ASX - listwy boczne ochronne |
Autor |
Wiadomość |
mariachi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2015 Posty: 15 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-09-2015, 14:45 ASX - listwy boczne ochronne
|
|
|
Cześć,
czy ktoś z Was drodzy użytkownicy montował jako akcesorium listwy boczne ochronne do swojego ASX-a? Jeżeli tak to czy sprawdzają się takie listwy w kwestii ochrony szkód parkingowych? I czy mógłby podrzucić tutaj zdjęcie z bliska lub opisał jak bardzo gruba jest taka listwa.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam,
Mirek |
|
|
|
 |
vavoom
Forumowicz
Auto: ex-ASX
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Cze 2011 Posty: 357 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 08-09-2015, 10:17
|
|
|
Listwy są różne, oryginały, zamienniki itp.
W moim przypadki listwy były gratisem przy zakupie auta, ASO oczywiście zamontowało zamienniki...
Grubość listwy w najgrubszym miejscu to 1 cm, funkcję ochronną oczywiście spełniają, choć dla mnie to bardziej ozdoba |
|
|
|
 |
TommyWalker
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
|
Wysłany: 02-12-2015, 13:22
|
|
|
Witam szanownych kolegów
Spróbuję odgrzać stary temat. Trochę czasu upłynęło od ostatniego posta, to może ktoś już ma więcej doświadczeń w tym temacie. Niestety miśkowy lakier jest delikatny jak farbka plakatowa i co by nie robić po kilku latach użytkowania drzwi są niemiłosiernie poobijane przez "sąsiadów" (to nie jest właściwe słowo) na parkingu.
Wobec tego nasuwają się dwa pytania:
- czy ktoś ma doświadczenia w drobnych naprawach lakierniczych ? (malowanie całych drzwi jest absolutnie nierozsądne)
- czy dostępne na rynku listwy boczne maja jakąś funkcję ochronną przed obiciami ? (niektóre z nowych samochodów mają tak "kosmiczny" kształt że nie wiem czy realizacja takiej ochrony jest technicznie możliwa).
Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 02-12-2015, 13:52
|
|
|
TommyWalker, większość "białych kleksów/rys/obić" da się spolerować - dość często jest to lakier "sąsiada" lub płytko zarysowany lakier bezbarwny.
Usunie Ci to każdy lakiernik lub lepsze myjnie.
Jak lakier jest poważnie uszkodzony to pozostają Ci zaprawki (albo samodzielne na zestawie do zaprawek z ASO, albo korzystając z usług firmy trudniącej się naprawami typu "smart") |
|
|
|
 |
Canard
Nowy Forumowicz
Auto: Mitubishi ASX Blue Sky
|
Wysłany: 04-12-2015, 15:30
|
|
|
A czy ma ktoś problem z odklejaniem się listw bocznych? Moje po niecałym roku jazdy nie trzymają się blachy 1-2 cm od każdego brzegu. Listwy miałem montowane przy zakupie nowego samochodu. Miał ktoś taki problem? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 06-12-2015, 15:38
|
|
|
Canard, nikt Ci nie odpowiada, to ja Ci odpowiem - nie na podstawie ASX-a, ale innych listew (fabrycznych, doklejanych i przeklejanych), które "się odklejają".
Podstawowe błędy:
1. Zły montaż - brak odtłuszczenia powierzchni.
2. Kiepska taśma/klej
3. Nieodpowiednia temperatura/wilgotność podczas montażu.
4. Zbyt agresywna chemia (tzw. prespray na myjniach ręcznych), szczotki (na automatach) lub zbyt duże ciśnienie środka myjącego/wody punktowo w listwę
(w pozostałych przypadkach mycia )
Zeby się pozbyc "problemu" trzeba odkleić listwę, dokładnie oczyścić, odtłuścić i dobrą taśmą dwustronną (lepiej 2 węższe paski niż jeden gruby) przykleić i na kilka godzin "docisnąć" - taśmą lub w inny sposób
Jeżeli kleiłeś w ASO i jeździsz na przeglądy to zgłoś to im |
|
|
|
 |
TommyWalker
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,8 DID
|
Wysłany: 08-12-2015, 15:30
|
|
|
Dziękuje za zainteresowanie się moim pytaniem.
Proszę kolegów, którzy mają "wypasione" wersję miśków czy takie listwy są tylko ozdobą czy faktycznie chronią drzwi przed obiciami.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mark442
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Paź 2014 Posty: 102 Skąd: Łask/Warszawa
|
Wysłany: 08-12-2015, 17:35
|
|
|
Osobiście nie mam żadnych ochronnych listew. Sama nazwa kojarzy mi się raczej z listwą ozdobną, a nie zabezpieczającą, czy ochronną i moim zdaniem jest to raczej kwestia gustu i kasy. No i może poczucia, że zrobiłem wszystko, żeby nie mieć śladów na drzwiach... No bo co ma zabezpieczyć, czy chronić cienki i chyba dość wąski pasek plastiku na drzwiach?? Są różne kształty drzwi ewentualnych innych wózków parkujących obok Twego wózka (o wózkach z super i hiper marketów nie wspominam, bo to zwykle one są winne otarć i rys)... A jak zabezpieczysz drzwi przed wandalem, który Ci przerysuje cały bok?? Na jakiej wysokości chcesz je montować?? Kształt drzwi w Miśku jest jaki jest i osobiście ciężko by mi było zdecydować, gdzie ewentualnie taki zbędny i kosztowny badziew zamontować...
Osobiście nie znoszę żadnych plastików z tyłu lub z boku wózka. Używam swego miśka ponad rok i nie mam żadnych rys, zarysowań, czy otarć lakieru na drzwiach. I na pewno nie "obłożę"go czy nie pooklejam niczym... Dla mnie szkoda kasy !! I na zakończenie, rzadko, a nawet sporadycznie spotykam Miśki z listwami bocznymi (jednego czy dwa w swoim czasie spotkałem... i pozytywnego wrażenia na mnie to "coś" nie zrobiło!). W swojej starej "Chorobie" (Seat) nie miałem żadnych listew na zderzakach i drzwiach i gdyby nie gówniarz-wandal nie miałbym żadnych rys i otarć do końca jej dni u mnie.... A gówniarz przejechał mi (w Bełchatowie na Słoku) cały lewy bok kluczem (od zderzaka tylnego aż do świateł z przodu...
Masz kasę i chcesz mieć spokojne sumienie - montuj (klej). To nie jest żaden element od którego zależy Twoje bezpieczeństwo i życie !! Takie jest moje subiektywne zdanie w tym prostym i niewiele znaczącym temacie.
PS. Chyba to Twój pierwszy wózek, skoro przywiązujesz wagę do takich (sorry za słowo) pierdółek, jak listwy na drzwiach, rodem z polskiej fabryki jakim było kiedyś FSO (i jej sztandarowe wyroby w postaci Fiata 125p i Poloneza!!)... |
_________________ Mark
Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Edition
Ostatnio zmieniony przez Mark442 09-12-2015, 10:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Canard
Nowy Forumowicz
Auto: Mitubishi ASX Blue Sky
|
Wysłany: 09-12-2015, 07:44
|
|
|
mkm- dzięki. Wkrótce roczny przegląd, więc zgłoszę usterkę. |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 09-12-2015, 16:44
|
|
|
Ja mam listwy, które jak to ładnie nazwał sprzedawca" łamią nudę" mam też chlapacze.
Porządny samochód ma chlapacze i listwy boczne |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|