|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem Cari 1998 1.8 Gdi |
Autor |
Wiadomość |
PatrykNT
Nowy Forumowicz 4574
Auto: MitsCarisma 1998 1.8 gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2016, 15:15 Problem Cari 1998 1.8 Gdi
|
|
|
Witam, na wstępie dodam , że jestem tu nowy, mam problem z cari.
Auto w ostatnich dwóch dniach miało problemy z jazdą, odpalił wszystko ładnie, ruszam jadę z 3 - 4 km i nie reaguje na pedał gazu chodzi na wolnych obrotach, zgaszę go to juz nie odpali przez jakiś czas. Czasami uda się jechać ale wolno i spalanie jest kosmicznie duże 80 - 100 l .
Dwóch mechaników rozkłada ręce , jeden mówi pompa wc drugi ze to nie możliwe, że coś innego. Oddali samochód wiec nic mi nie zostało jak wziąć miernik i zobaczyć cisnienie paliwa, po pomiarach według normy wyszło w porządku jest norma.
Wpadło mi do głowy zobaczyć czujnik położenia wałka rozrządu, kupilem preparat umyłem styki, no to jazda próbna i ku mojemu zdziweniu auto jak nowe , żadnych problemów, działa dobrze i moje pytanie czy mogło to być przyczyną swirowania auta?
Błędy sprawdzałem po przez spięcie pinu 1 i 4 w gnieździe diagnostycznym, miałem błąd 23 czyli wlasnie ten czujnik i błąd 54 imo.
Co możecie poradzić, zostawić tak czy działać dalej?
Pozdrawiam Patryk |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-05-2016, 18:52
|
|
|
Najczęściej główną przyczyną problemów z tym czujnikiem są zimne luty, w dziale Galanta jest instrukcja jak ten czujnik rozebrać i naprawić. |
|
|
|
 |
PatrykNT
Nowy Forumowicz 4574
|
Wysłany: 12-05-2016, 20:51
|
|
|
Jest sens to naprawiać? Nie lepiej kupić nowy? Tylko skąd pewność że to było przyczyną takiego zachowania |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 12-05-2016, 21:01
|
|
|
Jeśli jest wszystko ok to skasuj błędy, naucz obrotów pośmigaj trochę i sprawdź ponownie błędy .
Jak znowu wyskoczy błąd 23 to pozostaje jak polecił plecho1, ewentualnie kupić używkę, bo zamienniki podobno są kiepskie .
Tutaj masz temat naprawy czujnika:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73583 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
PatrykNT
Nowy Forumowicz 4574
|
Wysłany: 12-05-2016, 21:05
|