Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Doposażenie Outlandera III City Style
Autor Wiadomość
jbas 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 09 SB 1.8 Colt 97 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-09-2016, 17:25   Doposażenie Outlandera III City Style

Witam wszystkich Mitsumaniaków. Wątek zakładam, ponieważ nastał dla mnie czas zmiany samochodu i po długich namysłach, analizach etc. na 99% wybór padnie na Outlandera III City Style (2WD).

Będzie to trzecie z kolei Mitsubishi po Colcie i Lancerze, więc na szczęście będę mógł nadal korzystać z tego forum :)

Wybór padł na wersję City Style. Zależy mi na manualnej skrzyni biegów, nawet kosztem braku 4x4. Ważne jest też dla mnie nagłośnienie Premium i skrzynia manualna, a właśnie te dwie rzeczy gwarantuje obecnie wersja City Style.

Mam jednak pytanie o dopasażenie tej w wersji w kilka elementów i dlatego zakładam ten wątek. Być może ktoś przede już to przerabiał i nakieruje mnie na właściwe tory :) Po kolei:

1. Koła - jak wiadomo wersja City Style jest oferowana na kołach 16 cali i jest to do mnie do zaakceptowania na okres zimowy. Latem chciałbym jednak dokupić drugi komplet felg 18 cali i na nich założyć letnie. Taki manewr robiłem w Lancerze, jestem z tego zadowolony dlatego chciałbym to kontynuować. I tutaj rodzi się pytanie, jak zmiana kół w całości lato/zima ma się do czujników ciśnienia w oponach? Nie jestem pewien jak to dokładnie działa. Cz w komplecie kół letnich także będę musiał mieć takie czujniki? Muszę je dokupić?

2. Zegary - niby detal, a jednak chciałoby się mieć w samochodzie za te pieniądze coś lepszego między zegarami niż prosty monochrom przypominający najprostszy kalkulator. W Lancerach z powodzeniem można było zmieniać zegary na te kolorowe czy to z Outlandera II czy ASX'a. Czy ktoś już próbował montować zegary z kolorowym wyświetlaczem w Outlanderze III? Czy nawet jeśli jest to możliwe to zrobię to sam czy może konieczna będzie ingerencja w ETACS?

3. Czujniki cofania - czy ktoś orientuje się czy w salonach podczas zakupu nowego samochodu montują oryginalne (które będą współpracować z radiem i kolorowym wyświetlaczem zegarów) czy może zamienniki, które nie integrują się z samochodem?

4. Halogeny - czy ktoś próbował już domontować halogeny? Czy są doprowadzone instalacje do lamp halogenowych i wystarczy ich montaż i zmiana przełącznika zespolonego czy trzeba będzie prowadzić nową instalację?

Z góry dzięki za odpowiedzi. Od razu wspomnę, że wiem iż prościej byłoby kupić wersję INTENSE+ jednak chyba najważniejszy jest dla mnie manual, którego niestety w benzynie w wersji INTENSE+ obecnie nie ma :/

_tm_ 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 28-09-2016, 17:44   Re: Doposażenie Outlandera III City Style

jbas napisał/a:

Cz w komplecie kół letnich także będę musiał mieć takie czujniki? Muszę je dokupić?

Musisz dokupić. Z poziomu komputera pokładowego jest możliwość przełączania się pomiędzy dwoma kompletami czujników (tylko nie wiem, czy ta najtańsza wersja z okrojonym wyświetlaczem posiada taką funkcję)

jbas napisał/a:

3. Czujniki cofania - czy ktoś orientuje się czy w salonach podczas zakupu nowego samochodu montują oryginalne (które będą współpracować z radiem i kolorowym wyświetlaczem zegarów) czy może zamienniki, które nie integrują się z samochodem?

U mnie zamontowali zamienniki, które nie są zintegrowane z wyświetlaczem.

jbas napisał/a:

Z góry dzięki za odpowiedzi. Od razu wspomnę, że wiem iż prościej byłoby kupić wersję INTENSE+ jednak chyba najważniejszy jest dla mnie manual, którego niestety w benzynie w wersji INTENSE+ obecnie nie ma :/

Ja bym na Twoim miejscu przebolał ten automat i brał jednak Intense+ :) .

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 29-09-2016, 08:05   

jbas napisał/a:
było http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=98255

sebowy 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2 4WD
Wysłany: 29-09-2016, 09:52   

też postawiłem na manuala ale w dieslu, nie wiem czy warto kupować nowy samochód i od razu go rozbebeszać; nowe zegary, instalacja ... :rolleyes:
z czujnikami nie ma problemu tam gdzie rezon podał linka doczytasz ; ok. 600 pln w serwisie przód i tyle samo tył,
z kółkami miałem podobna sytuację dostałem 18stki dokupiłem 16stki na zimę - czujniki chciałem dokupić ale takie pieniądze chcieli że zrezygnowałem. A jak mi się kontrolka zapali że kół nie widzi to ją zwyczajnie wyłączam i da się z tym żyć...

mower 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III FL 2.0 B
Wysłany: 29-09-2016, 22:44   

Halogeny jak ja kupowałem zamontowali do City Style, ale z dodatkowym włącznikiem po lewej stronie.

kabe30 
Forumowicz

Auto: O III
Wysłany: 30-09-2016, 12:25   

sebowy napisał/a:
A jak mi się kontrolka zapali że kół nie widzi to ją zwyczajnie wyłączam

Jak to zrobić? Bezpiecznik?

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 03-10-2016, 10:16   

kabe30 napisał/a:
sebowy napisał/a:
A jak mi się kontrolka zapali że kół nie widzi to ją zwyczajnie wyłączam

A jaki problem z czujnikami. Stać na samochód a na czujniki (700-800 zł/4 szt.) nie stać?

jbas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2016, 10:32   

Chyba faktycznie będę się skłaniał jednak ku Intense+... Chyba jakoś przeboleję ten automat ;)

Ale jakby ktoś odpowiedział na pytanie:

Cytat:
2. Zegary - niby detal, a jednak chciałoby się mieć w samochodzie za te pieniądze coś lepszego między zegarami niż prosty monochrom przypominający najprostszy kalkulator. W Lancerach z powodzeniem można było zmieniać zegary na te kolorowe czy to z Outlandera II czy ASX'a. Czy ktoś już próbował montować zegary z kolorowym wyświetlaczem w Outlanderze III? Czy nawet jeśli jest to możliwe to zrobię to sam czy może konieczna będzie ingerencja w ETACS?

To pewnie nie jednej osobie przyda się to w przyszłości ;)

sebowy 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2 4WD
Wysłany: 05-10-2016, 13:20   

jacekk napisał/a:
A jaki problem z czujnikami. Stać na samochód a na czujniki (700-800 zł/4 szt.) nie stać?

tak jak piszesz 700-800 ale za sztukę chcieli ... :-X
kabe30 napisał/a:

wyłączam przyciskiem od kompa wystarczy przytrzymać 2sek i samochód miedzy zegarami nie wyświetla już informacji/alarmu z czujników, ....niestety tylko do następnego odpalenia silnika

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 05-10-2016, 16:37   

sebowy napisał/a:
jacekk napisał/a:

tak jak piszesz 700-800 ale za sztukę chcieli ... :-X

Można kupić uniwersalne i zaprogramowane do Mitsubishi na aledrogo. Kosztują < 800 zł/4 szt.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 06-10-2016, 23:57   

Witam
1. do zmiany kol potrzeba nowe czujniki
- tu mozesz kupic czujniki orginal/zamiennik do zaprogramowania na nowo
lub
- kupic zamiennik oferujace opcje klonowania czujnikow fabrycznych bez koniecznosci odwiedzania serwisu
lub
- calkowicie je wylaczyc
2. zegary mozna zalozyc z innego auta bez problemu z tym ze trzeba tylko sprawdzic czy nie trzeba wpisac do nich nowego nr vin ( nie pamietam)
3. czujniki parkowania - sa zakladane ale jak jest zwykly wyswietlacz to niestety tylko piszczyk
4. halogeny - bez najmniejszego problemu instalacja konczy sie na przedniej belce
wymaga 1 przekaznika i zaprogramowania komputerem ze sa halogeny. Tu le[szym rozwiazaniem jest kupic swiatla dzienne led z funkcja halogenow ciut drozsze ale efekt o wiele lepszy.

OGOLNIE jak nie jest problemem to sygeruje dolozyc 5 tys i kupic specyfikacje wyzsza
koszt doposazenia w nastepujace rzeczy do ver City takich jak
- zestaw glosnomowiacy z usb, BT audio
- zestaw Rockford (6 glosnikow) + subwoofer
- zestaw multimedialny + kamera
- zestaw przedniej automatycznej kamery parkujacej (dzialajacej do 15km/h)
- zestaw czujnikow parkowania przod + tyl
- kolorowy licznik
- zestaw swiatel dziennych LED z funkcja halogenow
- kierownica multifunkcyjna z przyciskami do zestawu BT
to koszt ~7.5 tys zlotych

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

jbas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-10-2016, 10:14   

tokyo, dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Problem polega na tym, że różnica pomiędzy City Style a wyższą Intense to nie 5 tys. zł tylko około 12 tys. zł (ceny katalogowe). Dodatkowe Intense nie posiada BT i Rockforda które są dla mnie obowiązkowe.

Nie ukrywam, że optymalne wyposażenie dla mnie ma Intense Plus ale tutaj mówimy już o różnicy około 23 tys. zł w zakupie pomiędzy City Style i Intense Plus.

No i zastanawiam się po prostu czy CVT i 4x4 są dla mnie tyle właśnie warte, bo tak jak automat może ułatwić życie to już 4x4 nie wiem kiedy wykorzystam tak naprawdę.

kabe30 
Forumowicz

Auto: O III
Wysłany: 09-10-2016, 16:04   

tokyo napisał/a:
zestaw przedniej automatycznej kamery parkujacej (dzialajacej do 15km/h)

Tokyo, jak znajdziesz chwilkę czasu, będę bardzo wdzięczny za namiary i może jakąś poradę, gdzie kupić i jak wygląda montaż (serwis?). Chyba ostatnią rzeczą, której mi brakuje do szczęścia, jest widok z przodu podczas parkowania. Mam nieregularna ścianę przednią garażu, czujniki są mało precyzyjne, mocno się męczę, żeby nie wjechać w graty stojące przed nosem, pzdr, kb

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 09-10-2016, 16:55   

tokyo nadworny magiku, przyłączam się do prośby kabe30 :mrgreen:

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 11-10-2016, 05:10   

Witam
Modul opracowalem sam przy okazji jak klient w serwisie kilka razy rozwalil o sciane garazu przod pajero.
Modul dziala niezaqleznie od stacji i radia orginalnego badz radia fabrycznego z wyswietlaczem.
Problem tylko byl w nowych out z ori navi ale zostal rozwiazany.
Opis dzialania.
Kamera dziala do predkosci 15km/h po ktorej nie reaguje na nic.
Do 15km/h nastepuje zalaczenie kamery przxod - ja to nazywam prekosc manewrowa.
Jak wlasciciel nie chce kamerki to moze ja wylaczyc przelacznikiem
Pomimo ze kamera przednia dziala, zawsze priorytet wyswietlanie ma kamera tyl

Jak bede u klienta to podesle filmik ze stacji multimedialnej mitsubishi i sposobu dzialania w ASX ktorego robilem od podstaw

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

Odpowiedz do tematu