Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Akumulator do 1.6 z AS&GO
Autor Wiadomość
widmo 
Mitsumaniak
widmo

Auto: ASX 1,6 Intense
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-11-2015, 17:55   [1.6] Akumulator do 1.6 z AS&GO

Witam, po 5 latach eksploatacji akumulator zaczyna szwankować. Kilkakrotnie już go ładowałem ale ostatnio wystarczy, że radio pogra w aucie z wyłączonym silnikiem 20 min. i już rozrusznik nie kręci :x Pokonuję autem krótkie odcinki po mieście i alternator nie ma zbyt częstych okazji by go doładowywać. Czy ktoś z Was drodzy Forumowicze wymieniał już bateryjkę w swoich ASX 1.6 z AS&GO? Jeśli tak to proszę o sugestie jaki konkretnie akumulator będzie odpowiedni i czy przy wymianie należy zachować jakieś specjalne procedury aby nie było później niespodzianek z błędami elektroniki.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 09-11-2015, 00:54   

Witam
Z lektronika nie bedzie problemow
Akumulator o jak najwiekszym pradzie rozruchowym przy odpowiednich gabarytach - tylko nie mitsubishi :)

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 09-11-2015, 21:04   

tokyo, dzięki za radę :D Zacząłem się rozglądać za ofertami producentów i jeszcze bardziej zgłupiałem :shock: Są dedykowane do podstawowych systemów auto-stop (EFB) oraz zaawansowanych tzn. z rekuperacją energii pochodzącej z hamowania (AGM). Ma w moim przypadku to jakieś znaczenie, czy to jedynie marketingowy bełkot? Znalazłem kilka:
BANNER RUNNING BULL EFB (EFB 565 00)12V 65Ah 550A
VARTA Silver Dynamic AGM 560 901 068
VARTA Blue Dynamic EFB 560 500 056
EXIDE EK600 027AGM, 560 901 068
Który byś(cie) polecił(li). Jest sens pakować się w te "nowe" technologie czy wystarczy tradycyjny akumulator? Jakie parametry techniczne ma ten instalowany na pierwszy montaż w ASXie? Na próżno szukać na nim jakichś oznaczeń oprócz "krzaczków" :cry:

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 11-11-2015, 15:22   

Jeśli miałeś w aucie akumulator typu AGM, to nie zmieniaj na zwykły. Zresztą przy Twojej jeździe (w większości miasto) lepiej kupić AGM.

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 27-11-2015, 23:00   

Założyłem CENTRA CK600. To bateria typu AGM. Zobaczymy jak się sprawdzi. Pomimo, iż dedykowana jest jako zamiennik do ASXa różni się nieco wymiarami od oryginału. Ale dała się zamontować bez żadnych modyfikacji. Jeśli ktoś szuka akumulatora identycznego z tym instalowanym na pierwszy montaż to YUASA YBX7005 (mnie czas naglił a była niedostępna).
Ps. Przed zakupem kontaktowałem się z kilkoma ASO. Każde z nich polecało inne baterie. O oryginale nawet nie wspominali.

Odpowiedz do tematu