Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szumienie/świst przy dodawaniu gazu / zbyt wysokie obroty
Autor Wiadomość
Michaszysz 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-09-2016, 22:54   Szumienie/świst przy dodawaniu gazu / zbyt wysokie obroty

Witam. Mam problem z moim galantem 2.5 v6, otóż po odpaleniu zimnego silnika obroty sa na poziomie 2 tys i spadają wraz z rozgrzanie silnika. A gdy się już rozgrzeje to są normalne około 650-700. Drugim problemem jest szumienie/charczenie( jak zwał tak zwał) przy mocniejszym dadawaniu gazu, bez znaczenia na temperaturę, a trzecim problemem jest świst na rozgrzanym silniku, na jałowym biegu, podobny do pisk docierania się plastików, ale trzymałem zderzak i inne plastiki i świst nadal był. Czy ktoś miał podobny problem i wiedział jaka jest przyczyna? Z góry dziękuję.

majster6669 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant avance 2.5
Wysłany: 29-09-2016, 23:01   

Co do pierwszego "problemu" to normalne, zawsze na zimnym będziesz miał w Galancie około 2tyś. obrotów.

Drugi problem to może być coś ze skrzynią biegów (łożyskami) akurat jestem w trakcie usuwania podobnego problemu u mnie, lecz Twój opis nie jest an tyle dokładny aby móc stwierdzić, że mamy to samo.

Co do trzeciego problemu piszczenia miałem to samo- przeszło samo :O ale temat był już gdzieś tu poruszany.

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Wysłany: 03-10-2016, 18:27   

1. Ssanie póki silnik nie nagrzeje się do swojej temp. pracy.
2. Z Twojego opisu wygląda na łożysko oporowe, lub któreś w skrzyni biegów. Posłuchaj w jeszcze w kanale. Kiedy było kompletne sprzęgło zmieniane?
3. Powiedz coś więcej o tym, jak jedziesz to też słychać?

muka997 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 03-10-2016, 20:25   

i czy jak wciśniesz sprzęgło to cichnie szum??

Michaszysz 
Forumowicz

Wysłany: 04-10-2016, 16:38   

Nie mam pojęcia kiedy kiedy sprzęgło było wymieniane, kupiłem gala półtora miesiąca temu. A co do trzeciego problemu, to piszczenie słychać tylko na postoju jak stoję przy masce, jak jadę to nie słychać, i jest zmienna głośność (tak jak tłok chodzi). Jak będę dzisiaj jechał to sprawdzę czy na sprzęgle też słychać szum. A tak poza tematem, Galant ma hydrauliczne popychacze zaworów?

szwagierr 
Forumowicz

Auto: Galant
Wysłany: 04-10-2016, 16:43   

Tak.

Michaszysz 
Forumowicz

Wysłany: 07-10-2016, 21:33   

Dodajac gazu w trakcie jazdy i naciskaniu sprzegla szum cichnie dopiero gdy sprzęglo zaczyna brać, jak obroty się zwiększają. A piszczenie na postoju czasem jest czasem go nie ma, ale jak jest to po naciśnięciu sprzęgła cichnie. Szukałem na forum że ten szum to może byc łożysko oporowe, ale szum powinien cichnąć po delikatnym tyknięciu sprzęgła a u mnie cichnie jak obroty rosną i słychać mocniej silnik. Co to może być?

muka997 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 08-10-2016, 15:43   

no ja bym obstawiał łożyska w skrzyni, a że nie słychać jak obroty rosną to dlatego że silnik jest głośniejszy wtedy ale to tylko moja opinia

Odpowiedz do tematu