Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o ocenę.
Autor Wiadomość
Lubuszanin 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V 103KM 2001r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-07-2016, 23:26   Prośba o ocenę.

Witam wszystkich,
także chciałbym prosić o pomoc w ocenie auta. Planuję zakup MSS z silnikiem 1.6 + LPG, z tego co poczytałem wydają się być dość solidne. Mam na oku takie pozycje:
1.
http://olx.pl/oferta/sprz...html#ef75b271c9
wydaje mi się że jest obtarty lewy narożnik zderzaka, z przodu na zderzaku są jakieś białe kropki, jakby zaczątek korozji z przodu na masce i silnik chyba gubi olej?
2.
http://olx.pl/oferta/mits...html#deec462296
zastanawia mnie dlaczego ktoś montuje gaz i od razu sprzedaje auto, niski przebieg?
3.
http://olx.pl/oferta/mits...html#deec462296
wydaje się być ok
Jeśli ktoś orientuje się w tych samochodach to proszę o pomoc w ocenie tych trzech aut, pozdrawiam.

Edit by MOD.
Wydzieliłem do odrębnego tematu aby nie robić bałaganu.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 06-07-2016, 07:34, w całości zmieniany 1 raz  

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 06-07-2016, 07:47   

Co do pierwszego:
-silnik zaolejony jak prosiak na grilu
-gdzie ta navi
-fajne trąbki pod maską :mrgreen:

Co do drugiego:
-tylna wycieraczka zatarta (dziwne położenie)
-albo mi się wydaje albo gdzieś zgubił boczne listwy

Co do trzeciego:
-trudno mi coś powiedzieć

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 06-07-2016, 16:51   

Numer 2 na jednym ze zdjęć wygląda jakby miał bardzo wytartą kierownicę (chyba, że to światło tak pada) - kusi Webastem :-)

Numer 3 wydaje się być super zadbany albo super wypicowany.

Jeśli masz możliwość ja bym te dwa obejrzał.

Lubuszanin 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2016, 18:47   

Auto nr 2 jest już sprzedane, natomiast auto nr 3 stoi w komisie. Jakoś nigdy nie miałem zaufania do komisów i mam obawy, tym bardziej że musiałbym pojechać po nie prawie 500km. Facet zachwalał auto, mówił że silnik czysty, oleju nie wie czy bierze. Mówił że był nim na przeglądzie i stwierdzili luz na łożysku amortyzatora gdzieś na górze, nie wiem czy czegoś nie pomieszałem ale chodzi o jakieś łożysko. Chciałem auto z silnikiem 1.6 ale nic ciekawego już nie ma, rozejrzę się może za 1.3. Jakbym coś znalazł to podrzucę link.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 06-07-2016, 20:33   

Dopiero zauważyłem żeś z lubuskiego :-)

Dla auta za 7 tysięcy nie warto ryzykować wyjazdu 500km do komisu - na paliwo wydasz 5% wartości auta...

Zaoferowałbym Ci mojego MSSa, ale tyle pieniędzy ile jest dla mnie wart to nikt mi nie da ;-)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 06-07-2016, 21:01   

Lubuszanin napisał/a:
Chciałem auto z silnikiem 1.6 ale nic ciekawego już nie ma, rozejrzę się może za 1.3.

A czemu nie poszukasz z silnikiem 1.8 MPI 112 KM ?
Występują na Otomoto, przykładowo :
http://otomoto.pl/oferta/...html#03ad80bbb9

Lubuszanin 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2016, 21:22   

Chciałem kupić auto z gazem a takich jest niewiele. Te które polecasz jest bez instalacji. Nad 1.8 nie myślałem bo wyczytałem o nich słabe opinie.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2016, 22:00   

Nie polecam, tylko proponuję.
Tak z ciekawości, cóż to takiego wyczytałeś o tych silnikach ? Serio się pytam. Bo o ile kojarzę, jest to praktycznie taki sam silnik, jak w mojej Carismie. Chętnie się dowiem, co za szajs mam w aucie :)
A co do gazu, to wolałbym kupić auto czyste, tylko z benzyną, i samemu je zagazować. Wiem, koszt wzrasta o 2-2,5 tyś zł, ale wiesz, co masz.
Bo dziwi mnie trochę, jak ktoś sprzedaje auto z założoną kilka miesięcy wcześniej instalacją LPG. Ciekawe, dlaczego ? :D
Dla odmiany jeśli LPG jest w aucie kilka lat, to śmiało możesz licznikowy przebieg pomnożyć przez dwa. Dołóż jeszcze wtedy potencjalne problemy z instalacją benzynową - bo jaki posiadacz LPG tankuje do pełna i jeździ na benzynie ?
Cóż, mam swój punkt widzenia, z którym oczywiście możesz się nie zgodzić.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2016, 22:11   

Lubuszanin napisał/a:
Nad 1.8 nie myślałem bo wyczytałem o nich słabe opinie.

Istotna różnica 1.8 GDI i 1.8 MPI. Ten pierwszy jest tragiczny, a temu drugiemu raczej nie ma czego zarzucić. Jak będziesz szukał wersje po lifcie to każda 1.8 to będzie MPI. Pali tyle samo lub mniej co 1.6 a przy okazji lepiej jeździ i nie chlapie oleju.

Co do trzeciego samochodu jeżeli jesteś nadal nim zainteresowany to poproś o zdjęcia ze środka (kierownica, fotel kierowcy szczególnie boczki, konsola środkowa) i zapytaj gdzie jest środkowy zagłówek.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2016, 22:28   

apg2312 napisał/a:
Istotna różnica 1.8 GDI i 1.8 MPI. Ten pierwszy jest tragiczny, a temu drugiemu raczej nie ma czego zarzucić. Jak będziesz szukał wersje po lifcie to każda 1.8 to będzie MPI. Pali tyle samo lub mniej co 1.6 a przy okazji lepiej jeździ i nie chlapie oleju.

Zgadzam się bez żadnych zastrzeżeń :) Warto mieć te kilka KM więcej :)
Ale wiesz, założyłem, że skoro Lubuszanin ma Carismę (tak pisze w stopce), to ma jakieś pojęcie o silnikach stosowanych w Carismach. A w końcu SS to bardzo bliski kuzynek Cari :)
Tym bardziej, że w linku do Otomoto dałem właśnie auto z 1.8 MPI 112 KM, a nie z 1.8 GDI 122 KM.

Tak na marginesie - ten silnik 1.8 GDI jak jest zadbany i odpowiednio eksploatowany, to ponoć nie jest aż tak tragiczny ;)
Ale oczywiście o LPG można przy nim praktycznie zapomnieć.

Odpowiedz do tematu