Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Xenon HID
Autor Wiadomość
Pierce 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '99
Wysłany: 04-02-2009, 21:50   Xenon HID

Witam, o mój pierwszy temat na forum, więc jeżeli zrobię coś nie tak proszę administrację o wyrozumiałość.

Mam problem, kupiłem sobie na allegro zestaw Xenon HID, wszystko podczas montażu miało przebiegać łatwo i bez problemów a nie mogę sobie ustawić świateł na drogowe i mijania.

Mam żarniki H4 i powinny działać bez problemów, ale tak nie jest.

Może miał ktoś z was już taki problem??

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-02-2009, 21:56   

Polecam ten temat. Może to ci coś rozświetli ...

wolgaster 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 04-02-2009, 22:43   

Prawdopodobnie nie możesz tego zrobić gdyż ksenony które zakupiłeś mają żarnik zawierający jedno włókno tak jakbyś zamontował żarówkę z jednym włóknem a zdaje się że normalna żarówka H4 zawiera dwa włókna dające możliwość zmiany świateł z mijania na drogowe. Ja przynajmniej tak to widzę. Poza tym odsyłam do najnowszego numeru Auto Świat gdzie pokazane jest na przyrządzie do ustawiania świateł w SKP jak świecą tego typu "Xenony" i porównane z żarówką H4 i jakie jest odcięcie promienia padającego światła na prawidłowo ustawionej lampie z żarówką H4 a jakie jest po założeniu "xenona " a raczej jakiego nie ma. Reszta jest w temacie podanym wyżej.

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2009, 01:14   

Eh... Jak już kupiłeś zamienniki za H4 (czego w tym temacie nie powinniśmy komentować) - to sprawdź podłączenia. W zasadzie powinny mieć 3 podłączenia - masa, mijania i drogowe - tak jak żarówka H4. Jak nie ma różnicy, znaczy że Twój zestaw albo jest źle podłączony, albo guzik wart... :/

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2009, 09:41   

Pierce napisał/a:
Mam problem, kupiłem sobie na allegro zestaw Xenon HID, wszystko podczas montażu miało przebiegać łatwo i bez problemów a nie mogę sobie ustawić świateł na drogowe i mijania

i bardzo dobrze bo tak jak mowi powiedzenie z gowna bata nie ukrecisz

drogowych nie ma bo w carismie jedna zarowna odpowiada za mijania i drogowe w ksenonie jest to tzw bi-ksenon tzn przeslona sie otwiera i zaczynaja swiecic jak drogowe.
chcesz miec hit i marzenie kazdego "stalobywacza remizy" to zapomnij o dlugich swiatlach

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 05-02-2009, 11:35   

No i wszystko JESNE :butthead:
Tylko niech takiego palanta dorwę na drodze i będzie za mną jechał na tych pseudo Zenonach oj będzie nerwowo.

Pierce 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '99
Wysłany: 05-02-2009, 19:26   

Student napisał/a:
Tylko niech takiego palanta dorwę na drodze i będzie za mną jechał na tych pseudo Zenonach oj będzie nerwowo.

Wielkie słowa xD
Jak żarówy są dobrze ustawione, to świecą elegancko i nikomu nie szkodzą.

A co do mojego problemu, to nie udało mi się go rozwiązać. Brat ma jechać do jakiegoś elektryka-magika i niby ma zrobić to tak żeby świeciło. Sam nie wiem o co w tym biega.

W każdym bądź razie dzięki za pomoc, i za słowa pocieszenie :)

Temat do zamknięcia

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 05-02-2009, 21:41   

Łatwo powiedzieć, że jak jest dobrze ustawione to nikom nie szkodzi jeśli się nie jeździ naprzeciwko lub przed swoim własnym samochodem.... ale kolegę Pierce pewnie trudno przekonać że ma lepiej kosztem innych.
Życzę jasnej drogi i duuużo wyrozumiałości u innych kierowców, że o policji nie wspomnę.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2009, 18:15   

Chciałbym jeszcze na własne oczy zobaczyć diagnostę co dopuści te "Swiatła" do ruchu.
Normalnie nózsie otwiera w kieszeni....
Pozdr.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 09-02-2009, 19:43   

Oczywiście wiesz że w wypadku kolizji zawsze Ty będziesz winien nawet jeśli nie będziesz. Wystarczy że ten drugi powie że go oślepiłeś nielegalnymi światłami... :badgrin:

gzyluk
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 17:14   

witam

nie kupiles tego zestawu co trzeba
powinienes kupic zestaw "BI XENONOW"

temat sam zaczelem na forum
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28517

nie ma sensu ciagnac 2-ch takich samych tematow na forum

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 16-02-2009, 17:20   

Cytat:
Zamontowałem Xenony i nie mam swiateł mijania.

o jak dobrze..... jednego bandytę mniej na drogach......

Jedyna kara dla takich - 15 min dziennie gapienia się w przerobioną lampę z małej odległości bez możliwości przekręcenia głowy

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

leser
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 17:29   

JackD napisał/a:
Chciałbym jeszcze na własne oczy zobaczyć diagnostę co dopuści te "Swiatła" do ruchu.
Normalnie nózsie otwiera w kieszeni....
Pozdr.

a niby dlaczego sie otwiera, gadanie głupot o ogólnikach się zaczyna,
nie widzę problemu w montowaniu profesjonalnych xenonów,
nawet niefabrycznych, no chyba, że mowa o szrocie z allegro za grosze to fakt...

ale prosty przykład, jeżeli mamy szkło reflektora odpowiednie,
spryskiwacze, i sprawna regulację poziomu z wnętrza pojazdu
(NIE MUSI BYĆ ONA AUTOMATYCZNA)
to przy poprawnej instalacji i konfiguracji jest wszystko lepiej niż fabrycznie,
a reakcja następujacych osób na zabieg jest taka:

w Polsce na przeglądzie:
-generalnie to im to wisi

w Polsce gdy zatrzyma policjant:
-może sie czepiać i żądać homologacji

w Niemczech na przeglądzie w ADAC:
-po sprawdzeniu poprawności funkcjonowania świateł,
otrzymujemy pochwałę, że zwiększylismy bezpieczeństwo ! ! !
instalujac ksenony

paradoks ?
trzeba pewne rzeczy odróżniać,
dawno temu w Polsce czepiali sie trzeciego swiatła stop

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 23:00   

leser napisał/a:
w Niemczech na przeglądzie w ADAC:
-po sprawdzeniu poprawności funkcjonowania świateł,
otrzymujemy pochwałę, że zwiększylismy bezpieczeństwo ! ! !
instalujac ksenony

heheh ale glupoty wypisujesz :D
pochwale to dostaniesz jak zamontujesz kompletny kit np helli z odpowiednim atestem TUV i wpisem do dowodu, w innym przypadku policja dowali ci taki mandat ze sie nie pozbierasz, o przegladzie wogole zapomnij.

i prosze was:
NIECH NIKT WIECEJ GLUPOT NIE WYPISUJE ZE POPRAWNIE ZALOZONY KSENON DO REFLEKTORA H NIKOGO NIE OSLEPIA I WOGOLE JEST CACY!!!

bo nawet jesli ktos ma czyste szklo to i tak ma odblysnik projektowany pod zarowke H, podobnie jest z soczewka.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 16-02-2009, 23:14   

Jeździlem jakiś czas na hidach bixenonowych. Generalnie światła w Carismie nie swieca a na "xenonie" roznica byla znaczna. Wyregulować ich sie na przyrzadzie nie dalo...po prostu nie bylo granicy światłocienia. W domu na ścianie jakoś to ustawiłem tak, że generalnie mi ludzie nie mrygali, ale doskonale widzialem w niektorych warunkach drogowych jak smuga światła leciała gdzieś w drzewa, mimo, ze widać było konieć swiatła na asfalcie. Pseudoxenon hid niestety świeci dużo lepiej i w przypadku carismy ze starymi swaitalmi powoduje, że jednak coś widać, ale to pseudoxenon wiec coś musi byc nie tak. Oślepia i tyle.
Natomiast znam pare aut, ktore maja wlozone allegrowe hidy w seryjne soczewki. Światłocień kosa. Po jednej stronie jest jasno a po drugiej ciemno. I powiem, ze sam w soczewkę HIDa bym włożył. Ale ponownie w zwykła lampę to nie.

Odpowiedz do tematu