Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spryskiwacze szyb
Autor Wiadomość
Stach 
Forumowicz

Auto: cari 1.6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2016, 20:51   Spryskiwacze szyb

Witatajcie majstrw. Jako iż niedługo ruszam wreszcie z wymianą pompy wspomagania to też znów drobny problem który chciałbym przy okazji zrobić. Mianowicie. Jadąc ostatnio płyn ze spryskiwaczy leciał na szybę ale jakby coś słabiej szczególnie od strony kierowcy. Myślałem że płyn zaczyna przymarzac że jakiś lipny kupiłem czy co. Ale sprawdzałem wszystko co było możliwe. Płyn nie leci ani z przodu ani na tylna szybę. Płyn zalany. Spryskiwaczy pracę słychać. Przewody którymi leci płyn też sprawdzałem czy gdzieś nie cieknie. Jedynie ciekaw jestem jak tam pod zbiorniczkiem od płynu czy tam by coś gdzieś wyleciał wężyk czy co. Miał ktoś z was tak w cari.? Proszę o jakąś wskazówkę jako iż z braku czasu będę mieć tylko kilka godzin a wolał bym wiedzieć za co się wziąść będąc w cieplutkim garażu ;-)

Edit.:może tej taki trójnik mały co pod tą maska jest.? Czy to ulega jakiej bądź awarii?

areseral 
Forumowicz

Auto: Carisma MSX
Wysłany: 04-01-2016, 17:07   

Ja obstawiam zapchane dysze. Wyjąć, przeczyścić. Aby się upewnić, że to to, zdejmij wężyk z trójnika i sprawdź czy leci porządny strumień.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-01-2016, 17:38   

Jeśli to wina zapchanych dysz, to lepiej wymienić je na spryskiwacze mgłowe które działają o wiele lepiej od tradycyjnych. Podobno da się dobrać z jakiejś cytrynki w serwisie w całkiem rozsądnej cenie. Ja u siebie założyłem spryskiwacze tego typu http://allegro.pl/mglowe-...5765244978.html i na pewno nie zamienił bym teraz na oryginalne.

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 04-01-2016, 22:01   

Tak nagle by się jednocześnie zapchaly z przodu i z tyłu? Swoją drogą nie myślałem nigdy o zmianie tych spryskiwaczy. Cena nie duża. Chyba się pokusze.;-) straszne mrozy wężyk twardy już bo auto stoi już kilka godzin. Jutro jak wrócę z pracy silnik je rozluzni ciepłem i sprawdzimy je:-)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-01-2016, 06:40   

Najpierw sprawdź to co zaproponował areseral.

Stach 
Forumowicz

Wysłany: 06-01-2016, 10:44   

Rozebrane wszystko. wyczyszczone. Nowy płyn nie z marketu zalany. Okazało się że jakby płyn częściowo zamarzal. W zbiorniku nie wiem jak to możliwe ale od góry patrząc ok było widać niby płyn ok nie zamarzl a dół cały zbiornika przymarzniety. Przy okazji przeczyścilem wszystko . Dysze profilaktycznie też:-P jest ok. Psika ostro teraz jak kiedyś;-) dzięki za wszelką pomoc:-)

robert78 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-01-2016, 10:49   

plecho1, tyle ze te spryskiwacze sie nie ustawia

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-01-2016, 11:08   

Nie ustawia się bo nie ma takiej potrzeby, u mnie pryskają na całą szybę i jest od razu cała mokra a nie jak było przy oryginalnych gdzie zawsze były miejsca gdzie nie zawsze płyn docierał.

fanatyku 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 13-01-2016, 07:44   

Mi już drugi raz padła pompka od tylnego spryskiwacza. Jak kupiłem samochód to nie dział spryskiwacz tylnej szyby, kupiłem nową pompkę z jakiegoś auta (chyba daewoo), po zamontowaniu zabezpieczyłem to wszystko dobrze folią bo woda i błoto z koła zalewają te pompki no ale to też nie pomogło :) Użyłem tej pompki może z 10 razy a i tak padła.
Może macie jakieś sprawdzone firmy, które podziałają dłużej?

Odpowiedz do tematu