Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Problem ze sprzęgłem
Autor Wiadomość
robertsz 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-11-2015, 09:40   [Cari 1.8 GDI] Problem ze sprzęgłem

Witam, wiele razy rozwiązanie drobnych usterek tu znalazłem, ale teraz coś bardziej nietypowego.

Mam problem ze sprzęgłem. Ruszając z domu brało tylko końcówkę, mniej więcej łapało tylko 1/4 od końca. Do pracy się spieszyłem to pojechałem dalej. Z czasem było gorzej i już zablokował się na czwórce, nie dało się zmienić biegu. Jak stanąłem w miejscu to jedyna/wsteczny (tylko to sprawdzałem) na odpalonym wskakiwały.

Byłem przekonany, że to wysprzęglik, bo już wymieniałem około rok temu i objawy były niemalże identyczne, ale z wysprzęglika nic nie kapie, płyn jest bez zmian. Jakieś przypuszczenia co to może być? Myślałem o pompie sprzęgła.

Przypadek dodatkowo taki, że to wszystko stało się tuż po wymianie oleju i filtrów paliwa/potwietrza. Przed wjazdem do garażu było ok, przy wyjeździe już nie.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 12-11-2015, 10:39   

Może trzeba odpowietrzyć? Poza tym nie rozumiem stwierdzenia "zablokował się", czyli nie da się podczas jazdy wybić tej 4? Mi jak padł wysprzęglik, to bez problemu zmieniałem biegi bez sprzęgła, wystarczy odpowiednio dobrać obroty...np. z 3 na 4, dodajemy gazu na 3, puszczamy gaz, wybijamy na luz i ciągniemy gałkę :-) na 4, wskakuje z lekkim oporem, ale bez zgrzyów. Z 4 na 3, robimy podobnie, ale w momencie kiedy mamy luz robimy szybki międzygaz.
Jeśli u Ciebie biegi się blokują, to może jest coś ze skrzynią biegów.
Zobacz jeszcze na pracę wysprzęglika, niech ktoś wciska sprzęgło a Ty patrz. Bo to, że wygląda dobrze nie znaczy, że poprawnie pracuje.

robertsz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-11-2015, 11:37   

Zablokował się w sensie, że po prostu po jakimś czasie, kilku bezproblemowych zmianach biegów ze sprzęgłem, zostałem na czwórce. Bez sprzęgła wrzuciłem trójkę, ze skrzynią jest wszystko prawidłowo.

Sprawdzę tak jak mówisz wysprzęglik, może to tylko on nie działa prawidłowo, a nie ma wycieku.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-11-2015, 19:28   

Ponownie odpowietrz albo wymień płyn w układzie sprzęgła, do weryfikacji tak czy inaczej jest wysprzeglik i pompka sprzegla
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 12-11-2015, 20:03   

robertsz napisał/a:
Przypadek dodatkowo taki, że to wszystko stało się tuż po wymianie oleju i filtrów paliwa/potwietrza. Przed wjazdem do garażu było ok, przy wyjeździe już nie.

Jeśli wciśnie sie przypadkiem wysprzęglik np przy jakimś grzebaniu pod maską to na bank trzeba odpowietrzyć jeszcze raz układ sprzęgłowy sprawdzone :mrgreen:

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 12-11-2015, 20:51   

milo napisał/a:
Jeśli wciśnie sie przypadkiem wysprzęglik np przy jakimś grzebaniu pod maską to na bank trzeba odpowietrzyć jeszcze raz układ sprzęgłowy sprawdzone
W Space Starze wciskałem wiele razy, bo przez uszkodzone łożysko oporowe piszczy łapa sprzęgła na styku z bolcem wysprzęglika. Nic się nie zapowietrzyło, ale to SS, a nie Galant :wink:

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-11-2015, 21:00   

Hugo jak wcisnałem wysprzęglik były problemy, po odpowietrzeniu wszystko unormowało sie, więc juz wiecej nawet nie dotykam :mrgreen:

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Dudi84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma GDI
Wysłany: 12-11-2015, 21:28   

Milo, o jakich problemach piszesz? Ja kilka razy wciskalem wysprzeglik i jedyne co zauwazylem to podwyższony poziom płynu w zbiorniczku wyrownawczym. Więc chyba muszę odpowietrzyc sprzęgło. Jedyne problemy które aktualnie mam to piszczenie łapy sprzęgła wewnątrz skrzyni biegów podczas wciskania i puszczania pedału.

milo 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2015, 15:06   

Dudi84 napisał/a:
Milo, o jakich problemach piszesz?

Do polowy pedał miekki i brak wysprzeglania ,nie wiem jak w Carismie ale w Galancie jest miedzy pompą a wysprzeglikiem tłumik i moze w tym problem

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

robertsz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-11-2015, 16:23   

Odpowietrzyłem - na chwilę pomogło, trochę pojeździłem i ponownie łapie powietrze. Znów odpowietrzam i znów na jakiś czas pomaga. Nie widać ani na pompce, ani na wysprzęgliku żadnego wycieku. Płyn w zbiorniczku też na stałym poziomie.

Teraz kwestia tego co wymieniać pierwsze. Około rok temu wymieniałem wysprzęglik na jakiegoś chińczyka i być może to on, ale znów gram płynu nie wycieka z niego, więc może to pompka.

Z drugiej strony spokoju mi nie daje to, że przed wjazdem do garażu było ok, a po wyjeździe już nie. Wymieniałem olej i wszystkie filtry, łącznie z filtrem paliwa.

Myślę o tym, żeby po prostu kupić najpierw używaną pompkę na allegro i sprawdzić czy problem zniknie i wtedy kupić nową. Jak nie to wymiana wysprzęglika, czyli metoda prób i błędów. Chyba, że macie jakieś lepsze pomysły :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-11-2015, 18:33   

Dobry markowy wysprzęglik kosztuje koło 40-50zł, w pierwszej kolejności możesz to wyeliminowac, bo pompka sprzęgła to conajmniej 4x wiecej kosztuje
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

robertsz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-11-2015, 23:00   

Wymieniony wysprzeglik i sprzęgło jak nowe. Nie myślałem, że łapie powietrze bez wyciekau, ale jednak.

I pół żartem pół serio - kupię korek od pompki sprzęgła... Tylko usłyszałem jak wylatuje w trakcie jazdy, musiałem po wymianie płynu go nie docisnąć ;)

Odpowiedz do tematu