Osiągi Ralliarta - przyspieszenie 0-100km/h |
Autor |
Wiadomość |
LukasiusPomorze
Mitsumaniak
Auto: Ralliart 2009
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2016 Posty: 114 Skąd: Pomorze
|
Wysłany: 31-07-2016, 22:44 Osiągi Ralliarta - przyspieszenie 0-100km/h
|
|
|
Witam,
We wszelkich serwisach podają że Ralliart osiąga 100km/h w 7.1s czy jest jakiś powód dla którego zaniżają jego osiągi w specyfikacji ?
Pytam bo nic nie czipowałem, auto zapakowane gratami i mimo tego 5,5s pękło za pierwszym razem. |
|
|
|
 |
krzys181
Nowy Forumowicz
Auto: lancer ralliart
|
Wysłany: 01-08-2016, 08:10 re
|
|
|
U mnie bez launch control wyszlo 6,3s |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 01-08-2016, 10:51
|
|
|
LukasiusPomorze napisał/a: | auto zapakowane gratami i mimo tego 5,5s pękło za pierwszym razem. | Czym to mierzyłeś Jakoś nie chce mi się wierzyć w taki wynik.
Jak te wasze osiągi maja się do evo
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Lancer_Evolution#Dane_techniczne_10 |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
|
|
|
 |
krzys181
Nowy Forumowicz
Auto: lancer ralliart
|
Wysłany: 01-08-2016, 12:56 re
|
|
|
Z górki to możesz kolego sobie na sankach pozjeżdżać, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to po co te głupie wypowiedzi zamieszczasz.
Ja mierzyłem stoperem samochodowym. |
|
|
|
 |
LukasiusPomorze
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-08-2016, 13:21
|
|
|
Nie liczyłem nagrałem filmik komórką zainspirowany przez innego posiadacza RA który twierdził że na fabrycznych ustawieniach osiąga 6s czyli 1,1s szybciej niż podaje producent samochodu.
To był mój pierwszy test więc dopuszczam możliwość wystąpienia błędu, ale mimo wszystko nie rozumiem dlaczego Mitsubishi jako chyba jedyny producent podaje zaniżone osiągi podczas gdy wszyscy robią wręcz odwrotnie (np. Opel OPC).
Do BiałyJayz ,a twoja rakieta ile wyciska ? też pewnie nie nieźle leci... |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 01-08-2016, 17:52
|
|
|
Może coś w tym być Panowie.
Kilkanaście razy dało się czytać na forum, że a to Galant robi szybciej setkę, a to Colt jest nieco szybszy...
Sam kiedyś miałem Colta 1.6 i przy bardzo amatorskich, ale kilkukrotnych pomiarach w obie strony pokazywał około sekundy mniej niż dane fabryczne.
Dlaczego tak robi Mitsu? Nie wiem...ale to jednak lepiej niż przywołany przykład Opli OPC |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 01-08-2016, 18:43
|
|
|
ja jednak sądzę, że to błąd urządzenia pomiarowego
O Coltach (zresztą nie tylko) chodziły legendy o "gratisach od fabryki" w mocy, zaniżaniach na papierez na potrzeby ubezpieczeń itp. itd a to były źle skalibrowane hamownie
Dawno temu pomiar na inercji pewnej znanej firmy tuningowej pewnego auta znanej marki wykazał 320KM, na obciążeniówce w województwie obok już "tylko" 290KM, a podczas testu na hamowni silnikowej 270... (w zaokrągleniu, bo piszę z pamięci).
To samo dotyczy pomiarów przyspeszeń - modne aplikacje mają taki rozrzut, że można je traktowac jedynie jako poprawiacze samopoczucia. Gtechy też sie rozkalibrowują, o stoperach "ręcznych" lub czytania czasu z filmu nie ma co pisać.
Podobnie sprawa się ma do prędkości - nawet w obrębie nawigacji są spore rozbieżności.
Zeby rozwiać wątpliwości trzeba by przeprowadzić badania w tych samych warunkach na tym samym (skalibrowanym) sprzęcie przynajmniej na trzech egzemplarzach RA w zbliżónym stanie technicznym
LukasiusPomorze, wyszło Ci 5,5s - ciesz się i poprawiaj wyniki. Przy kolejnych pomiarach może uda Ci się zejść poniżej 5 i będziesz mógł napisać posiadaczom EVO - :jak nie widać różnicy to po co przepłacać" |
|
|
|
 |
LukasiusPomorze
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-08-2016, 20:19
|
|
|
Do mkm , a jak myślisz dlaczego forumowicze z działu evo nic nie komentują ?
Bo całą noc wertowali otomoto w poszukiwaniu chwalebnego Ralliarta.
Widzę że wiesz jak manipulować ludźmi bo teraz nie pozostaje mi nic innego jak zainstalować GoPro i ponowić test - bez tego nie zasnę.
Mam tylko nadzieję że takie ostre starty nie rozciągną mi łańcucha i nie zniszczą skrzyni. |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-08-2016, 21:05
|
|
|
LukasiusPomorze napisał/a: | auto zapakowane gratami i mimo tego 5,5s pękło za pierwszym razem. | Napisz do MMC może wznowią produkcję |
|
|
|
 |
LukasiusPomorze
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-08-2016, 21:54
|
|
|
Do mkm miałeś rację trzeba to napisać
"jak nie widać różnicy to po co przepłacać"
Wyszło 5,8s z operatorem kamery...
Ale jak by ktoś chciał mi w spadku zapisać Evo to proszę się nie sugerować powyższym tekstem.
Wszyscy kochamy evo za zakręty... |
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 01-08-2016, 21:59
|
|
|
LukasiusPomorze, widzisz - wyciągasz pochopne wnioski - użytkownicy EVO nic nie komentują bo mają swoje Forum - link znajdziesz na naszej głównej Wzmianka o Gopro wskazuje, że odczyt z odtworzenia - to słabo - ja schodzę poniżej piątki, ale masa auta mniejsza i zamiast operatora uchwyt.
Zainstaluj to co Ci radzę - a jeszcze z sekundę urwiesz .
EOT |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
Wysłany: 02-08-2016, 06:37
|
|
|
LukasiusPomorze napisał/a: | Do BiałyJayz ,a twoja rakieta ile wyciska ? też pewnie nie nieźle leci... |
Panie ja mam tylko 160 kucy i nie służą one do ścigania bo brakuje ze 200-stu do tego |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84457
 |
|
|
|
 |
LukasiusPomorze
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-08-2016, 08:07
|
|
|
bialyjayz
Cytat: | Panie ja mam tylko 160 kucy i nie służą one do ścigania bo brakuje ze 200-stu do tego |
Dodatkowe konie ciebie nie uratują gdy w lusterku pojawi się przedstawiciel handlowy w pandzie
A Gal to już niemal świątynia kultu na kółkach połączona z niewielką masą i momentem na poziomie 223 Nm na pewno pozwala wyprzedzać na trasie bez większego stresu mimo że nie było budowane z myslą o ściganiu. |
|
|
|
 |
J@Ck1988
Nowy Forumowicz
Auto: Subaru Impreza WRX
|
Wysłany: 25-03-2021, 01:52 Re: Osiągi Ralliarta - przyspieszenie 0-100km/h
|
|
|
LukasiusPomorze napisał/a: | Witam,
We wszelkich serwisach podają że Ralliart osiąga 100km/h w 7.1s czy jest jakiś powód dla którego zaniżają jego osiągi w specyfikacji ?
Pytam bo nic nie czipowałem, auto zapakowane gratami i mimo tego 5,5s pękło za pierwszym razem. |
RA seria w trybie normal 7.2s, a w trybie sport 6.5s |
|
|
|
 |
|