Centralny zamek L200 |
Autor |
Wiadomość |
andrzejandrzej
Nowy Forumowicz
Auto: l200
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 16-10-2015, 22:06 Centralny zamek L200
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
W moim L200 mam centralny zamek z kluczyka. Postanowiłem dodać do niego uniwersalny zestaw z pilotem. W różnych autach robiłem to już wiele razy niestety na L200 poległem po całości
Sprawa wygląda tak: Dobrałem się do przewodów w prawych drzwiach kierowcy (anglik). Są tam 4 przewody. Jeden to masa, na dwóch podczas mechanicznego zamykania i otwierania zamka pojawiał się plus (jeden przewód odpowiedzialny za otwieranie, drugi za zamykanie). W tamtym momencie byłem przekonany, że jak podam plus na któryś z tych dwóch przewodów to otworzy/zamknie wszystkie 4 drzwi w aucie. Niestety tak się nie stało. Jedyne co było słychać to tak jakby centralny w drzwiach kierowcy działał ale nie odryglowywał zamka. Głowiąc się o co chodzi sprawdziłem czwarty przewód i podałem na niego masę i ku mojemu zdziwieniu drzwi odryglowały się. Pomyślałem, ok centralny jednak sterowany jest masą ale jak w takim razie zaryglować drzwi skoro nie ma więcej przewodów. Niestety tego problemu nie rozwiązałem ponieważ centralny w ogóle przestał działać. Stało się to tak, że podałem plus na jeden z tych dwóch przewodów na które wcześniej dawałem napięcie. Centralny niestety padł. Sprawdziłem bezpiecznik pod kierownicą jest ok tak samo przekaźnik pod maską. Czy wiecie jak działa centralny w L200? Czy jest tam jakaś centralka którą mogłem spalić? Jeśli tak, to gdzie mogę ją znaleźć? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 17-10-2015, 08:15
|
|
|
W Galantach centralka jest w drzwiach kierowcy, w Carismach pod konsolą środkową lub w bagażniku. Takie sprawdzanie najlepiej robić przez jakiś bezpiecznik o niskiej wartości czyli po niżej 5A. |
|
|
|
 |
andrzejandrzej
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2015, 20:32
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, centralka się znalazła jest za bezpiecznikami pod kierownicą (anglik). Została zamówiona nowa i zobaczymy czy po wymianie zamek odżyje. Mam pytanie od nośnie podłączenia centralki z pilotem: jak może być sterowane otwieranie i zamykanie w tym aucie. Wiem, że starowane jest minusem ale w jaki sposób jeżeli tak jak pisałem w dwóch z czterech przewodów pojawia się napięcie przy otwieraniu/zamykaniu zamka trzeci to stała masa a w czwartym gdy podamy masę to zamek się otwiera. Dodam że nie chce się zamknąć po kolejnym impulsie masy. Jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-10-2015, 20:59
|
|
|
Jeśli to standardowe sterowanie masą, to powinny być dwa sterujące i jak do jednego dotkniesz masą to zamek powinien się zamknąć a jak do drugiego, to powinien się otworzyć.
Ale jeśli sprawdzasz dotykając masą do różnych przewodów, to lepiej rób to przez jakiś bezpiecznik aby nie spalić sterownika czy czegoś więcej. |
|
|
|
 |
andrzejandrzej
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2015, 21:59
|
|
|
jak tylko przyjdzie nowa centralka to z pewnością wszystkie zabiegi sprawdzające będę robił przez mały bezpiecznik. Dzięki raz jeszcze za zainteresowanie |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-10-2015, 06:33
|
|
|
Nie ma za co
Jeśli nie mam pewności co do sterowania centralnym, to dobieram się do przełącznika sterującego jeśli jest taki osobny lub do tego w drzwiach kierowcy który steruje centralką podczas zamykania i otwierania kluczem i tam wszystko dokładnie sprawdzam. |
|
|
|
 |
andrzejandrzej
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2015, 21:49
|
|
|
Nowa centralka przyszła. Drzwi na nowo otwierają się wszystkie cztery z kluczyka. Jak tylko znajdę chwilę to spróbuję raz jeszcze zlokalizować przewody odpowiedzialne za otwieranie/zamykanie drzwi.
Mam dodatkowy problem.
Podczas gdy grzebałem przy centralnym odłaczyłem akumulator. Po podłączeniu przestało działać sterowanie szyb od strony kierowcy a dokładnie wszystkie oprócz kierowy. Czyli szyba kierowcy działa a trzy pozostałe ani drgną. Co ciekawe działają z przełączników w drzwiach pasażerów. Jak będę miał chwilę to sprawdzę czy jest tam sygnał. Co mogło się stać? Mam cichą nadzieję, że może się rozprogramowały..
[ Dodano: 21-10-2015, 22:20 ]
Wymiękam już z tym centralnym Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi gdzie mam podać masę od otwierania i zamykania.
Będę bardzo wdzięczny.
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-10-2015, 07:43
|
|
|
Najlepiej podpiąć tak jak zaznaczyłem.
Tylko nie wiem czy to jakiś przełącznik w kabinie czy morze przełącznik wewnątrz drzwi przy wkładce czy może taki który jest zintegrowany z siłownikiem.
Oczywiście w tym przypadku sterowanie masą. |
|
|
|
 |
andrzejandrzej
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-10-2015, 09:43
|
|
|
Dziwna sprawa z tym bo wygląda na to, że to przełącznik w drzwiach pasażera, a powiem szczerze, że nie zaglądałem tam. Jutro biorę się za to |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-10-2015, 11:20
|
|
|
Jeśli centralny działa także z drzwi pasażera otwieranych kluczem, to musi tam coś takiego być. |
|
|
|
 |
andrzejandrzej
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2015, 20:55
|
|
|
Niestety z braku czasu akcja przełożona na przyszły weekend
ps. Centralny działa również od strony pasażera więc jestem dobrej myśli.
[ Dodano: 01-11-2015, 12:07 ]
Centralny działa Podłączenie tak jak zaznaczył plecho1 na schemacie.
Dla tych co będą chcieli w przyszłości robić to samo u siebie to dodam że z przewodami wpiąłem się w niebieską centralkę pod kierownicą (anglik) która znajduje się za bezpiecznikami. Trzeba wykręcić unit z bezpiecznikami -kluch 10 i wpiąć się w białą kostkę która wchodzi do centralki na schemacie opisana jaki C-90 przewody to 27 zamykanie i 28 otwieranie. + wziąłem z kostki OBD grubszy czerwony przewód. Masa z karoserii. |
|
|
|
 |
maruso
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi l200
|
Wysłany: 20-09-2018, 23:45
|
|
|
andrzejandrzej,
witam czytalem post twoj o centralnym zamku mam ten sam proble do pinu 27 podlanczam minus czy plus a co do28 bo nie bardzo zalapalem prosze o pomoc jak mozesz to mi napisz |
|
|
|
 |
|