Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ogrzewaniem
Autor Wiadomość
ZYZY91 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-10-2015, 21:18   Problem z ogrzewaniem

Witam wszystkich,

Od lipca tego roku jestem posiadaczem Pajero Sporta 3.0 V6 i od kilku tygodni podczas chłodniejszych dni zauważyłem problem z ogrzewaniem, tzn. nigdy nie mam pewności, czy przy ustawionej temperaturze będzie dmuchało ciepłym, czy zimnym powietrzem. Mam automatyczną klimatyzację, próbowałem różnych ustawień (klima włączona, tryb eco, bez klimy) i niestety nie ma to żadnego znaczenia, dmucha jak chce.

Zauważyłem również, że temperatura nadmuchu wariuje po umyciu samochodu myjką wysokociśnieniową, najczęściej dmucha bardzo gorącym powietrzem, tak jakby czujnik zewnętrznej temperatury został schłodzony i "uznał", że idzie mróz :)

Mieliście podobne problemy?

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 21-11-2015, 09:13   

ja mam podobnie, tyle że klima działa dobrze, problem jest z nadmuchem ciepłe zimne bez włączonej klimy. Żyje sowim życiem. Działa lecie ciepłe, zaraz wali zimnym, pomaga potem ustawienie ciepła na max i schodzenie niżej np do 22, ale zaraz może znowu lecieć zimne. Podejrzewam że, klapy sterujące gdzieś się przycinają, ale pewnie całą deskę trzeba wywalić.

ZYZY91 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
Wysłany: 02-10-2016, 21:36   

Odświeżam temat, bo zbliżają się chłodniejsze dni i problem grzania/chłodzenia zapewne wróci, już zauważyłem pierwsze objawy podczas chłodniejszych dni.

Jak pisałem wcześniej po umyciu samochodu myjką wysokociśnieniową, czyli schłodzeniu czujnika temperatury zewnętrznej, zaczyna dmuchać gorącym powietrzem niezależnie od tego jaka temperatura jest ustawiona na panelu klimy (od 17,5 st. wzwyż), a tylko przy ustawieniu 17 stopni (niżej się nie da) leci chłodne powietrze. Przy niskiej temperaturze na zewnątrz klima często zachowuje się podobnie, ale czasem działa zupełnie odwrotnie, tzn. chłodzi nawet przy ustawieniu wyższej temperatury i dopiero po ustawieniu przynajmniej 28 stopni zaczyna lecieć ciepło.

Czy automatyczna klima w Sporcie porównuje temperaturę zewnętrzną do wewnętrznej i dobiera temperaturę nawiewów, czy może nie ma żadnego czujnika temperatury wewnętrznej i tylko na podstawie temperatury zewnętrznej ma zaprogramowane jak dmuchać? Próbowałem znaleźć jakieś informacje o czujniku temperatury wewnętrznej, ale nic konkretnego nie znalazłem, podejrzewam tylko, że może znajdować się w panelu klimatyzacji (dziurki wokół pokrętła temperatury). Czy takie zachowanie nie oznacza uszkodzenia sterownika klimy automatycznej?

Do tej pory jeździłem kilkoma samochodami z automatyczną klimą i nigdy nie miałem takich problemów.

Napiszcie jak automatyczna klima działa u Was, czy też coś takiego zaobserwowaliście, czy raczej wszystko jest bardziej przewidywalne.

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 02-10-2016, 22:40   

Jeśli widzisz że zmoczenie czujnika temperatury od razu powoduje jakieś problemy to może zacznij od niego. Drugi czujnik, ten wewnętrzny jest chyba na podszybiu mniej więcej na środku deski w kanale nawiewu na szybę.

adamekk74 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0
Wysłany: 21-10-2018, 18:04   

ZYZY91 napisał/a:
Odświeżam temat, bo zbliżają się chłodniejsze dni i problem grzania/chłodzenia zapewne wróci, już zauważyłem pierwsze objawy podczas chłodniejszych dni.

Jak pisałem wcześniej po umyciu samochodu myjką wysokociśnieniową, czyli schłodzeniu czujnika temperatury zewnętrznej, zaczyna dmuchać gorącym powietrzem niezależnie od tego jaka temperatura jest ustawiona na panelu klimy (od 17,5 st. wzwyż), a tylko przy ustawieniu 17 stopni (niżej się nie da) leci chłodne powietrze. Przy niskiej temperaturze na zewnątrz klima często zachowuje się podobnie, ale czasem działa zupełnie odwrotnie, tzn. chłodzi nawet przy ustawieniu wyższej temperatury i dopiero po ustawieniu przynajmniej 28 stopni zaczyna lecieć ciepło.

Czy automatyczna klima w Sporcie porównuje temperaturę zewnętrzną do wewnętrznej i dobiera temperaturę nawiewów, czy może nie ma żadnego czujnika temperatury wewnętrznej i tylko na podstawie temperatury zewnętrznej ma zaprogramowane jak dmuchać? Próbowałem znaleźć jakieś informacje o czujniku temperatury wewnętrznej, ale nic konkretnego nie znalazłem, podejrzewam tylko, że może znajdować się w panelu klimatyzacji (dziurki wokół pokrętła temperatury). Czy takie zachowanie nie oznacza uszkodzenia sterownika klimy automatycznej?

Do tej pory jeździłem kilkoma samochodami z automatyczną klimą i nigdy nie miałem takich problemów.

Napiszcie jak automatyczna klima działa u Was, czy też coś takiego zaobserwowaliście, czy raczej wszystko jest bardziej przewidywalne.

Mam identyczny problem, ciepłe dopiero przy 28 stopniach. Napisz co było przyczyną u Ciebie.

Leśnyszperacz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3.0
Wysłany: 08-12-2018, 19:49   

Witam.

A może przyczyną waszego problemu jest to, że osiągnięta została bądź przekroczona zadana temperatura i czujnik temp. zmniejsza temperaturę nawiewu?

Odpowiedz do tematu