Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podzięowania dla MITSUMANÓW:)
Autor Wiadomość
darekkart 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2016, 10:03   Podzięowania dla MITSUMANÓW:)

witam serdecznie - jak w tytule chciałbym serdecznie podziękować wszystkim forumowiczom którzy pomogli mi w problemie z pompą m.in.: dareqq, apg2312, plecho1, i9i a specjalne dla romek atomek.

Pinina udało się postawić na nogi, chodzi jak ta lala - a przy okazji chciałbym obalić kilka stereotypów:

1. "A zanim cokolwiek się zrobi trzeba podłączyć kompa. Oszczędza to dużo pieniędzy" - ogólnie fajnie brzmi ale akurat u mnie na dzień dobry za kompa i diagnostykę kilka stówek, nie mówiąc o reszcie - a tu nic - wszystko bez kompana zwykłego czuja i zdrowy rozsądek.

2. Pompa jest mechaniczna i w warsztatowych zwykłych warunkach nie da się jej zregenerować. A mało prawdopodobne że ona ponosi winę. Teraz kupisz pompę (albo zrobisz tą) a okaże się, że objaw jest taki sam. najczęściej tak to się kończy. Kosztów co nie miara. - pompa była rzeczywiście walnięta - ale rozkręciłem ją sam i przy sprężynie z długopisu ;0 sam - nie ukrywając JA ciołek ją naprawiłem.

3. WNIOSEK oczywiście z pewnością nie wszystkie ale część napraw można wykonać w zwykłym garażu przy pomocy sąsiada który naprawia tylko traktory - poważnie
koszty ???? - śmieszne- używane wtryski, sprężyna od długopisu i świece po 7zł. od sztuki
a jaki wniosek - należy mieć wiarę i słuchać dobrych rad - szczególnie tych dobrych. Nie stawiam się przeciwko "specjalistom" ale jak wszędzie należy rozważyć czy "skórka jest warta wyprawki" - nie sztuka jest wydać kilka koła na fachmana.

pozdrawiam

dareqq 
Forumowicz

Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Wysłany: 12-01-2016, 14:09   

No i fajnie, cieszymy się że działa Franca :) . Może będziesz jedynym gościem tutaj, który ogarnia gdi. Szacun.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 12-01-2016, 15:22   

Super, że się udało :) zawsze chętnie pomagamy w potrzebie :)
Nawiążę tylko do tego podłączenia się pod komputer. Sugerującym podłączenie się pod komputer chodziło, abyś sam zorganizował sobie interfejs (koszt około 30 - 50 zł z przesyłką), tu masz bardzo obszerny temat o tym http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Jest to bardzo cenna pomoc dla posiadaczy tego silnika.

darekkart 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Wysłany: 12-01-2016, 17:36   

podłączenie pod kompa będę musiał rozkminić w dalszym etapie :) ale spokojnie moja wiedza o autach jest mniej niż BIDA

natomiast tekst podziekowania rownież jako zachęta dla "garażowców" że można próbować i nie koniecznie trzeba auto za 8 koła dawać ze wszystkim do mechanika - jak mówiłem wcześniej inaczej wygląda koszt naprawy w serwisie auta za 8 a inaczej za 80.

teraz przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - skoro silniki GDI są tak popularne - to jak wygląda sprawa z tapicerką w PINInie - próbował ktoś przełozyć fotele ze zwykłego pajero?

dareqq 
Forumowicz

Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Wysłany: 12-01-2016, 19:28   

Właśnie mi też brakuje komfortu w naszych fotelach. Fajnie by było je z czegoś dopasować

Odpowiedz do tematu