Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Centralny zamek L200
Autor Wiadomość
andrzejandrzej 
Nowy Forumowicz

Auto: l200
Kraj/Country: UK
Wysłany: 16-10-2015, 22:06   Centralny zamek L200

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
W moim L200 mam centralny zamek z kluczyka. Postanowiłem dodać do niego uniwersalny zestaw z pilotem. W różnych autach robiłem to już wiele razy niestety na L200 poległem po całości :(
Sprawa wygląda tak: Dobrałem się do przewodów w prawych drzwiach kierowcy (anglik). Są tam 4 przewody. Jeden to masa, na dwóch podczas mechanicznego zamykania i otwierania zamka pojawiał się plus (jeden przewód odpowiedzialny za otwieranie, drugi za zamykanie). W tamtym momencie byłem przekonany, że jak podam plus na któryś z tych dwóch przewodów to otworzy/zamknie wszystkie 4 drzwi w aucie. Niestety tak się nie stało. Jedyne co było słychać to tak jakby centralny w drzwiach kierowcy działał ale nie odryglowywał zamka. Głowiąc się o co chodzi sprawdziłem czwarty przewód i podałem na niego masę i ku mojemu zdziwieniu drzwi odryglowały się. Pomyślałem, ok centralny jednak sterowany jest masą ale jak w takim razie zaryglować drzwi skoro nie ma więcej przewodów. Niestety tego problemu nie rozwiązałem ponieważ centralny w ogóle przestał działać. Stało się to tak, że podałem plus na jeden z tych dwóch przewodów na które wcześniej dawałem napięcie. Centralny niestety padł. Sprawdziłem bezpiecznik pod kierownicą jest ok tak samo przekaźnik pod maską. Czy wiecie jak działa centralny w L200? Czy jest tam jakaś centralka którą mogłem spalić? Jeśli tak, to gdzie mogę ją znaleźć? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2015, 08:15   

W Galantach centralka jest w drzwiach kierowcy, w Carismach pod konsolą środkową lub w bagażniku. Takie sprawdzanie najlepiej robić przez jakiś bezpiecznik o niskiej wartości czyli po niżej 5A.

andrzejandrzej 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-10-2015, 20:32   

Dzięki za odpowiedź, centralka się znalazła jest za bezpiecznikami pod kierownicą (anglik). Została zamówiona nowa i zobaczymy czy po wymianie zamek odżyje. Mam pytanie od nośnie podłączenia centralki z pilotem: jak może być sterowane otwieranie i zamykanie w tym aucie. Wiem, że starowane jest minusem ale w jaki sposób jeżeli tak jak pisałem w dwóch z czterech przewodów pojawia się napięcie przy otwieraniu/zamykaniu zamka trzeci to stała masa a w czwartym gdy podamy masę to zamek się otwiera. Dodam że nie chce się zamknąć po kolejnym impulsie masy. Jakieś pomysły?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-10-2015, 20:59   

Jeśli to standardowe sterowanie masą, to powinny być dwa sterujące i jak do jednego dotkniesz masą to zamek powinien się zamknąć a jak do drugiego, to powinien się otworzyć.
Ale jeśli sprawdzasz dotykając masą do różnych przewodów, to lepiej rób to przez jakiś bezpiecznik aby nie spalić sterownika czy czegoś więcej.

andrzejandrzej 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-10-2015, 21:59   

jak tylko przyjdzie nowa centralka to z pewnością wszystkie zabiegi sprawdzające będę robił przez mały bezpiecznik. Dzięki raz jeszcze za zainteresowanie :)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-10-2015, 06:33   

Nie ma za co :)
Jeśli nie mam pewności co do sterowania centralnym, to dobieram się do przełącznika sterującego jeśli jest taki osobny lub do tego w drzwiach kierowcy który steruje centralką podczas zamykania i otwierania kluczem i tam wszystko dokładnie sprawdzam.

andrzejandrzej 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-10-2015, 21:49   

Nowa centralka przyszła. Drzwi na nowo otwierają się wszystkie cztery z kluczyka. Jak tylko znajdę chwilę to spróbuję raz jeszcze zlokalizować przewody odpowiedzialne za otwieranie/zamykanie drzwi.
Mam dodatkowy problem.
Podczas gdy grzebałem przy centralnym odłaczyłem akumulator. Po podłączeniu przestało działać sterowanie szyb od strony kierowcy a dokładnie wszystkie oprócz kierowy. Czyli szyba kierowcy działa a trzy pozostałe ani drgną. Co ciekawe działają z przełączników w drzwiach pasażerów. Jak będę miał chwilę to sprawdzę czy jest tam sygnał. Co mogło się stać? Mam cichą nadzieję, że może się rozprogramowały..

[ Dodano: 21-10-2015, 22:20 ]
Wymiękam już z tym centralnym :x Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi gdzie mam podać masę od otwierania i zamykania.
Będę bardzo wdzięczny.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2015, 07:43   

Najlepiej podpiąć tak jak zaznaczyłem.

Tylko nie wiem czy to jakiś przełącznik w kabinie czy morze przełącznik wewnątrz drzwi przy wkładce czy może taki który jest zintegrowany z siłownikiem.
Oczywiście w tym przypadku sterowanie masą.

andrzejandrzej 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-10-2015, 09:43   

Dziwna sprawa z tym bo wygląda na to, że to przełącznik w drzwiach pasażera, a powiem szczerze, że nie zaglądałem tam. Jutro biorę się za to :D

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-10-2015, 11:20   

Jeśli centralny działa także z drzwi pasażera otwieranych kluczem, to musi tam coś takiego być.

andrzejandrzej 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-10-2015, 20:55   

Niestety z braku czasu akcja przełożona na przyszły weekend
ps. Centralny działa również od strony pasażera więc jestem dobrej myśli.

[ Dodano: 01-11-2015, 12:07 ]
Centralny działa :) Podłączenie tak jak zaznaczył plecho1 na schemacie.
Dla tych co będą chcieli w przyszłości robić to samo u siebie to dodam że z przewodami wpiąłem się w niebieską centralkę pod kierownicą (anglik) która znajduje się za bezpiecznikami. Trzeba wykręcić unit z bezpiecznikami -kluch 10 i wpiąć się w białą kostkę która wchodzi do centralki na schemacie opisana jaki C-90 przewody to 27 zamykanie i 28 otwieranie. + wziąłem z kostki OBD grubszy czerwony przewód. Masa z karoserii.

maruso 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi l200
Wysłany: 20-09-2018, 23:45   

andrzejandrzej,
witam czytalem post twoj o centralnym zamku mam ten sam proble do pinu 27 podlanczam minus czy plus a co do28 bo nie bardzo zalapalem prosze o pomoc jak mozesz to mi napisz

Odpowiedz do tematu