Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzypienie tylnego zawieszenia.
Autor Wiadomość
andyg74 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 cvt +gaz
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-01-2016, 11:20   Skrzypienie tylnego zawieszenia.

Witam. W lipcu 2015r kupiłem nowego Mitsubishi Outlander 2.0 4wd + gaz. Przy przebiegu ok. 5 tyś km podczas przejeżdżania przez progi zwalniające dwoma kołami zaczęły pojawiać się skrzypienia w tylnym zawieszeniu( nie występowały przy przejeżdżaniu jednym kołem) W serwisie zdiagnozowano do wymiany gumy stabilizatora. Problem został rozwiązany do przebiegu 7 tyś km, czyli po przejechaniu zaledwie 2 tyś km problem powrócił. Dziś byłem w serwisie i znowu będą wymieniać gumy. Dwa ostatnie moje samochody to Clio III i Megane III, przejechałem każdym z nich ok.60 tyś km i nie miałem żadnych problemów z zawieszeniem. A tu suv i przy przebiegu zaledwie 5 tyś km co zaczyna się dziać . Czy ktoś miał podobny problem?

_Smok 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 4WD
Wysłany: 22-01-2016, 11:55   

Witam. Miałem, a w zasadzie mam taki sam problem, ja swojego Outlandera odebrałem w kwietniu 2014 i problem z skrzypieniem pojawił się po pierwszych przymrozkach czyli w okolicach listopada (przebieg ok 15 tyś). W serwisie podobnie jak Tobie wymienili gumy i problem zniknął, ale tylko do kolejnej zimy. W listopadzie 2015 (przebieg ok 30 tyś) problem ponownie się pojawił, więc gumy znów zostały wymienione. Aktualnie (przebieg ok 40 tyś) mam wrażenie, że dalej coś popiskuje, być może już jestem przewrażliwiony :) , ale na najbliższym przeglądzie poproszę o ponowne sprawdzenie. Najgorsze z tymi piskami było to, że jak już miałem umówioną wizytę to problem ustawał :)

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 22-01-2016, 11:56   

To jest akustyczny czujnik mrozów. Outki 2 też były w niego seryjnie wyposażone ;) Wszystkie wymiany, smarowania były skuteczne tylko chwilowo.

andyg74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-01-2016, 12:07   

U mnie przy przebiegi 5 tyś skrzypienia ujawniły się w październiku jak było jeszcze ciepło. No i jak już się pojawiły to nie znikają . Przejeżdżając próg zwalniający efekt akustyczny przynajmniej w kabinie jak "wóz drabiniasty".

r.barcinski 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
Wysłany: 22-01-2016, 14:18   

rezon napisał/a:
To jest akustyczny czujnik mrozów.
heheh... taki wypas tylko w 3 diamentach 8)

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-01-2016, 14:46   

andyg74 napisał/a:
No i jak już się pojawiły to nie znikają .
znikną, aby do wiosny ;)

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 22-01-2016, 15:48   

Od dawna ten typ tak ma ,trzeba było wertować forum ,nie było by zaskoczenia :wink:

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 22-01-2016, 18:23   

Podobno Outlander 2016 już nie ma tego problemu

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-01-2016, 19:11   

do listopada :)

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 22-01-2016, 19:12   

rezon napisał/a:
do listopada :)

W listopadzie będzie okej , od grudnia

andyg74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-01-2016, 12:32   

Jeśli to jest problem kolejnych generacji oraz kolejnych liftingów czy naprawdę nie można tego w końcu wyeliminować. Z tego co w serwisie mi powiedzieli, po przejechaniu 2000 km od ostatniej wymiany, gumy są dobre nie widać na nich żadnego zużycia ale wymienią na nowe. Trochę to mnie irytuje. Samochód nowy przebieg 7000 tyś a na wybojach skrzypi jak wóz drabiniasty. W innych samochodach które posiadałem coś takiego nie występowało, więc chyba można. Z reguły suv-a kupuje się między innymi ze względu na "podobno" mocniejsze zawieszenia i powinny chyba trochę przebiegu wytrzymać na naszych dziurawych drogach.

Puzonik83 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Wysłany: 23-01-2016, 17:48   

W moim OII którego mam od nowości amortyzatory wylały się po 70tyś km.

A też kupiłem kupiłem go dla mocniejszego zawieszenia na nasze dziurawe drogi. Nieźle się przewiozłem...

trooper 
Mitsumaniak

Auto: OIII 2.2DID Automat Intense +
Wysłany: 23-01-2016, 18:59   

Panowie. U mnie też tak jest. To już druga zima i jak tylko jak to rezon mówi temperatura spada to czujniki niskiej temperatury działają. Zaczynają tak koło +8 dawać znać. Ale ma to swoje dobre strony. Jak zaczynają działać znaczy czas wymienić koła na zimówki 😂😜😄

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-01-2016, 19:11   

andyg74 napisał/a:
Z reguły suv-a kupuje się między innymi ze względu na "podobno" mocniejsze zawieszenia i powinny chyba trochę przebiegu wytrzymać na naszych dziurawych drogach.
toteż wytrzymuje, ale SUV to nie limuzyna, że ma być cicho ;) Skrzypienie to nie znaczy, że zużyte, tylko, że zimno. TTTM ;) Musicie się przyzwyczaić albo sprzedać.
Puzonik83 napisał/a:
W moim OII którego mam od nowości amortyzatory wylały się po 70tyś km.
A też kupiłem kupiłem go dla mocniejszego zawieszenia na nasze dziurawe drogi. Nieźle się przewiozłem...
Wg mnie albo w coś trafiłeś - np. kamień na drodze czyli coś co spowodowało większe niż przeciętne obciążenie poprzeczne, albo po prostu pech. Trudno nazywać mnie fanem Outka - dla mnie to zwykły bardzo funkcjonalny, ale raczej średnio komfortowy środek transportu - ale tym razem to stanę w jego obronie.

Puzonik83 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DID Instyle
Wysłany: 23-01-2016, 19:28   

Dwa lata wcześniej żona wjechała tą stroną która się wylala w krawężnik uciekając przed Volvem które wymusilo na niej pierwszeństwo, ale felgi nie trzeba było wywarzac. Z drugiej strony ciężko zepsuć felge na oponach zimowych 215/70R16.

Odpowiedz do tematu