3.2 DID Check Engine, podwyższone obroty. Pompa? |
Autor |
Wiadomość |
piotrekmi
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 manual
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-05-2016, 22:58 3.2 DID Check Engine, podwyższone obroty. Pompa?
|
|
|
Witam,
Dziś miałem dziwny objaw:
Podjeżdżałem autem małe odcinki w umiarkowanym terenie (jazda tylko na 1 biegu). Po jednym z zatrzymań odpaliłem silnik i od razu zauważyłem że ma nieco wyższe obroty (ok 1200/min) gorzej reaguje na gaz, wyświetlił się check engine, którego nie zauważyłem w pierwszej chwili i ruszyłem autem. Auto nie miało pełnej mocy. Wydzielił się dym koloru jasnego.
Zastanawiałem się z 10 minut co robić.
Aby sprawdzić czy nie zapowietrzył się filtr paliwa (ostatnio wymieniłem i obawiałem się jakiegoś błędu) użyłem pompki, (natychmiast poleciało paliwo).
Po kolejnym odpaleniu wszystko było ok: obroty, moc, spaliny.
Jestem przed wymianą chłodnicy - mam objawy jak ja w jednym z postów gdzie wskaźnik temperatury bardzo szybko startuje do góry, sprawdzałem uszczelkę i głowicę testerem i jest ok.
Moje pytanie brzmi: czy to pierwsze objawy pompy, czy może to być związane z błędną pracą układu chłodzenia?
Auto:
Pajero III 2000r. 3.2 DID, manual. |
_________________ Piotrek Mi
Pajero III 3.2 manual
2000r |
|
|
|
 |
wojtekkkkk
Forumowicz
Auto: pajero 3.2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Paź 2007 Posty: 106 Skąd: lublin
|
Wysłany: 29-05-2016, 09:16
|
|
|
pompa i licznik do naprawy póki co nie wielkie koszty. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 29-05-2016, 10:31
|
|
|
piotrekmi napisał/a: | Po kolejnym odpaleniu wszystko było ok: obroty, moc, spaliny. | Dopóki wszystko wraca do normy pompa jest do uratowania przez czyszczenie nastawnika. Później będą koszta - poniekąd na własne życzenie. |
|
|
|
 |
piotrekmi
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 manual
|
Wysłany: 02-06-2016, 15:06
|
|
|
Czy ktoś wie gdzie można taką usługę wykonać między Krakowem a Tarnowem? Czy ktoś ma tu jakieś pozytywne doświadczenia? |
_________________ Piotrek Mi
Pajero III 3.2 manual
2000r |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 02-06-2016, 21:08
|
|
|
piotrekmi napisał/a: | Czy ktoś wie gdzie można taką usługę wykonać między Krakowem a Tarnowem? Czy ktoś ma tu jakieś pozytywne doświadczenia? |
Nie szukaj mózgu w pod plecami. Wymontuj pompę i wyślij do Zbyszka. Gwarancja uczciwej roboty i pewność, że nie zapłacisz dwa razy. Zbyt droga impreza żeby ryzykować. |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
|