Podzięowania dla MITSUMANÓW:) |
Autor |
Wiadomość |
darekkart
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-01-2016, 10:03 Podzięowania dla MITSUMANÓW:)
|
|
|
witam serdecznie - jak w tytule chciałbym serdecznie podziękować wszystkim forumowiczom którzy pomogli mi w problemie z pompą m.in.: dareqq, apg2312, plecho1, i9i a specjalne dla romek atomek.
Pinina udało się postawić na nogi, chodzi jak ta lala - a przy okazji chciałbym obalić kilka stereotypów:
1. "A zanim cokolwiek się zrobi trzeba podłączyć kompa. Oszczędza to dużo pieniędzy" - ogólnie fajnie brzmi ale akurat u mnie na dzień dobry za kompa i diagnostykę kilka stówek, nie mówiąc o reszcie - a tu nic - wszystko bez kompana zwykłego czuja i zdrowy rozsądek.
2. Pompa jest mechaniczna i w warsztatowych zwykłych warunkach nie da się jej zregenerować. A mało prawdopodobne że ona ponosi winę. Teraz kupisz pompę (albo zrobisz tą) a okaże się, że objaw jest taki sam. najczęściej tak to się kończy. Kosztów co nie miara. - pompa była rzeczywiście walnięta - ale rozkręciłem ją sam i przy sprężynie z długopisu ;0 sam - nie ukrywając JA ciołek ją naprawiłem.
3. WNIOSEK oczywiście z pewnością nie wszystkie ale część napraw można wykonać w zwykłym garażu przy pomocy sąsiada który naprawia tylko traktory - poważnie
koszty ???? - śmieszne- używane wtryski, sprężyna od długopisu i świece po 7zł. od sztuki
a jaki wniosek - należy mieć wiarę i słuchać dobrych rad - szczególnie tych dobrych. Nie stawiam się przeciwko "specjalistom" ale jak wszędzie należy rozważyć czy "skórka jest warta wyprawki" - nie sztuka jest wydać kilka koła na fachmana.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2014 Posty: 287 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 12-01-2016, 14:09
|
|
|
No i fajnie, cieszymy się że działa Franca . Może będziesz jedynym gościem tutaj, który ogarnia gdi. Szacun. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-01-2016, 15:22
|
|
|
Super, że się udało zawsze chętnie pomagamy w potrzebie
Nawiążę tylko do tego podłączenia się pod komputer. Sugerującym podłączenie się pod komputer chodziło, abyś sam zorganizował sobie interfejs (koszt około 30 - 50 zł z przesyłką), tu masz bardzo obszerny temat o tym http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Jest to bardzo cenna pomoc dla posiadaczy tego silnika. |
|
|
|
 |
darekkart
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
|
Wysłany: 12-01-2016, 17:36
|
|
|
podłączenie pod kompa będę musiał rozkminić w dalszym etapie ale spokojnie moja wiedza o autach jest mniej niż BIDA
natomiast tekst podziekowania rownież jako zachęta dla "garażowców" że można próbować i nie koniecznie trzeba auto za 8 koła dawać ze wszystkim do mechanika - jak mówiłem wcześniej inaczej wygląda koszt naprawy w serwisie auta za 8 a inaczej za 80.
teraz przy okazji mam jeszcze jedno pytanie - skoro silniki GDI są tak popularne - to jak wygląda sprawa z tapicerką w PINInie - próbował ktoś przełozyć fotele ze zwykłego pajero? |
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2014 Posty: 287 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 12-01-2016, 19:28
|
|
|
Właśnie mi też brakuje komfortu w naszych fotelach. Fajnie by było je z czegoś dopasować |
|
|
|
 |
|