Brak iskry. Colt 1,3 97r benzyna. |
Autor |
Wiadomość |
Coltmanka
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-12-2015, 22:28 Brak iskry. Colt 1,3 97r benzyna.
|
|
|
Witajcie..
Potrzebuję Waszej pilnej pomocy!!!!
Sprawa wygląda następująco... Wbijam dwójkę po czym chcę dodać gazu, a samochód na niego nie reaguje i gaśnie. Próbuję odpalić go ponownie.. kręci ale po chwili mam wrażenie jakby alternator, jednak to nie to bo aku cały czas w normie... Przychodzi mechanik wymienia aku i dalej to samo, więc napewno nie jego wina, światła się świecą... Mechanik stwierdza (mam gdzieś, nie robię), że nie ma iskry. W takim razie co mogło się stać?
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem. |
Ostatnio zmieniony przez Piwor 23-12-2015, 21:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-12-2015, 22:46
|
|
|
Witamy na forum
Podstawa to sprawdzenie błędów silnika bo bez chociażby takiej diagnostyki niewiele da się powiedzieć. W Twoim aucie raczej powinna działać metoda błyskowa podobnie jak w Carismie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 więc proponuję popróbować kilka razy odpalić auto i po tych próbach spróbować odczytać błędy. Szkoda, że ten mechanik nie zrobił tego przed odpięciem akumulatora bo takie odpięcie kasuje zapisane w sterowniku silnika błędy. |
|
|
|
 |
Coltmanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-12-2015, 22:54
|
|
|
Co do błędów silnika... od kąd mam samochód cały czas pali się check engine... A co do mechanika..jest to mój tata, więc prędzej czy poźniej stwierdzi usterkę, lecz z pomocą forum będzie szybciej. Próbowaliśmy go odpalić przed wymianą aku i nic. W moim przypadku bez samochodu jak bez ręki... ;C
[ Dodano: 21-12-2015, 23:05 ]
Dodam, iż mój Colt nie reaguje na OBD2, z kompem mech. też nie chiał się połączyć... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2015, 06:44
|
|
|
Komputery diagnostyczne oprócz oryginalnego diagnostycznego Mitsubishi nie bardzo chcą współpracować ze starszymi Mitsubishi które mają standard komunikacji JOBD ale działa tu na szczęście możliwość wymrugania błędów i dlatego podałem Ci opis jak sprawdzić te błędy za pomocą spinacza biurowego którym mostkujesz dwa piny czyli pierwszy z czwartym w gnieździe diagnostycznym i włączasz zapłon. Jeśli są błędy to kontrolka silnika zacznie mrugać. Jeśli będziecie mieli problem z ich rozszyfrowaniem, to nagraj film telefonem jak ta kontrolka mruga i zamieść link do niego tutaj na forum to rozszyfrujemy co to za błędy. Za Twoje problemy może odpowiadać np. immobiliser i to akurat będzie trudno wykazać bez sprawdzenia błędów.
[ Dodano: 22-12-2015, 06:51 ]
Tu masz opisane rozmieszczenie pinów w tym złączu http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-12-2015, 08:49
|
|
|
W pierwszej kolejności sprawdź czy rozrząd jest na swoim miejscu, w drugiej kolejności pomyśł nad sprawdzeniem aparatu zapłonowego bo lubily siadać. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Coltmanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2015, 10:52
|
|
|
Dziękuję za pomoc, jednak pomijając te błędy.. mechanik stwierdza brak iskry, przejrzał kable przy silniki i wszystko ok więc w czym może tkwić problem? Rozrząd na swoim miejscu! Jeszcze jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 22-12-2015, 11:13
|
|
|
Utrącony czujnik położenia wału?
Bez odczytania błędów polecam forum.jasnowidz.pl |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Coltmanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2015, 11:18
|
|
|
Sprawdzę, oo dzięki Bartek jasnowidz też jak najbardziej się przyda |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-12-2015, 11:44
|
|
|
Ale dlaczego tak się bronisz przed tym sprawdzeniem błędów, przecież to wymaga jedynie wetknięcia kawałka drucika w dwie dziurki w złączu OBD i włączenia zapłonu a może to wyjaśnić bardzo wiele. Iskry może nie być z wielu powodów które może wyjaśnić odpowiedni błąd. |
|
|
|
 |
Coltmanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2015, 11:55
|
|
|
Nie bronię sie przed tym, napewno by to wiele wyjaśniło. Tylko musze znaleźć trochę czasu i cierpliwości bo wiem, że tata się tego nie podejmie. W tym tkwi cały problem. w każdym razie... skorzystam z Twojej rady. Dziękuję. |
|
|
|
 |
|