|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: mkm 20-11-2016, 22:23 |
Kaczkowóz czyli Michał Gal E88A |
Autor |
Wiadomość |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 06-04-2012, 01:33 Kaczkowóz czyli Michał Gal E88A
|
|
|
Hmm, jak to się zaczęło? Sam nie wiem. Jeździłem do tej pory i nadal jeżdżę Karoliną czyli Toyotą Corollą E9 1990r. W Szczawnicy, gdzie mieszkam nic lepszego mi nie potrzeba, wszędzie wjadę, a jak nie wjadę to kawałeczek pójdę z buta i już. No ale, tak ze 3 latka temu, poznałem moją kochaną żonę, mieszkała sobie w Zabrzeży na dość sporej górce, no i w zimie kilka razy trzeba było dreptać bucikami, żeby ucałować ukochaną. Pierwszą zimę jakoś przetrwałem, drugą zimę już było gorzej, raz nawet bokiem sobie jechałem z łańcuchami na kołach jakieś 50 m, aż mnie cisnęło do zaspy. W międzyczasie zapadła decyzja o ślubie i doszła do skutku w marcu 2011r. Na razie mieszkamy w Szczawnicy, ale w planie jest budowa domku w Zabrzeży. W związku z tym stwierdziliśmy z żona że trzeba będzie jakieś 4x4 kupić, żeby w zimie jeździć bez kłopotów, (mnie się nie chciało co chwilę zakładać łańcuchów, za chwile je ściągać po dojechaniu do asfaltu, po to żeby za jakieś pół godz. zakładać je z powrotem żeby do domu dojechać) Założenie było jedno, ma być osobówka, najlepiej full wypas, a na biedę żeby klima choć była. No i tak szukałem różnych Subar, Audi Quattro i innych wynalazków, za rozsądną cenę. No i albo ja miałem za mało kasy, albo mi coś w aucie nie pasowało.
No i w końcu znalazłem Michała.
Jakieś tam 4 foty na otomoto, na dodatek z lata. Opis jakiś tam średni, tyle tylko że bogate wyposażenie, itp itd. silnik 2,5 v6. No to zacząłem kopać tu i tam, no i znalazłem że to chyba E88A. No i myślę sobie jak będzie w fajnym stanie to może go wezmę. Namówiłem kumpli i brata na wycieczkę do Żywca, pooglądaliśmy, przejechaliśmy się NO I JEST MÓJ!!!
Wszystko było ok na początku, no ale przyszły wielkie mrozy, w Michale zaczęły się odzywać szklaneczki zaworowe, za jakieś dwa dni spadł wąż od chłodnicy, (wymianę płynu miałem przymusową), troszkę haczą synchronizatory. Po dogłębniejszych oględzinach znalazłem trochę rudej na podwoziu, kielichy z przodu też delikatnie już bierze. Wydech trochę jest polepiony, dosłownie taśmą aluminiową. Maska jest przerysowana, lakier miejscami deczko matowy. Trochę nie mogę się dogadać z ogrzewaniem siedzeń, na szybę mało powietrza leci, pewnie nagrzewnica zabita. I coś stuka w przednim zawieszeniu, patrzyłem 2 tuleje do wymiany.
Z wyposażenia:klimatronik działa, szybki, lustra elekt. działają, szyberdach też, tempomat chodzi, ECS nie wiem jakoś nie czuje różnicy.
W planach mam założenie gazu, przy okazji pasowało by szklaneczki zmienić, a jak już to bym robił no to i rozrząd i głowicę może bym ściągnął, taki mały remoncik.
Wydech trzeba będzie zbudować, no i kiedyś do skrzyni zajrzeć, nie ma tragedii, ale nie lubię jak robi zgrzyt. Car audio też by pasowało jakieś zapodać bo znalazłem w nim fajny piecyk pod siedzeniem Rockford Fosgate, niestety głośniki kicha a radio wytargałem bo padło i nie udało mi się go naprawić choć blisko było.
Z rudą dam sobie radę, już wprawę mam w Karolci robiłem tej zimy i znam temat.
Najgorsze jest to że w planach są też plany domu, a na to trochę kasiorki trzeba, tak więc pracuje cały czas i nie mam nawet kiedy w Michale pogrzebać, a moduł zapłonowy klęknął i już się raczej nie podniesie, więc pewnie dopiero po świętach będzie nowy.
Pozdrawiam wszystkich Mitsumaniaków, postaram się na bieżąco Michała opisywać.
Zdjęcia dorzucę jutro, bo mam chyba 2, zresztą późno już, a na dodatek misiek w Zabrzeży stoi. Tak więc do usłyszenia?, zobaczenia?, lub raczej przeczytania! |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 06-04-2012, 18:51
|
|
|
Hej, witamy kolejnego użytkownika Gala E88A. Koniecznie zajrzyj do tego tematu i wpisz się na listę:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=90
Tu natomiast jest praktycznie wszytko co dotyczy E88A i tu się też kręcą ich użytkownicy
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=175
Zapomniałbym, czekamy na jakąś porządną fotogaleryję |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 06-04-2012, 22:51
|
|
|
mitsu_pl, na liście już jestem od czasu jak miśka kupiłem, no i na forum już kilka moich postów jest. Tylko w tym dziale jakoś nie miałem czasu usiąść przed kompem i napisać parę słów, no ale w końcu stało się Obiecywałem zdjęcia, na razie tylko to mam. Ale jutro się postaram.
 |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 07-04-2012, 07:44
|
|
|
Fajny ale domagam sie wiecej fot |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
BeNeK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 16v140km
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Wrz 2010 Posty: 678 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 07-04-2012, 10:45
|
|
|
Taki jak mi się marzy 4x4 w hatchbacku !! Gratki nowego nabytku ! |
_________________ “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców”
ś.p. Colin McRae |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11132 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 07-04-2012, 12:01
|
|
|
E88A, HB,i do tego bordowy coś mi to przypomina one dobrze jeżdżą |
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 07-04-2012, 17:16
|
|
|
Eeee, to co Ty mnie tu w błąd wprowadzasz? Kurka, a ja myślałem, że nowego mamy |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 08-04-2012, 15:26
|
|
|
jacek11 napisał/a: | E88A, HB,i do tego bordowy coś mi to przypomina one dobrze jeżdżą |
mitsu_pl napisał/a: | Eeee, to co Ty mnie tu w błąd wprowadzasz? Kurka, a ja myślałem, że nowego mamy |
Co sugerujecie? Znacie może ten samochód?
rosomak1983 napisał/a: | Fajny ale domagam sie wiecej fot |
Obiecałem foty no i są, wprawdzie telefonem, no ale akurat nie mam żadnego konkretnego sprzętu pod ręką.
Jak widzicie, trochę śniegu, wyobraźcie sobie co tu jest w zimie, mamy teraz Wielkanoc no i śnieżek polatuje, dlatego właśnie potrzebuje 4x4.
Troszkę ubłocony, ale jakieś 100 m pod dom trzeba już żwirową drogą dojechać, a na wiosnę wiadomo błoto
W tle moja Karolina, którą muszę jeździć puki modułu nie kupię.
Środek dość czysty i zadbany, nie działa mi tylko kilka podświetleń przycisków, planuje założyć diody zamiast żaróweczek, tak więc będzie działać. No i jak widać brak car-audio
Silniczek mały potwór choć nie jest aż tak strasznie potworny jak myślałem że będzie, myślę że napęd go trochę ogranicza.
Tutaj małe kuku na prawym nadkolu.
A tu poprzedni właściciel już coś "lepił", oczywiście za to też się zabiorę, w późniejszym czasie.
Na razie tyle, jak będę coś dłubał w Michale to przy okazji tez co nieco zapodam. Pozostaje mi tylko życzyć wszystkim Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11132 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 09-04-2012, 11:22
|
|
|
kaczka81s napisał/a: | Co sugerujecie? Znacie może ten samochód? |
Raczej nie ale miałem taki sam,tyle że po lifcie,stąd wspomnienia |
|
 |
k@rol
Mitsumaniak 02605/KMM

Auto: Mazda 3 2.0Pb
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 839 Skąd: Bedzin
|
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 09-04-2012, 15:44
|
|
|
elegancki i do tego HB
sprawdź te kielichy bo widać że coś go tam bierze , zdejmij przepływomierz razem z filtrem i przyglądnij się łączeniu kielicha z podłużnicą (czy nie masz tam dziury )
btw. Wszyc miał rację są dwie wersje kielichów płaskie i wyprofilowane .... czyli jeżeli dobrze rozumiem to do Galów z ECS-em szły kielichy płaskie ? |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 21-04-2012, 12:13
|
|
|
Dziś odebrałem od kumpla, wieczorem będę zakładał i napisze jaki efekt.
Kosztował mnie niecałe 270 zł. Mam nadzieję że dobrze ulokowałem tą kasę |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 21-04-2012, 22:01
|
|
|
Byłem, założyłem i działa
Czyli kasa na marne nie poszła!!!
Niestety Michał został u teściowej na podwórku tymczasowy dowód zakończył ważność, a nie ma czasu odebrać, robota , robota, robota i tylko soboty mam wolne no i urzędnicy też. No, ale jazda nim cieszy i to bardzo |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
|
Wysłany: 23-04-2012, 12:29
|
|
|
Gratuluję nabytku - pasuje kiedyś się spotkać i pogadać - porównać jak jeździ itd Może na jakimś mini-zlocie się uda heh.
Co do kielichów - przynajmniej jak chodzi o E88A to w moim HB są lekko pochylone (nie idealnie w poziomie) i w sedanie także.... (HB jest bez ECS a sedan posiada regulację). Dla potwierdzenia fotki: (z lewej HB bez ECS, z prawej sedan z ECS ale nie działającym).
 |
_________________ Lancer 1,6 C66A
Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

|
Wysłany: 06-05-2012, 21:26
|
|
|
Wojciech Bogacz napisał/a: | pasuje kiedyś się spotkać i pogadać |
Może uda się na spocie w czerwcu, choć może do Bielska białej też można by się wybrać bo nie jest daleko.
Jak na razie usprawniam Michała, w piątek miałem trochę czasu więc mu letnie buciki na aluskach założyłem, przy okazji popatrzyłem w hamulce i zawieche. No i co się okazało:
wszystkie gumy w do wymiany poprzedni właściciel wymienił tylko górne wahacze, a reszta jest dość mocno wyhuśtana, no i odczuwałem to trochę bo misiek trochę pływał po drodze. Hamulce są ok, klocki w miarę nowe, tylko podczas wymiany ktoś zapomniał posmarować prowadnice od zacisków i wyczyścić mocowania klocków z rdzy, no i z tego powodu na tarczy pojawił się rdzawy rant i klocki od środka tarczy trochę nierówno były starte. Przy okazji odkryłem małą dziurę w podłużnicy, ale na razie nie było czasu się tym zająć. Blacharką zajmę się jak będę miał więcej wolnego czasu i jakiś dach nad Miśkiem. Oczywiście hamulce usprawniłem, posmarowałem prowadnice wyczyściłem jarzma z rdzy i klocki w miejscach styku z jarzmami delikatnie szlifnąłem, teraz wszystko chodzi płynnie, klocki się nie blokują, rant i rdzę na tarczach też zeszlifowałem no i same klocki delikatnie papierem przeleciałem. No i jak na razie tyle, teraz odkładam kasiorkę na remont zawiechy i instalację podtlenku LPG. No i na koniec kilka fotek pstykniętych przy okazji.
No i Michał na aluskach.
 |
|
|
|
 |
|
|