|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupno Outlandera 2006 |
Autor |
Wiadomość |
laserowy
Nowy Forumowicz
Auto: Corsa :)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2016, 20:45 Kupno Outlandera 2006
|
|
|
Witam wszystkich.
Bardzo poważnie przymierzam się do zakupu Outlandera z 2006 roku, bo przychodzi taki czas w życiu kiedy rodzina zaczyna się rozrastać i trzeba przesiąść się z wozidełka.
Idealnie chciałbym się zmieścić w 25k - ceny na allegro (czy też otomoto) pozwalają myśleć że jest to realne. Niemniej chciałem się poradzić fachowców w paru kwestiach:
1. Czy realne jest zmieszczenie się w podanym budżecie?
2. Benzyna czy diesel? Osobiście jestem fanem benzyny, a długie trasy robię sporadycznie (chyba ze 100km parę razy w tygodniu to dłuższa trasa). Ważniejsza jest dla mnie awaryjność i koszty naprawy silnika.
3. Znalazłem takie oto ogłoszenie - jedno z kilku które mnie zainteresowały. Czy faktycznie koszt wymiany katalizatora to 1200? Zakładając że usterka jest poprawnie zdiagnozowana.
http://otomoto.pl/oferta/...e-ID6yxR6f.html
4. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach Outlandera? Czy ma on jakieś dyżurne usterki? Jeśli tak, to z jakimi kosztami trzeba się liczyć?
5. Czy ogłoszenie z punktu 2 jest godne uwagi?
Wszelkie uwagi mile widziane. Z góry dzięki! |
|
|
|
 |
alojso
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DI-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2016 Posty: 194 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 12-09-2016, 21:36
|
|
|
Lol, kto w Polsce wymienia katalizator? U nas katy się wycina i na nich zarabia, a nie traci Czy to może być przyczyną szarpania? Śmiem wątpić, ale bez diagnostyki ciężko powiedzieć.
Nie będę sie wypowiadał odnośnie auta, bo i nie znam tego silnika i też pierwszej generacji, ale 5-biegowe skrzynie to dramat generalnie w dzisiejszych czasach. Miałem raz takie auto i nigdy więcej bym się na takie nie zdecydował (nawet w kontekście sprzedaży - każdy kto potem oglądał auto narzekał). |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 12-09-2016, 22:02
|
|
|
laserowy napisał/a: | 2. Benzyna czy diesel? Osobiście jestem fanem benzyny, a długie trasy robię sporadycznie (chyba ze 100km parę razy w tygodniu to dłuższa trasa). Ważniejsza jest dla mnie awaryjność i koszty naprawy silnika. | O1 występował tylko w benzynie. Pytasz w dziale O2, a dajesz link do ogłoszenia z O1.
laserowy napisał/a: | 3. Znalazłem takie oto ogłoszenie - jedno z kilku które mnie zainteresowały. Czy faktycznie koszt wymiany katalizatora to 1200? Zakładając że usterka jest poprawnie zdiagnozowana. | Czy gdybyś sprzedawał auto to ładowałbyś pieniądze w wymianę katalizatora w 10 letnim samochodzie? Czy gdyby ta usterka była łatwo naprawialna nie dopłaciłbyś żeby ją naprawić tanim kosztem przed sprzedażą? Nie mówię że sprzedający to jakiś naciągacz, ale nie brałbym takiego samochodu jakbym nie znał sprzedającego osobiście.
alojso napisał/a: | 5-biegowe skrzynie to dramat generalnie w dzisiejszych czasach | Problemem nie jest ilość biegów, ale dobre zgranie skrzyni z silnikiem i masą pojazdu. Są samochody ze skrzynią 6 biegową gdzie sensownie rusza się z 2go biegu, a rzekomy 6ty bieg ma parametry podobne do 5 biegu w samochodach ze skrzynią 5 biegową. W O1 przydałby się 6 bieg przy zachowaniu przełożenia pozostałych 5ciu bo powyżej 130km/h przyśpiesza się bardzo powoli, silnik ma czerwone pole dopiero od 7 tysięcy, więc da się jeździć szybko. |
|
|
|
 |
laserowy
Nowy Forumowicz
Auto: Corsa :)
|
Wysłany: 12-09-2016, 22:17
|
|
|
Przepraszam za nieprawidłowe ogłoszenie, rzeczywiście nie zwróciłem uwagi. Zasugerowałem się datami produkcji (mimo że jak wół stoi Outlander 1), ale możliwe że jednak ten 2006 to będzie O1, a nie O2. Szczerze mówiąc, nie jestem zafiksowany na konkretnym modelu - raczej budżet zdecyduje.
Jeśli ten temat powinien być w innym dziale, to bym poprosił o przeniesienie. |
|
|
|
 |
mario998
Nowy Forumowicz mario
Auto: Pajero ll 3.0 V6 /OT 1 Turbo
|
Wysłany: 13-09-2016, 15:04
|
|
|
laserowy napisał/a: | Przepraszam za nieprawidłowe ogłoszenie, rzeczywiście nie zwróciłem uwagi. Zasugerowałem się datami produkcji (mimo że jak wół stoi Outlander 1), ale możliwe że jednak ten 2006 to będzie O1, a nie O2. Szczerze mówiąc, nie jestem zafiksowany na konkretnym modelu - raczej budżet zdecyduje.
Jeśli ten temat powinien być w innym dziale, to bym poprosił o przeniesienie. |
witaj ten outek z ogloszenia to 1 turbo salon polska co do katalizatora to watpie tym bardziej z tym przebiegiem raczej odpada może zasyfiony filtr paliwa który znajduje sie w zbiorniku paliwa mozliwe tez że na popekany kolektor wydechowy i bedzie sie tak zachowywał przy wiekszym obciazeniu ( drogi gips ) mi sie udało dostac uzywke kolektora za 300 w zeszłym roku co do usterek to siada modul wetylatorów przy chlodnicy wentylatory chodza wtedy swoim zyciem koszt wymiany to ok 120 zł zamiennik mam działa bez problemu. Autko posiada automatyczny włacznik swiateł o którym malo kto wie ze ma u siebie. ( odpalasz autko właczssz swiatła po zakończonej jeżdzie wylaczasz zapłon i nie wyłaczasz swiateł otwierasz drzwi i po chwili swiatełka gasna po ponowym uruchomieniu zapalaja sie automatycznie pozdrawiam Mario998 |
_________________ Pajero 3.0 v6
Outlander 2.0 Turbo
 |
|
|
|
 |
|
|