Szumienie/świst przy dodawaniu gazu / zbyt wysokie obroty |
Autor |
Wiadomość |
Michaszysz
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 1998 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-09-2016, 22:54 Szumienie/świst przy dodawaniu gazu / zbyt wysokie obroty
|
|
|
Witam. Mam problem z moim galantem 2.5 v6, otóż po odpaleniu zimnego silnika obroty sa na poziomie 2 tys i spadają wraz z rozgrzanie silnika. A gdy się już rozgrzeje to są normalne około 650-700. Drugim problemem jest szumienie/charczenie( jak zwał tak zwał) przy mocniejszym dadawaniu gazu, bez znaczenia na temperaturę, a trzecim problemem jest świst na rozgrzanym silniku, na jałowym biegu, podobny do pisk docierania się plastików, ale trzymałem zderzak i inne plastiki i świst nadal był. Czy ktoś miał podobny problem i wiedział jaka jest przyczyna? Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
majster6669
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant avance 2.5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Paź 2013 Posty: 38 Skąd: Zawadzkie
|
Wysłany: 29-09-2016, 23:01
|
|
|
Co do pierwszego "problemu" to normalne, zawsze na zimnym będziesz miał w Galancie około 2tyś. obrotów.
Drugi problem to może być coś ze skrzynią biegów (łożyskami) akurat jestem w trakcie usuwania podobnego problemu u mnie, lecz Twój opis nie jest an tyle dokładny aby móc stwierdzić, że mamy to samo.
Co do trzeciego problemu piszczenia miałem to samo- przeszło samo :O ale temat był już gdzieś tu poruszany. |
|
|
|
 |
West
Mitsumaniak Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Paź 2006 Posty: 195 Skąd: Gryfów Śląski
|
Wysłany: 03-10-2016, 18:27
|
|
|
1. Ssanie póki silnik nie nagrzeje się do swojej temp. pracy.
2. Z Twojego opisu wygląda na łożysko oporowe, lub któreś w skrzyni biegów. Posłuchaj w jeszcze w kanale. Kiedy było kompletne sprzęgło zmieniane?
3. Powiedz coś więcej o tym, jak jedziesz to też słychać? |
_________________ Był Lancer, był Galant jest Grandis
 |
|
|
|
 |
muka997
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 265 Skąd: Południe Polski
|
Wysłany: 03-10-2016, 20:25
|
|
|
i czy jak wciśniesz sprzęgło to cichnie szum?? |
|
|
|
 |
Michaszysz
Forumowicz

|
Wysłany: 04-10-2016, 16:38
|
|
|
Nie mam pojęcia kiedy kiedy sprzęgło było wymieniane, kupiłem gala półtora miesiąca temu. A co do trzeciego problemu, to piszczenie słychać tylko na postoju jak stoję przy masce, jak jadę to nie słychać, i jest zmienna głośność (tak jak tłok chodzi). Jak będę dzisiaj jechał to sprawdzę czy na sprzęgle też słychać szum. A tak poza tematem, Galant ma hydrauliczne popychacze zaworów? |
|
|
|
 |
szwagierr
Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 04-10-2016, 16:43
|
|
|
Tak. |
|
|
|
 |
Michaszysz
Forumowicz

|
Wysłany: 07-10-2016, 21:33
|
|
|
Dodajac gazu w trakcie jazdy i naciskaniu sprzegla szum cichnie dopiero gdy sprzęglo zaczyna brać, jak obroty się zwiększają. A piszczenie na postoju czasem jest czasem go nie ma, ale jak jest to po naciśnięciu sprzęgła cichnie. Szukałem na forum że ten szum to może byc łożysko oporowe, ale szum powinien cichnąć po delikatnym tyknięciu sprzęgła a u mnie cichnie jak obroty rosną i słychać mocniej silnik. Co to może być? |
|
|
|
 |
muka997
Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Paź 2013 Posty: 265 Skąd: Południe Polski
|
Wysłany: 08-10-2016, 15:43
|
|
|
no ja bym obstawiał łożyska w skrzyni, a że nie słychać jak obroty rosną to dlatego że silnik jest głośniejszy wtedy ale to tylko moja opinia |
|
|
|
 |
|