Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Wyciek oleju
Autor Wiadomość
Szef24 
Forumowicz

Auto: Outlandel DID 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2015, 22:46   [II 2.0 DID] Wyciek oleju

Potrzebuje pomocy w diagnozie wycieku oleju w moim Outlanderze 2.0 DID.
W trakcie zakupu zauważyłem zapocone dwa elementy silnika

od frontu silnika na tej grubej rurze oraz pod nia ( co to za element silnika)

oraz od spodu silnika na tej plastikowej gruszce po lewej

Po zakupie ładnie wszystko wytarłem i pozostawiłem do obserwacji. Dziś po 1500 km zauważyłem że ta czarna gruszka ( co to w ogóle jest ) znów jest mokra, tak samo jak gumowy gruby wąż z pierwszego zdjęcia.
Pytanie jest następując skąd może brać się tam olej. Czy mam dwa wycieki czy raczej cieknie z pod tego gumowego węża i leci na tą plastikową gruszkę. Jak usunąć usterkę.

Podpowiedzcie mi również gdzie znajduje się gruszka sterująca łopatkami turbiny oraz jak sprawdzić ich poprawne działanie a także gdzie znajde tego fabrycznego boxa co to niby podnosi moc do 170 KM. Na fakturze niby jest wbita pozycja ale nie mogę go zlokalizować pod maską

Dzięki za pomoc

Maddox 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 Di-D
Wysłany: 16-10-2015, 11:22   

witaj, ta gruba rura prowadzi od turbo przez "klape gaszącą", rozbierz to i zobacz czy nie jest zasyfiona olejem, nagarem etc.
tylko musisz mieć porządne klucze, nie chińszczyznę.

njoy 
Nowy Forumowicz

Auto: O II 2007 2.0 DiD
Wysłany: 16-10-2015, 17:41   

Witaj
Fabryczny box znajduje się przy akumulatorze. W innych outkach jak i u mnie r'2007 jest przykręcony od strony grilla do szpilki trzymającej akumulator - takie płaskie czarne "pudełeczko" z wychodzącą wiązką do silnika. Widać od razu po otworzeniu maski.
Kamil

Szef24 
Forumowicz

Wysłany: 17-10-2015, 21:56   

Temat wycieku juz ogarniety. Przejrzałem forum Volksawagena tfu .. ;)
http://www.touranklub.pl/...opic.php?t=6381
i wszystko stalo sie jasne

Egr i klapa gaszaca wyciagniete i wyczyszczone. To co sie tam znajdowalo jest nie do uwierzenia. Po odkręceniu wyleciały dosłownie grudy sadzy. Nie wiem jak klapa gaszaca sie wogóle tam poruszała bo swiatło przewodu było znacznie zawezone.Samo czyszczenie zajeło jakieś 3h + montaż i demontaż. Poszła puszka plynu do czyszczenia hamulców i troche nitro.
Po zabiegu autko lepiej czuje sie na niskich obrotach. Tak jakby nabrało troszke wigoru.

Dalej nie wiem co to za czarna puszka pod EGR ale na pewno była zaolejona przez wyciek z zaworu.

Boxa poszukam jutro Jestem ciekaw czy wogóle jest czy wpisano go tylko na fv zakupu.

Napiszcie mi jeszcze gdzie jest gruszka od turbo i jak sprawdzić czy prawidlowo steruje lopakami

[ Dodano: 26-10-2015, 21:16 ]
Dziś znów zajrzałem do EGR. Niestety jest zaolejony a z grubego przewodu ponownie cieknie olej.
Przyjrzałem się również pozostałym przewodom od turba i wszystkie na połączeniach mają wycieki oleju.
Czyżby turbinka już tak pluła ??
Co z tym robić?? Czekać czy oddawać do regeneracji ??

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 27-10-2015, 10:36   

Szef24 napisał/a:
gdzie jest gruszka od turbo

Przy turbo.
Szef24 napisał/a:
jak sprawdzić czy prawidlowo steruje lopakami

Zacznij od próby poruszania samym prętem czy chodzi lekko.
Potem możesz podpiąć vacu pompkę i sprawdzić jak działa pod wpływem podciśnienia a na koniec po podpięciu komputera diagnostycznego sprawdź parametr boost - oczekiwany vs realny przy obrotach jak w service manualu.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Szef24 
Forumowicz

Wysłany: 27-10-2015, 14:54   

Już wczoraj sprawdziłem Wszystko wydaje sie byc ok pod wzgledem mechanicznym.
Mam kabelki ELMA 327 oraz VAG KKL jaki program do diagnostyki komputerowej polecacie ??

Hubeeert może podpowiesz coś w temacie tego wycieku z turbo ??

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 27-10-2015, 15:03   

Wyciek nie musi być z turbo - ja obstawiałbym uszczelki zasilania i spływu oleju - koszt żaden, robota też nieskomplikowana a w sumie więcej wydasz na porządny zmywacz żeby to obmyć niż na resztę.

Szef24 napisał/a:
Mam kabelki ELMA 327 oraz VAG KKL jaki program do diagnostyki komputerowej polecacie ??

Wiesz - mając MUT3 nie szukasz alternatyw. Choć i Launch jest całkiem niezłym narzedziem. Tyle, że w moim przypadku zostały one zakupione na potrzeby warsztatu...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Szef24 
Forumowicz

Wysłany: 28-10-2015, 00:16   

rozumiem ze to takie dwie ??
http://allegro.pl/uszczel...5733777107.html

Da rade wymienić je na samochodzie, czy trzeba turbo wyciagac ?? Uszczelnia sie to jeszcze silikonem czy sama uszczelka starczy ??

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 28-10-2015, 13:55   

Coś takiego, da radę na samochodzie, nie dawaj silikonu. Dokręć odpowiednim momentem.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Szef24 
Forumowicz

Wysłany: 02-11-2015, 21:16   

No i problem chyba rozwiązany.
Jak zwykle pomogło forum VW tfu ...') bo temat jest niezwykle popularny i szeroko znany we wszystkich TDI 2.0
Przyczyną oleju w przewodach powietrza oraz intercolerze i zaworze EGR jest odma a dokłądnie jej wadliwa konstrukcja w pokrywie zaworów.
Niestety nie ma jej ani jak wymienić ani naprawić gdyż w tych silnikach jest ona elementem pokrywy.
Rozwiązaniem problemu jest oil catch tank lub montaż dodatkowej odmy - separatora oleju od polskiego Lublina lub Land Rovera ( są takie same )
http://allegro.pl/separat...5756816066.html
i spuszczenie mgły olejowej do dodatkowego zbiorniczka.
Puki co z wszystkich opisów jakie znalazłem zastosowanie w/w całkowicie rozwiązuje problem oleju w dolocie a nawet zużycia oleju w tych silnikach. Teoretycznie tłumaczone to jest faktem że turbina wywarzając podciśnienie powoduje zasysanie oleju wraz z powietrzem z pod pokrywy zaworów.
Nie wiem ile w tym prawdy ale wiem że problemy z odmą w silnikach turbo występują chyba u wszystkich producentów i to zarówno w autach nowych jak i o znacznym przebiegu.
1.8 TDCI Forda, 2.0 DCI Renault no a teraz w 2.0 TDI. U jednych zaolejenie jest większe u innych mniejsze ale zawsze wystepuje.

Potwierdzał by to również fakt że olej znalazłem zarówno w rurach na dolocie jak i wylocie powietrza z turbo. Przy okazji sprawdziłem luzy na ośce wirnika. Wzdłużnych brak, poprzeczne około 1mm

jeden z wielu tematow :
http://forum.vwgolf.pl/vi...89ff3501d542dd3

toki 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0did, 2010
Wysłany: 03-11-2015, 12:51   

Czy możliwe jest, żeby z przepustnicy (klapy gaszącej) ciekł olej?

Dziś byłem u mechanika, ponieważ zauważyłem kropki oleju na podłodze w garażu. Stwierdził iż olej cieknie z przepustnicy - nie na łączeniach, a bezpośrednio z jej wnętrza - pewnie uszczelka na osi ruchomej klapki.

Z tego co czytałem to olej potrafi się dostać do elektroniki od przepustnicy.

Wymienić, czy szukać przyczyny gdzieś obok? (przebieg 110k km)
Ktoś przerabiał coś podobnego?

Maddox 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 Di-D
Wysłany: 03-11-2015, 14:19   

toki napisał/a:
Czy możliwe jest, żeby z przepustnicy (klapy gaszącej) ciekł olej?

Dziś byłem u mechanika, ponieważ zauważyłem kropki oleju na podłodze w garażu. Stwierdził iż olej cieknie z przepustnicy - nie na łączeniach, a bezpośrednio z jej wnętrza - pewnie uszczelka na osi ruchomej klapki.

Z tego co czytałem to olej potrafi się dostać do elektroniki od przepustnicy.

tak, jest to możliwe, ja tak miałem.

Wymienić, czy szukać przyczyny gdzieś obok? (przebieg 110k km)
Ktoś przerabiał coś podobnego?

postaraj się do niej dostać, wymontuj i sprawdź jak wygląda.

hucker 
Forumowicz

Auto: Outlander 2,0 did 140km 2010r.
Wysłany: 03-11-2015, 18:11   

Olej do elektroniki w klapie gaszącej dostaje się przez ośkę przepustnicy .Turbina i odma puszcza troszkę oleju który znajduje się w dolocie powietrza.

Szef24 
Forumowicz

Wysłany: 03-11-2015, 21:35   

Poszukaj na forum VW lub skody tam takich tematow pelno.
Wpisz sobie rowniez separator par oleju lub po prostu przejrzyj ten wątek :)
U mnie obecnie 127 000 i tez leci. Może nie z mechanizmu klapy ale z weża od IC w miejscu gdzie wchodzi do klapy. Jest tam gumowy oring ktory zapewne juz sie wytarl.
Skoro juz tam grzebiesz to wyczysc od razu egr i kolektor dolotowy. Można go odkręcić lub po prost wyczyścić tyle ile się da przez otwór po zdemontowanym zaworze egr

leszek044 
Forumowicz

Auto: M.Outlander
Wysłany: 06-12-2015, 14:17   klima

Szef24 napisał/a:
Poszukaj na forum VW lub skody tam takich tematow pelno.
Wpisz sobie rowniez separator par oleju lub po prostu przejrzyj ten wątek :)
U mnie obecnie 127 000 i tez leci. Może nie z mechanizmu klapy ale z weża od IC w miejscu gdzie wchodzi do klapy. Jest tam gumowy oring ktory zapewne juz sie wytarl.
Skoro juz tam grzebiesz to wyczysc od razu egr i kolektor dolotowy. Można go odkręcić lub po prost wyczyścić tyle ile się da przez otwór po zdemontowanym zaworze egr

Witam,wczoraj zauważyłem wyciek oleju spod sprężarki i pytanie moje czy ktoś wymieniał uszczelkę pod sprężarką?

Odpowiedz do tematu