamienniki itp.
W moim przypadki listwy były gratisem przy zakupie auta, ASO oczywiście zamontowało zamienniki...
Grubość listwy w najgrubszym miejscu to 1 cm, funkcję ochronną oczywiście spełniają, choć dla mnie to bardziej ozdoba :)

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
  Wysłany: 02-12-2015, 13:22   

Witam szanownych kolegów

Spróbuję odgrzać stary temat. Trochę czasu upłynęło od ostatniego posta, to może ktoś już ma więcej doświadczeń w tym temacie. Niestety miśkowy lakier jest delikatny jak farbka plakatowa i co by nie robić po kilku latach użytkowania drzwi są niemiłosiernie poobijane przez "sąsiadów" (to nie jest właściwe słowo) na parkingu.

Wobec tego nasuwają się dwa pytania:
- czy ktoś ma doświadczenia w drobnych naprawach lakierniczych ? (malowanie całych drzwi jest absolutnie nierozsądne)
- czy dostępne na rynku listwy boczne maja jakąś funkcję ochronną przed obiciami ? (niektóre z nowych samochodów mają tak "kosmiczny" kształt że nie wiem czy realizacja takiej ochrony jest technicznie możliwa).

Pozdrawiam wszystkich :D

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 02-12-2015, 13:52   

TommyWalker, większość "białych kleksów/rys/obić" da się spolerować - dość często jest to lakier "sąsiada" lub płytko zarysowany lakier bezbarwny.
Usunie Ci to każdy lakiernik lub lepsze myjnie.

Jak lakier jest poważnie uszkodzony to pozostają Ci zaprawki (albo samodzielne na zestawie do zaprawek z ASO, albo korzystając z usług firmy trudniącej się naprawami typu "smart")

Canard 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitubishi ASX Blue Sky
Wysłany: 04-12-2015, 15:30   

A czy ma ktoś problem z odklejaniem się listw bocznych? Moje po niecałym roku jazdy nie trzymają się blachy 1-2 cm od każdego brzegu. Listwy miałem montowane przy zakupie nowego samochodu. Miał ktoś taki problem?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 06-12-2015, 15:38   

Canard, nikt Ci nie odpowiada, to ja Ci odpowiem - nie na podstawie ASX-a, ale innych listew (fabrycznych, doklejanych i przeklejanych), które "się odklejają".

Podstawowe błędy:

1. Zły montaż - brak odtłuszczenia powierzchni.
2. Kiepska taśma/klej
3. Nieodpowiednia temperatura/wilgotność podczas montażu.
4. Zbyt agresywna chemia (tzw. prespray na myjniach ręcznych), szczotki (na automatach) lub zbyt duże ciśnienie środka myjącego/wody punktowo w listwę
(w pozostałych przypadkach mycia :wink: )

Zeby się pozbyc "problemu" trzeba odkleić listwę, dokładnie oczyścić, odtłuścić i dobrą taśmą dwustronną (lepiej 2 węższe paski niż jeden gruby) przykleić i na kilka godzin "docisnąć" - taśmą lub w inny sposób :wink:

Jeżeli kleiłeś w ASO i jeździsz na przeglądy to zgłoś to im :wink:

TommyWalker 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
Wysłany: 08-12-2015, 15:30   

Dziękuje za zainteresowanie się moim pytaniem.

Proszę kolegów, którzy mają "wypasione" wersję miśków czy takie listwy są tylko ozdobą czy faktycznie chronią drzwi przed obiciami.

Pozdrawiam :D

Mark442 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
Wysłany: 08-12-2015, 17:35   

Osobiście nie mam żadnych ochronnych listew. Sama nazwa kojarzy mi się raczej z listwą ozdobną, a nie zabezpieczającą, czy ochronną i moim zdaniem jest to raczej kwestia gustu i kasy. No i może poczucia, że zrobiłem wszystko, żeby nie mieć śladów na drzwiach... No bo co ma zabezpieczyć, czy chronić cienki i chyba dość wąski pasek plastiku na drzwiach?? Są różne kształty drzwi ewentualnych innych wózków parkujących obok Twego wózka (o wózkach z super i hiper marketów nie wspominam, bo to zwykle one są winne otarć i rys)... A jak zabezpieczysz drzwi przed wandalem, który Ci przerysuje cały bok?? Na jakiej wysokości chcesz je montować?? Kształt drzwi w Miśku jest jaki jest i osobiście ciężko by mi było zdecydować, gdzie ewentualnie taki zbędny i kosztowny badziew zamontować...

Osobiście nie znoszę żadnych plastików z tyłu lub z boku wózka. Używam swego miśka ponad rok i nie mam żadnych rys, zarysowań, czy otarć lakieru na drzwiach. I na pewno nie "obłożę"go czy nie pooklejam niczym... Dla mnie szkoda kasy !! I na zakończenie, rzadko, a nawet sporadycznie spotykam Miśki z listwami bocznymi (jednego czy dwa w swoim czasie spotkałem... i pozytywnego wrażenia na mnie to "coś" nie zrobiło!). W swojej starej "Chorobie" (Seat) nie miałem żadnych listew na zderzakach i drzwiach i gdyby nie gówniarz-wandal nie miałbym żadnych rys i otarć do końca jej dni u mnie.... A gówniarz przejechał mi (w Bełchatowie na Słoku) cały lewy bok kluczem (od zderzaka tylnego aż do świateł z przodu...

Masz kasę i chcesz mieć spokojne sumienie - montuj (klej). To nie jest żaden element od którego zależy Twoje bezpieczeństwo i życie !! Takie jest moje subiektywne zdanie w tym prostym i niewiele znaczącym temacie.

PS. Chyba to Twój pierwszy wózek, skoro przywiązujesz wagę do takich (sorry za słowo) pierdółek, jak listwy na drzwiach, rodem z polskiej fabryki jakim było kiedyś FSO (i jej sztandarowe wyroby w postaci Fiata 125p i Poloneza!!)...
"Miś" kultowy jest i basta !!"
"- Powiedz mi: po co jest ten miś?"
Ostatnio zmieniony przez Mark442 09-12-2015, 10:36, w całości zmieniany 1 raz  

Canard 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitubishi ASX Blue Sky
Wysłany: 09-12-2015, 07:44   

mkm- dzięki. Wkrótce roczny przegląd, więc zgłoszę usterkę.

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 09-12-2015, 16:44   

Ja mam listwy, które jak to ładnie nazwał sprzedawca" łamią nudę" mam też chlapacze.
Porządny samochód ma chlapacze i listwy boczne :D

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 09-12-2015, 17:23   

DJ Fazi napisał/a:
Porządny samochód ma chlapacze i listwy boczne :D

O o właśnie to : nic dodać nic ująć :finga:

Odpowiedz do tematu