Naprawa klimatyzacji - Pajero II |
Autor |
Wiadomość |
grzesix81
Forumowicz

Auto: Pajero 3,0 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-04-2016, 08:25 Naprawa klimatyzacji - Pajero II
|
|
|
Witam,
Pytanie do forumowiczów, możecie w W-wie lub okolicach polecić jakiś zakład zajmujący się klimatyzacją w autach który poradziłby sobie z klimą w Miśku? Ogólnie wszystko u mnie jest poza czynnikiem...
Z góry dziękuję za pomoc,
G. |
|
|
|
 |
tetrao3
Nowy Forumowicz
Auto: pajero II 2.5 td 3 drzwi rok 2
|
Wysłany: 18-04-2016, 09:20
|
|
|
U mnie było to samo. Napełniłem układ w stacji i wszystko hula. Jak się okazało pomimo szczelnego układu czynnik nie był uzupełniany kilka lat i przez to sprężarka się nie załączała. |
|
|
|
 |
pablo1999
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.8 TDI
|
Wysłany: 18-04-2016, 10:06
|
|
|
Ja naprawiałem w Wa-wie na Cyprysowej i znaleźli przyczynę .Naprawiają też chłodnice. |
_________________ Pablo |
|
|
|
 |
grzesix81
Forumowicz

|
Wysłany: 18-04-2016, 12:19
|
|
|
Dzięki za info, a co z czynnikiem, bo z tego co się orientuję w starszych Miśkach jest czynnik R12 którego nikt już nie ma, nabijaliście zamiennikiem czy r134? |
|
|
|
 |
tetrao3
Nowy Forumowicz
Auto: pajero II 2.5 td 3 drzwi rok 2
|
Wysłany: 18-04-2016, 14:50
|
|
|
Po prostu pojechałem na pierwszą lepszą stację która obsługuje klimatyzacje, podłączyli maszynę i w ok. 30 minut klima była napełniona:) Myślę, że zastosowali standardowy czynnik. |
|
|
|
 |
star123
Nowy Forumowicz star123
Auto: Pajero 3,2
|
Wysłany: 19-04-2016, 11:33
|
|
|
tetrao3 napisał/a: | U mnie było to samo. Napełniłem układ w stacji i wszystko hula. Jak się okazało pomimo szczelnego układu czynnik nie był uzupełniany kilka lat i przez to sprężarka się nie załączała. |
Sprężarka się nie załączała - bo było mało (lub nie było w ogóle) czynnika. A zatem układ nie był szczelny.
Wykonanie testu próżni na automacie nie świadczy o szczelności układu. Próżnia wyjdzie, a za tydzień czynnika może nie być. Dużo lepszym testem jest azot. |
|
|
|
 |
grzesix81
Forumowicz

|
Wysłany: 20-04-2016, 09:14
|
|
|
tetrao3 napisał/a: | Po prostu pojechałem na pierwszą lepszą stację która obsługuje klimatyzacje, podłączyli maszynę i w ok. 30 minut klima była napełniona:) Myślę, że zastosowali standardowy czynnik. |
No właśnie, a ja przewaliłem chyba wszystkie fora z tematem starego czynnika do klimy i piszą że nowy nie nadaje się do starego typu instalacji bo inny olej i że niby uszczelnienia rozpuszcza, podzwoniłem też w kilka miejsc i zdania również są podzielone. Jedni mówią że nie ma problemu a inni że trzeba przezbrajać cały układ, i weź tu bądź mądry... |
|
|
|
 |
|