Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:53 |
Dziwna praca lewarka na 1 biegu uderzenie w dlon |
Autor |
Wiadomość |
Paput
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0 16V 4WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-03-2016, 18:04 Dziwna praca lewarka na 1 biegu uderzenie w dlon
|
|
|
Witam. Czy ktos z was ma tak ze gdy przerzuca z 1 na 2 czuje takie jakby pykniecie, jakby się przerzycalo bez wcisnietego sorzegla. Zauwazylem ze gdy przytrzymam lewarek i popchne troche w prawo to nie ma tego objawu. Zastanawiam sie czy to nie czasem wina tulejek od wybieraka przy skrzyni. Jak myslicie? Czasem sie tez zdarzy ze bueg ktorys ciezej wychodzi. W carismie czesto wystepuje ten problem i wymiana tulejek pomaga. Jak kto jest w O I? Ktos dzialal cos w tym temacie. Wcześniej mialem tez cos takiego na 4 biegu ale od dawna tego problemu nie ma. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 03-03-2016, 21:28
|
|
|
Do głowy przychodzą mi zużyte tuleje zawieszania silnika. Na 1ce się z reguły rusza, więc silnik leci w jedną stroną, jak wyrzucasz bieg żeby wbić 2kę, to leci w drugą stronę. Spróbuj sprawdzić wrzucanie bez ruchu samochodu. |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 03-03-2016, 23:28
|
|
|
elektryk napisał/a: | Do głowy przychodzą mi zużyte tuleje zawieszania silnika. Na 1ce się z reguły rusza, więc silnik leci w jedną stroną, jak wyrzucasz bieg żeby wbić 2kę, to leci w drugą stronę. Spróbuj sprawdzić wrzucanie bez ruchu samochodu. | bez ruchu jest idealnie, czasem włąsnie mam wrazenie że jak wciskam sprzęgło o własnie silnik rusza wtedy ku przodowi auta i mi wyrzuca bieg jak pociągnę oczywiście, sam juz nie wiem, trochę to irytujące. Nie jest tak zawsze ale czasem sie przytrafi
[ Dodano: 03-03-2016, 23:31 ]
tyle że tuleje ogądałem, każdą z osobna, i wydaję mi się że są ok, chyba ze ta z tyłu silnika padła ale ona też wizualnie na tyle na ile byłem w stanie zobaczyć wydała mi się ok |
|
|
|
 |
staszq2
Mitsumaniak Cichociemny

Auto: Jedyne słuszne
Pomógł: 20 razy Dołączył: 24 Sty 2015 Posty: 624 Skąd: Zasiedmiogórogrodzie
|
Wysłany: 03-03-2016, 23:42
|
|
|
Paput napisał/a: | wizualnie na tyle na ile byłem w stanie zobaczyć wydała mi się ok |
Paput, wizualnie to rozwaloną tuleję zobaczysz jak będzie rozpitolona w mak, urwana, przerwana itp. także może mieć luzy, pasowałoby że tak się wyrażę wprawić na postoju auto w ruch i obserwować czy nie ma luzów |
_________________ 1% na leczenie i rehabilitację mojego Kubusia http://fundacja-sloneczko...s.php?ida=138/M
Mam japońskie TURBO do tego AWD
Moja historia motoryzacji:
1. Fiat 125p 1.5, 2. Fiat 126p 0.65, 3. Peugeot 106 '92 1.1, 4. Daewoo Leganza '99 2.2 CDX, 5. Ford Fiesta '95 1.3, 6. Nissan Primera '00 1.8 CH
7. Citroen Xsara '98 1.4, 8. Renault Scenic '98 2.0, 9. Renault Grand Scenic II '09 2.0, 10. Ford Mondeo MK II '00 1.8
11. Ford Focus MK2 '07 1.6 TDCi pierwszy w życiu diesel - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=95295
12. Mitsubishi Outlander TURBO "Byczek" - ach... no szkoda i szkoda
13. Audi A6 C5 '03 Avant 3.0 quattro + tiptronic - było jeździło służyło ale nie było tanie
14. 'OBRUT" - nie wyszło a miał być come back
15. Ford Mondeo MK4 2.0 HDI pod kryptonimem TDCI 130/320==>185/413 - przerzucam się na ropniaka
16. Coltolot CJO "Black Sabaton" 1.6
17. OBRUT nr 3 - seria seria seria ... czarna seria
18. Saabik 9-5 '06 Aero 2.3T
[size=i10]19.[/size] https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=108143 Batmobil - O1T 800+HP/1200+NM |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 04-03-2016, 17:31
|
|
|
staszq2 napisał/a: | Paput napisał/a: | wizualnie na tyle na ile byłem w stanie zobaczyć wydała mi się ok |
Paput, wizualnie to rozwaloną tuleję zobaczysz jak będzie rozpitolona w mak, urwana, przerwana itp. także może mieć luzy, pasowałoby że tak się wyrażę wprawić na postoju auto w ruch i obserwować czy nie ma luzów |
Powiem tak, w lecie wyciągałem boczną poduszkę bo myslałem ze jest urwana, ta od strony filta powietrza - jest ok jak się okazało.
Ta po drugiej stronie także od rozrządu - którą musiałem wytargać jak pasek rozrzadu zmieniałem
Dolna z przodu raczej też jest ok - odginałem blaszki i patrzyłem
Najgorszy dostęp jest do tej z tyłu silnika ani od góry nie widać ani od dołu. Wsadziłem ojca za kierownice i szybko puszczał sprzęgło i wciskał je ponownie na 1 biegu. Silnik tylko trochę sie wychylał.
Dodam że sytuacja poprawia się gdy silnik się rozgrzeje. Czasem się zdarzy to "pyknięcie" jakbym nie wysprzęglił a pociągnał lewarek do siebie a czesem nie.
Rzadziej występuje ten problem na rozgrzanym sillniku.
Może skrzynia powoli mówi papa oby nie
[ Dodano: 04-03-2016, 17:31 ]
Wy nie macie tak w swoich Outkach? |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2016, 21:22
|
|
|
Ja ostatnio u siebie wymieniałem poduszki, bo od dłuższego czasu miałem wrażenie że silnik lata i obija się po całej komorze. W tej chwili mam wymienione 3 z 4 na nowe "zamienniki". U mnie największa różnica w ruszaniu się silnika była po wymianie przedniej poduszki która po wyciągnięciu okazała się naderwana. Wymiana tylnej poduszki spowodowała jedynie zwiększone wibracje na kierownicy. Wymiana poduszki przy rozrządzie nie zmieniła wiele. Poduszki nad skrzynią nie zmieniałem jeszcze bo brakuje mi tych gum przy niej.
Generalnie po wymianie 3 z 4 sytuacja z ruchami silnika się uspokoiła. |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 04-03-2016, 21:43
|
|
|
elektryk napisał/a: | Ja ostatnio u siebie wymieniałem poduszki, bo od dłuższego czasu miałem wrażenie że silnik lata i obija się po całej komorze. W tej chwili mam wymienione 3 z 4 na nowe "zamienniki". U mnie największa różnica w ruszaniu się silnika była po wymianie przedniej poduszki która po wyciągnięciu okazała się naderwana. Wymiana tylnej poduszki spowodowała jedynie zwiększone wibracje na kierownicy. Wymiana poduszki przy rozrządzie nie zmieniła wiele. Poduszki nad skrzynią nie zmieniałem jeszcze bo brakuje mi tych gum przy niej.
Generalnie po wymianie 3 z 4 sytuacja z ruchami silnika się uspokoiła. | a miales wrazenie ze silnik gdy gasiles zapalales silnik ze za bardzo drzy? Jak pracuje wydaje mibsie ok |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-03-2016, 09:12
|
|
|
Na forum ludzie narzekają na jakość zamienników poduszek . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 06-03-2016, 00:55
|
|
|
Paput napisał/a: | a miales wrazenie ze silnik gdy gasiles zapalales silnik ze za bardzo drzy? Jak pracuje wydaje mibsie ok | Przed raczej nie, po wymianie mam wrażenie że jest to odczuwalne. Ale mój silnik i tak zbytnio drży, więc trudno wyczuć. |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 07-03-2016, 18:03
|
|
|
elektryk napisał/a: | Paput napisał/a: | a miales wrazenie ze silnik gdy gasiles zapalales silnik ze za bardzo drzy? Jak pracuje wydaje mibsie ok | Przed raczej nie, po wymianie mam wrażenie że jest to odczuwalne. Ale mój silnik i tak zbytnio drży, więc trudno wyczuć. |
a nigdy nie miałeś takiego objawu "pyknięcia" drążka w rękę? Coś tam kiedyś pisałeś że było podobnie |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2016, 14:06
|
|
|
Paput napisał/a: | a nigdy nie miałeś takiego objawu "pyknięcia" drążka w rękę? Coś tam kiedyś pisałeś że było podobnie | Pyknięcia to nie jestem pewien, ale zdecydowanie w czasie szybkiej zmiany biegów czułem jak mi coś pomaga albo przeszkadza wbijać biegi. Czasem też było czuć ruchy drążka podczas ostrego hamowania silnikiem. Teraz po wymianie jest jakby lepiej, ale ocenię po wymianie tej ostatniej poduszki nad skrzynią. |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 09-03-2016, 13:52
|
|
|
elektryk napisał/a: | Paput napisał/a: | a nigdy nie miałeś takiego objawu "pyknięcia" drążka w rękę? Coś tam kiedyś pisałeś że było podobnie | Pyknięcia to nie jestem pewien, ale zdecydowanie w czasie szybkiej zmiany biegów czułem jak mi coś pomaga albo przeszkadza wbijać biegi. Czasem też było czuć ruchy drążka podczas ostrego hamowania silnikiem. Teraz po wymianie jest jakby lepiej, ale ocenię po wymianie tej ostatniej poduszki nad skrzynią. |
"jakby" lepiej daj znać jak ogarniesz
Mi głównie pomaga zmieniać bieg z 1 na 2 przy niskich obrotach i to mnie irytuje. Czuje wtedy jak by sie cały układ napędowy poruszył. Chyba wyjmę tą przednią poduszkę i obadam. A jak mnie już znudzi to auto, to kurcze sprzedam i będę szukał a6 c5 allroad Bo strasznie mnie irytuje jeszcze jego twarde zawiesznie. Balon 215/65/16 wysoki prześwit i żeby tak twardo było. Latam na 14" skodą fabią i aż miło, ehhh. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 23-03-2016, 07:18
|
|
|
gumy są ok
Zaczyna mi się wydawać że wszystko to ma związek z łozyskiem sprzęgła i wałkiem po którym sie porusza. NIe mam tam poprostu smaru i auto czasem szarpie jak dam mało gazu przy ruszaniu. Z tego tytułu także zapewne dobrze nie wysprzęgla i dlatego to pyknięcie w dłoń - nie zawsze ale jest to irytujące.
[ Dodano: 23-03-2016, 07:23 ]
Bo gdy silnik się zagrzeje jest lepiej, a przecież poduszka nie miałby na to wpływu. Tylko weź tu człowieku zrzuć skrzynie
Póki co mi wystarczy: wszytkie tuleje dyfra wymieniłem, dwie poduszki silnika i skrzyni wyciągałem, zmieniałem rozrząd, wysprzęglik, końcówkę drążka kierowniczego, teraz wymieniłem sprężarkę klimy, czeka mnie łożysko amortyzatora i olej a wszystko tej zimy na dworze brrrr |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 25-03-2016, 01:03
|
|
|
To czekam na efekty, ja w ciągu najbliższych dni montuję nową poduszkę nad skrzynią i te gumy. Co z tego wyjdzie to napisze. |
|
|
|
 |
|