Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej
Autor Wiadomość
sarwinek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt Motion
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2016, 21:00   Olej

Witam. Zakupiłem ładnego colta w wersji motion z 2006. Autko ładnie utrzymane, z dokumentów wynika że serwisowane w niemczech do końca.. Olej jeszcze czysty ale nigdzie nie ma wzmianki czym był zalany.. Wydaje mi się że jak wleje jakiś dobry 5w40 będzie ok.. Co wy na to?

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 31-05-2016, 21:14   

sarwinek, będzie dobrze :] Zalej jakieś Liqui Moly, Midlanda, Petronasa, Millersa, Eneosa i będzie ok.

_

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 01-06-2016, 07:54   

Jak nie ma wycieków możesz zaleć śmiało 5W30. Ja maiłem zalany 10W40. Zmieniłem na castrola 5W30 LL i śmigam.

All Bandy 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT VI
Wysłany: 01-06-2016, 11:28   

Po co lać "gorszy" olej lub jakiś egzotyczny. Proponuję olej "MOBIL 1" albo "Castrol", który kupisz w razie konieczności na dolewkę na dowolnej stacji benzynowej całej Europy.
Oleje 10W30 leją np. do silników Volkswagena. Honda natomiast stosuje 5W50.
Proponuję do Colta zastosować olej 0W40 "Mobil 1" czyli pełny syntetyk. Jest on nieco tańszy od Castrola. Olej o tych parametrach będzie miał łatwiejszy rozruch zimą i dobre własności smarne (filtr)... Taka jest moja sugestia.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 01-06-2016, 12:04   

All Bandy napisał/a:
Po co lać "gorszy" olej lub jakiś egzotyczny. Proponuję olej "MOBIL 1" albo "Castrol",

Czyli proponujesz jedne z częściej podrabianych :wink: .

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 01-06-2016, 13:46   

All Bandy napisał/a:
kupisz w razie konieczności na dolewkę na dowolnej stacji benzynowej całej Europy

Nie wiem czy wiesz, ale wszystkie oleje są ze sobą mieszalne, więc w razie potrzeby możesz dolać jakikolwiek olej. Dodatkowo warto wozić ze sobą z litr oleju używanego przez nas, właśnie na małe dolewki.
A jeśli zajdzie nagła konieczność dolania 2 czy 3 czy więcej litrów oleju, to ja jednak odradzałbym jakąkolwiek dalszą jazdę.
All Bandy napisał/a:
olej 0W40 "Mobil 1" czyli pełny syntetyk

Po pierwsze - po co stosować w warunkach Europy Środkowej olej 0W, czyli olej zachowujący płynność do -40 stopni ??? Żeby jeszcze Syberia, Alaska, czy Skandynawia, to bym rozumiał :P
Na warunki klimatyczne Polski aż nadto wystarczający jest olej o lepkości 5W40. 5W30 też jest dobry, o ile nie żyłuje się silnika - w skrajnych przypadkach może zostać zerwany film olejowy, co grozi zniszczeniem silnika.

All Bandy napisał/a:
Proponuję olej "MOBIL 1" albo "Castrol"

W sumie i tak dobrze, że nie proponujesz jakiegoś oleju spożywczego z marketu :P W razie czego - tylko oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy (z pierwszego tłoczenia oczywiście), broń Boże rzepakowy :D
Dobra, koniec żartów :D
All Bandy - do swojego auta możesz lać co tylko chcesz, Twój cyrk i Twoje małpy, i nic nam do tego.
Ale nie polecaj proszę smarowideł, które są tylko i wyłącznie przerostem formy nad treścią, oraz udowodnieniem tezy że "reklama jest dźwignią handlu".

Odpowiedz do tematu