|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: fj_mike 31-01-2016, 15:10 |
[EAx 97-04] Galant 2.0 136 KM 1998 rok Kraków |
Autor |
Wiadomość |
krywdzik
Nowy Forumowicz
Auto: Vectr B 01 2.2 DTI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2016, 14:18 [EAx 97-04] Galant 2.0 136 KM 1998 rok Kraków
|
|
|
Witam
Zastanawiam się nad zakupem Galanta. Budżet mizerny dlatego rozglądam się za takimi okazjami.
http://allegro.pl/mitsubi...5945577752.html
Wyposażenie - bezpieczeństwo: ABS, Centralny zamek, Czujnik zmierzchu, Immobilizer, Poduszka powietrzna kierowcy, Poduszka powietrzna pasażera, Poduszki boczne przednie, Światła przeciwmgłowe,
Wyposażenie - komfort: Elektryczne szyby przednie, Elektryczne szyby tylne, Elektrycznie ustawiane lusterka, Klimatyzacja automatyczna, Podgrzewane lusterka boczne, Tapicerka welurowa, Wspomaganie kierownicy,
Wyposażenie - multimedia: CD, Gniazdo USB, MP3,
Wyposażenie - pozostałe: Alufelgi, Tempomat,
Informacje dodatkowe: Bezwypadkowy, Zarejestrowany w Polsce,
Co moglibyście powiedzieć o tym samochodzie ? Dostałem dodatkowe zdjęcia środka i wizualnie jest ok. Sprzedający pisał dodatkowo, że wszystko w środku również działa w 100%. Skrzynia ok (kick down działa jak należy). Daje dodatkowo olej, który jak pisze w ogłoszeniu należy wymienić.
Będę wdzięczny za każdą opinie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
AlexMorane
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Automat
|
Wysłany: 25-01-2016, 18:55
|
|
|
Jak dla mnie silnik mógłby być myty bo jednak jakieś plamki powinny być, ale mogę się mylić, I chyba tylni zderzak był montowany nie fabrycznie ponieważ nie jest w 100% równy. No i przy kole rdza powoli może wychodzić (Oczywiście z wszystkim mogę się mylić) Najważniejsze sprawdź silnik, ja właśnie mam do włożenia w swojego gala ok 2 tyś a kupiłem mniej więcej za tyle co ten Ale myślę że jeśli wszystko jest ok, i nawet jak będziesz miał z 2k z czasem do wrzucenia do perfekcji to może być warto |
_________________ Galant 97r 2.0 Automat
"Korzystajcie z mej wiedzy gdyż wcześniej to ja uczyłem się od was"
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 26-01-2016, 12:38
|
|
|
AlexMorane napisał/a: | ja właśnie mam do włożenia w swojego gala ok 2 tyś a kupiłem mniej więcej za tyle co ten |
Za 2k to można w galancie zrobić co najwyżej podstawy.
Z treści ogłoszenia wynika, że tak naprawdę niewiele zostało zrobione, a więc można będzie się spodziewać w najbliższym czasie:
- chłodnica wody (standard jeśli nie była zmieniana za chwilę zacznie ciec) - koszt 250-300
- amortyzatory - koszt z wymianą jakieś 1200zł
- tuleje metalowogumowe z tyłu - po tylu latach są na 100% sparciałe. W moim z 98 roku zmieniałem je jakieś 3-4 lata temu. Śruby mimośrodowe z tyłu żeby ustawić zbieżność - koszty z robocizną koło 500-700zł w zależności od zakresu prac
- zawieszenie kompletnie robione a już padł jeden wahacz- to świadczy o jakości zastosowanych części i że za chwilę mogą lecieć kolejne wahacze
- wymiana dynamiczna koło 250zł robocizna pod warunkiem, że sprzedający daje 10l oleju, a nie 3l do statycznej wymiany
- komplet sensownych opon na 17 cali >1200zł- a gdzie zimówki? To kolejny wydatek
- zrobienie nadkoli z tyłu min 1000zł
A gdzie rzeczy, których nie wymienił sprzedawca. Kupując pełnoletnie auto segmentu D musisz pogodzić się z tym, że albo będziesz jeździł niesprawnym autem z duszą na ramieniu albo wpakujesz do niego 10k w krótkim czasie żeby doprowadzić do odpowiedniego stanu. W dodatku 2.0 z AT to masakra- auto nie jedzie i pali sporo więcej niż MT.
W tym roku zmieniają się przepisy odnośnie przeglądów i warto wziąć to pod uwagę. Czy ktoś będzie chciał, czy nie to będzie musiał dbać o stan techniczny. |
|
|
|
 |
AlexMorane
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2016, 00:12
|
|
|
Możliwe że masz rację ale myślę że też odrobinę wywyższasz Jeśli chodzi o kwestię robienia auta do cyk cyk to pewnie tak, ale to wtedy się kupuję auto NOWE Ewentualnie 3-5 letnie. Myślę że auto do stanu "Używalności" w moim chociażby przypadku zamknę się w 3 max 4 nie 10 I nie mówię o kupowaniu części marki "Ścierwo" Więc pewnie też i tutaj aż tyle nie będzie musiał włożyć Ale co do oceny oferty. "Okazja" To na pewno nie jest, jak już pisałem swojego (W grudniu) Kupiłem za 4.5K I muszę wymienić uszczelkę załatać wózek, wymienić 3 piasty, wymienić wahacz. No i do tego rozrząd, oleje i oponki co prawda nie muszę robić tego od razu ale pewnie z 5 osiągnę na pewno więc też z tym się licz. Jeśli nie chcesz nic w aucie robić. Licz 10k+ bo auta tej klasy za tą cenę to tylko pozorne okazje. Ale jeśli chcesz po trochu robić autko (Jak ja) to możesz sprawdzić |
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-01-2016, 09:02
|
|
|
Źle to odbierasz. Można kupić coś ok za te kasę. Twój blacharsko ze zdjęć wygląda naprawdę ok jak na ten rocznik. Ale piszę z własnego doświadczenia. Sam kupiłem auto do poprawek i po lekkim dzwonie. Bylem studentem i myślałem ze tak sprawie, że będę miał auto taniej. Czas pokazał, że mocno się myliłem bo galant był po prostu nie zadbany i na koniec wyszło tak jakbym kupił auto w przysłowiowym idealnym stanie. I to mimo tego ze sam wszystko naprawialem. Jeśli galant ma być bezawaryjny to niestety wymaga profilaktyki i bardzo dobrych zamienników lub części OEM.
Drugi raz nie popełniłem tego błędu. Kupiłem drożej w super stanie i zamiast grzebać lub jeździć od mechanika do mechanika po prostu cieszę się jazdą. Dlatego apeluję do zdrowego rozsądku kupujących. |
|
|
|
 |
AlexMorane
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2016, 11:37
|
|
|
No tak ale np mi się udało (Mam nadzieję, z tego co wyszło po sprawdzeniu auta) I auto zrobię za ok 7Tyś nie 10. A nie każdego stać by od razu wyłożyć 10 kafli, albo lubi widzieć jak auto się zmienia A czasami bywa i tak że kupisz auto za 10 i tak musisz wkładać No ale żeby się nie kłócić, trzeba też coś napisać kupującemu Jak już pisałem ja kupiłem za podobną cenę i liczę że kolejne 2-3 tyś muszę włożyć, też musisz się z tym liczyć a najlepiej jedź gdzieś sprawdzić auto. Kosztuje to 150 zł Ale dowiesz się wszystkiego i albo odpuścisz sobie (Taniej cie wyjdzie) Albo stargujesz i sobie autko naprawisz. |
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 31-01-2016, 15:10
|
|
|
krywdzik, nadal zasady działu masz w głębokim poważaniu.
Zamykam. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
|
|