Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka języków obcych
Autor Wiadomość
kaczka81s 
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2015, 23:42   Nauka języków obcych

Mam pytanko, czy próbował ktoś z Was nauczyć się języka obcego na własną rękę, tzn. jakiś kurs komputerowy, internetowy, książki itp. (szkoła odpada) czy możecie polecić jakiś kurs, (może być płatny) który przynosi efekty i jest w miarę prosty. Potrzebuje nauczyć się niemieckiego tak żeby móc się w miarę dogadać.

Zna ktoś Simple Words http://101rad.pl/artykuly...ia-jezykow-mar/
Brzmi ciekawie tylko nie wiadomo czy to nie jakaś podpucha i wyciąganie kasy.
Przygarnąłem BMW :-D

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 18-10-2015, 17:01   

Ja miałem przez wiele lat angielski w szkole. Dużo ćwiczeń z gramatyki, ciut słownictwa i język praktycznie nie używany przez resztę czasu. To wszystko bez praktyki b szybko uleciało.

Z uwagi na pełniony zawód mam dużo do czynienia z dokumentacją techniczną, zacząłm też czytać książki w oryginale, bo czekanie roku na polskie tłumaczenie (z bykami) to jest cała wieczniść w branży. Niestety to nie był najlepszy pomysł, bo jak każdy kto uczył się czytać w szkole mam nawyk czytania "na głos w myślach" i utrwaliłem sobie w ten sposób błędną wymowę wielu słów.

Książki nauczą cie zwrotów i synonmów, ale staraj się też np. oglądać filmy w danym języku z napisami także w tym języku a potem już bez. Dużo rzeczy nie będziesz rozumał na początku, będziesz się frustrował, ale zobaczysz, to się zwróci!

Gramatyka jest najmniej ważna, podstawa to wymowa i słownictwo.

Nie mówię perfekcyjnie, zdarzają mi się błędy, ale grunt to pozbyć się tej blokady przed mówieniem. Mnie dużo daje to że pracuję z ludźmi nie znającymi polskiego, jestem zmuszony korzystać z języka obcego dużo częściej niż w jakiejkolwiek szkole czy kursie.

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 18-10-2015, 23:46   

Sam szukałem czegoś takiego, ale nie znalazłem. Wątpię abyś coś znalazł zupełnie za free. Za naukę języka trzeba zapłacić. Sam chcę udoskonalić swój angielski i podszlifować niemiecki. Potem pomyślę co dalej.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 19-10-2015, 10:12   

Jest to możliwe ale tylko w ograniczonym zakresie. W sensie do nauki słówek bardzo dobry jest profesor henry. Możesz w nim sobie ustawić intensywność nauki.
Ale najważniejsza jest mowa i tutaj polecam naukę przez skype. Są portale na których ogłaszają się chińczycy, tajlandczycy i inne tanie kraje. Jedna godzina nauki kosztuje 2-3 dolary.

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 19-10-2015, 21:26   

ESKK , http://eskk.pl/kurs-niemiecki-poczatkujacy
O tyle wygodny że posiadając płyty można niemal w każdych okolicznościach osłuchać się a z zeszytami w wolnych chwilach można przyswajać i utrwalać materiał wzrokowo.
SYSTEMATYCZNOŚĆ w nauce, to jest niezwykle ważne.

kaczka81s 
Forumowicz

Wysłany: 20-10-2015, 23:24   

Kaucz napisał/a:
Wątpię abyś coś znalazł zupełnie za free. Za naukę języka trzeba zapłacić.

Z tym akurat nie ma problemu, mam jeden kurs, ale jest trochę pomieszany i szukam czegoś prostszego. Ze systematycznością różnie bywa, jak mamy mniej roboty, jest ok, ale czasem wracam ok 9 wieczór, albo później do domu to nawet kompa mi się nie chce odpalać. Dobra by była jakaś apka żeby można było po drodze do roboty coś łyknąć. Z angielskiego miałem Duolingo i powiem że ciekawe to było, ale niemieckiego nie mają.

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 21-10-2015, 11:11   

Chyba etutor możesz wypróbować za darmo. Miałem przez jakiś czas wykupiony angielski u nich, ale forma typowych szkolnych ćwiczeń mi nie podeszła. Może Tobie to podejdzie?

kaczka81s 
Forumowicz

Wysłany: 24-10-2015, 23:00   

irekmiecz, próbowałeś to ESKK? Jakie efekty? Trochę drogo wychodzi, ale jak ma przynieść efekty to może warto.
A próbował ktoś z Was SITA :?:

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 25-10-2015, 11:23   

Tak , angielski dla początkujących, dawno temu, wtedy jeszcze na kasetach magnetofonowych.
Gdybym konsekwentnie, systematycznie i skrupulatnie wytrwał w nauce jestem pewien że już po kursie dla początkujących mógłbym dziś dość swobodnie rozmawiać w języku Szekspira.
Kilka spraw się złożyło na to że nie dokończyłem kursu ale tak naprawdę najważniejsze z nich to brak konsekwencji, systematyczności i lenistwo. Innymi słowy nic mnie nie zmuszało do nauki.
Największą wadą (według mnie) tego kursu były duże zeszyty w formacie A4. Nie dość wygodne by z nich korzystać np. w autobusie. Nie wiem jak to dziś wygląda.
Z pewnością można powiedzieć że jedna metoda nauki jest lepsza od drugiej. Jedna metoda bardziej komuś podpasuje niż inna. No i predyspozycje indywidualne do możliwości przyswajania danego języka mają też znaczenie. Mam kolegę który coś tam mówił po niemiecku, trochę po angielsku ale w porównaniu do norweskiego tamte języki mu "nie wchodziły" do głowy.
Sam próbowałem jakieś "Rozmówki w miesiąc" i inne dla początkujących, lecz jeżeli już to wracam do ESKK. Z poznanych prze zemnie kursów do samodzielnej nauki języka angielskiego ESKK odpowiada mi najbardziej.

kaczka81s 
Forumowicz

Wysłany: 26-10-2015, 23:58   

Może wezmę sobie jedną lekcję na próbę, zobaczę jak to wygląda.

areseral 
Forumowicz

Auto: Carisma MSX
Wysłany: 07-11-2015, 19:28   

Duolingo

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 07-11-2015, 20:14   

Myślę, że trzeba postępować jak dziecko..
Tzn. uczyć się ze słuchu i wzroku - filmy, kursy, z CD w samochodzie (teraz uczę się Niemieckiego w ten sposób - jest dobrze) i oczywiście należy też czytać i mówić (można pobrać korepetycje przez Skype'a w dobrej cenie (np. 15-30zł).

Oczywiście dobra książka i kilka "utartych" źródeł.
Aha - polecam też czytanki (takie dla dzieci) i naukę tekstów piosenek na pamięć (najlepiej ze słuchu+później z lyricsami).

Nie ma cudów w nauce języka - jak powiedział Mike Tyson - "it takes time".

kaczka81s 
Forumowicz

Wysłany: 10-11-2015, 00:51   

areseral napisał/a:
Duolingo

Na razie mają tylko angielski, który próbowałem. Jak dla mnie jest OK. Gdyby mieli niemiecki było by świetnie.

Odpowiedz do tematu