|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Dziwny dźwięk |
Autor |
Wiadomość |
kokosowy
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 97'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-10-2015, 14:06 [Cari 1.6] Dziwny dźwięk
|
|
|
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum i od razu proszę was o pomoc
Od około 6 miesięcy jestem dumnym posiadaczem Carismy 1.6 w sedanie. 99' benzyna + gaz Stag4. Jak wspomniałem jestem bardzo zadowolony z zakupu, przede wszystkim nic się nie psuje i oszczędnie mi się jeździ
Jednak przechodząc do meritum, od dnia zakupu doświadczam słyszenia dziwnego dźwięku (trzeszczenie? gwiżdzenia?) w okolicach deski rozdzielczej pod stronie pasażera. Na początku przywykłem do niego, lecz z czasem stał się coraz bardziej irytujący. Dźwięk pojawia się przy delikatnych drżeniach samochodu, przy 2,2 tysiąca oraz 3,2 tysiąca obrotów.
Z chęcią pozbył bym się tego problemu, lecz nie mam pojęcia jak.
Proszę was o rady, zaznaczę, że jestem laikiem |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 03-10-2015, 16:03
|
|
|
najgorsze to ustalić z którego miejsca dochodzi dźwięk u mnie przyczyna była banalna wpadł mi bilet parkingowy do otworów nadmuchu na szybę, będziesz potrzebować kogoś z dobrym słuchem i po prostu w czasie jazdy musi ktoś po kolei dociskać wszystkie elementy i nasłuchiwać czy jest poprawa później musisz kupić najlepiej coś co się nazywa Anti squeak tape w procesie produkcji tą taśmą podklejają w fabryce elementy które ze sobą się pasują własnie w celu takim żeby nie skrzypiało jest to cieńka taśma filcowa z drugiej strony jest zabezpieczona papierem woskowym warstwa którą przyklejasz z kolei elementy gumowe np uszczelki drzwi i inne gumy które ocierają o plastiki smaruje się olejem fuchsa CARBAFLO, |
|
|
|
 |
kokosowy
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 97'
|
Wysłany: 03-10-2015, 16:36
|
|
|
Próbowałem już razem z osobą postronną się przejechać żeby nasłuchiwała. Nic z tego nie wyszło. Za to, gdy byłem u gazownika na serwisie to stwierdził, że dochodzi to z tłumika pod pasażerem (?), lecz nic tam nie znalazłem. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-10-2015, 17:10
|
|
|
Może nagraj ten dźwięk i zamieść link w temacie. Sprawdzałeś czy dźwięk występuje zarówno na gazie i na benzynie? Czasem potrafi tak hałasować reduktor który jest przykręcony np. do ściany grodziowej lub do kielicha amortyzatora bezpośrednio a nie poprzez specjalny amortyzator. |
|
|
|
 |
|
|