Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Srebrny miś
Autor Wiadomość
ma_ko 
Mitsumaniak

Auto: Outlander '07 XLS 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-03-2017, 20:02   Srebrny miś

Hej, mam na imię Marek, mam 26 lat i jestem tu na forum już troche czasu (aż prawie rok) więc pomyślałem że to już czas żeby napisać co nie co o moim Miśku

a misiek wygląda tak:

jest to moje drugie autko, pierwsza była srebrna strzała - Mazda MX-3 o zabójczej pojemności 1.6 ale mam z nią niezłe wspomnienia

Mazde sprzedałem i zaczęłem szukać czegoś innego, miało być coupe więc patrzyłem na Celici, Eclipse, Preludy i inne (oglądałem nawet Supre 3.0) i całkiem zapomniałem że było coś takiego jak Galant w którym lubowałem się dziecięciem będąc. Musiał dopiero przejechać mi przed oczami żeby stara miłość odżyła. No i zaczęłem szukać. Niedługo po tym znalazłem, niedaleko ode mnie (fotki sprzedającego, ale niewiele się zmieniło):

Pojechałem, kupiłem i tyle. Cóż więcej moge powiedzieć. Był to świetny zakup. O różne mankamenty i uszkodzenia pytam regularnie tu na forum ale nie sa to jakieś wielkie sprawy: łożysko itp. Jeżdże już rok i jak narazie odpukać z autkiem nic poważnego się nie dzieje. Co z planów na najbliższe tygodnie/miesiące:

-zakup nowych opon
-wymiana tarcz i klocków (i malowanie zacisków)
-naprawa nie działającej antenki :evil: nową bosha już mam
-pospawanie zderzaka lub zamaskowanie uszkodzenia (pare dni temu najechałem na troche za wysoki krawężnik i jak cofałem to na ziemi została ta listwa dolna i zderzak się trochę podarł) :evil: :evil:
-wymiana rozrządu (paski Bando już mam :P )
-parę pomniejszych takich drobiazgów

I to chyba tyle. Przyznam że nie jestem bardzo mocny w materii motoryzacji i choć co nieco wiem to planuję zadać jeszcze parę głupich pytań w przyszłości :oops: więc mam nadziej że mnie nie zjecie...
Ostatnio zmieniony przez ma_ko 18-05-2017, 23:29, w całości zmieniany 1 raz  

larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 28-03-2017, 20:13   

Historię mamy podobną, też miałem wcześniej srebrną strzałę i rozglądałem się za coupe, padło na Galanta :)

ma_ko 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2017, 23:26   

Odswieże trochę wątek, dzwoniłem dzisiaj do polecanego tu p. Sławka ze szczecina w sprawie nadkoli dowiedziałem się co i jak i przejadę się za pare dni żeby zobaczył co i jak już na konkretnie.

wpadł mi też w łapki fitr oleju który wymienie przy okazji :D

na weekend postaram się wymienić całą antenkę automatyczną. Kupiłem na lokalnej giełdzie boscha i będe go próbował wstawić

wstawiłem auto na podnośnik dopiero teraz :oops: i okazało się że to nie tylne prawe łożysko huczało ale lewe, no ale przynajmniej już wiem.

to tyle z wiadomości parafialnych, postaram się porobić jakieś fotki jak będę to i owo montował może

dorianps2 
Forumowicz

Auto: CLS 550 oraz Nissan Maxima 3.5
Wysłany: 20-04-2017, 14:55   

Prawie taki jak mój... prawie, bo mój to był najpiękniejszy! :mrgreen: :mrgreen:
A tak na poważnie, ładnie wygląda:) Nawet ta sama mozaika w środku co u mnie była.
A co do zderzaka i tej nieszczęsnej klapki na środku... ja już ją montowałem na rózne sposoby... nawet już w jednym zderzaku ją całą zaszpachlowałem i zderzak był gładki na środku. Kończyło się zawsze tak samo...krawężnik przy parkowaniu i afera bo znów zahaczyłem i potem wysiadanie z auta, podnosząc je za dach, by jak najmniej uszkodzić przy cofaniu. W końcu dałem sobie spokój i jezdziłem bez tej klapki;p

ma_ko 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-04-2017, 22:09   

kolejne zakupy :P

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-04-2017, 22:19   

Podobny zestaw leży u mnie w szafie i czeka, aż stare filtry się zaczną kończyć :mrgreen:

Ja do siebie założyłem Dayco i żałowałem jak jeden z nich zaczął piszczeć krótko po wymianie. Na szczęście wystarczyło go naciągnąć, co moi mechanicy zrobili w ramach "gwarancji" za darmo.

Ciekawe czy jest jakaś różnica w wytrzymałości tych pasków, bo w cenie całkiem spora, a Dayco też było tu polecane. Tylko z tego co widzę Bando jest japońskie, a Dayco włoskie :evil:

ma_ko 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-05-2017, 21:51   

W końcu znalazłem czas żeby zejść do garażu na dłużej :D

zdemontowałem zderzak bo pęknięty był godzinka roboty ale już wiem co i jak więc mam nadzieję będzie szybciej następnym razem :) chociaż wyszło mi więcej śrub niż było w FAQ

myślałem czy by go samemu nie połatać ale chyba dam do spawania

wymieniłem filtr powietrza :shock:

spuściłem olej, wymieniłem filtr oleju, (stary był dwa razy mniejszy :shock: ) i wlałem nowy

zdemontowałem przy okazji ramiona wycieraczek, bo straszą odpadająca farbą :P

i wymieniłem filtr klimy (5 min roboty, szcunek dla Manna za instrukcję obrazkową)

Jutro montowanie tej nieszczęsnej antenki

ma_ko 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2017, 22:03   

Dziś wymieniłem oświetlenie choć jeszcze nie do końca :P oraz dopiero znalazłem czas żeby połatać porwany zderzak

może nie widać ale świecą na przyjemny chłodny biały kolor, i tak wymieniłem mijania i długie, zostały jeszcze pozycyjne i przeciwmgielne

i jeszcze tablica

umyłem też co nieco pod maską ale zdjęć nie mam bo nie miałem jak tego uchwycić przy garażowym świetle

Ostatnio zmieniony przez ma_ko 18-05-2017, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2017, 22:12   

Heh, jeśli chodzi o tablicę rejestracyjną to zupełnie jakbym widział porównanie Philipsów, jakie dostałem darmowo z żarówkami mijania i Boschami "Xenon effect" za 15 złotych. Bosche ten xenon effect to miały jak nie świeciły, bo ich szkło było w lekko niebieskim kolorze.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-05-2017, 22:25   

Jakie żarówki założyłeś na przód, że tak ładnie świecą? A w tablicy rejestracyjnej jakie diody, bo próbowałem już różnych i każde szybko się przepalały lub zaczynały mrugać?

P.S. Wiesz, że masz maskę przednią od 2,4 GDI? :wink:

Lucek_37 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 2002r.
Wysłany: 18-05-2017, 22:41   

larelijux, dobrze gadasz bosch-a to do kosza. Miałem mijania 5 miesięcy i spaliło się jedno a światło i tak kiepawe. polecam tungsram albo bosma.

ma_ko 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2017, 22:41   

no wiem wiem z tą maską. Sam sie zdziwiłem jak przypadkiem zauważyłem przy myciu oznaczenie EA3A. A po czym to widzisz od dołu? inny kształt? tak wogóle to ta maska od GDI to jest maska z małym garbem czy dużym? :?:

Założyłem NARVA Range Power White 4500K

a do tablicy wstawiłem LED też NARVA o takie:

larelijux 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-05-2017, 22:42   

Duży garb, weszły do wszystkich Galantów właśnie przez 2.4 GDI które potrzebowało większego garba

PS Ledy fajny pomysł. Jak moje żarówki zżółkną to też wrzucę :mrgreen:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 19-05-2017, 22:13   

ma_ko napisał/a:
A po czym to widzisz od dołu? inny kształt?
Po tym:

Do dzisiaj jest to dla mnie zagadką dlaczego tylko w maskach Galantów z silnikiem 2,4 GDI montowano te uszczelki :wink:

Żarówki taniutkie, chyba się kiedyś skuszę, chociaż mam strasznego pecha do ledów w Galu. W Space Starze zamontowałem jakieś ledy za kilka złotych w podświetleniu rejestracji i już ze 2 lata świecą :roll:

ma_ko 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2017, 21:22   

Dziś wzięłem się w końcu za tą nieszczęsną antenką bo już pół roku jeździłem bez a otwór miałem zaklejony taśmą klejącą... :P

takie cudo zamontowałem:

działa jak powinno, w końcu odbieram wszystkie stacje w radiu 8) mam nadzieje że dłużej posłuży

Odpowiedz do tematu