Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Czujnik, krańcówka otwarcia tylnej klapy.
Autor Wiadomość
Eizo 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2013, 20:59   [MSS ALL] Czujnik, krańcówka otwarcia tylnej klapy.

Cześć. Korzystałem z szukajki na forum ale nie znalazłem. Gdzie w tylnej klapie jest czujnik otwartych drzwi (bo przy drzwiach wiadomo). Dzisiaj w czasie jazdy zaczęła się żarzyć kontrolka otwartych drzwi. Raz słabiej a raz mocniej. Jak było mocniej to nawet na 2/3 razy włączały się awaryjne. Trochę to wkurzające szczególnie jak się jedzie autostradą i nie ma zjazdu ani parkingu. Sprawdzałem te przy drzwiach i są OK. Podejrzewam w tylnej klapie ale nie umiem zlokalizować. A może jakoś da się ten układ odłączyć? Może jakimś bezpiecznikiem. Przynajmniej na razie. Bo jeździć się tak nie da. Na dodatek po zgaszeniu kontrolka dalej się żarzy słabiej/mocniej. Pewnie jak postoi na mrozie to aku do ładowania. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 22-10-2016, 22:26, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-01-2013, 21:24   

Eizo napisał/a:
Gdzie w tylnej klapie jest czujnik otwartych drzwi
Czujnikiem jest zamek w klapie. Oprócz kontrolki powinna palić się też lampka w bagażniku.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-01-2013, 21:44   

Ale to masz gdzieś jakieś zwarcie do masy kabla idącego do któregoś czujnika bo czujniki mogą się jedynie tak popsuć, że nie będą załączać masy przez co kontrolka w liczniku czy światło w kabinie się nie włączy.
A masz może alarm w aucie?

Eizo 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2013, 21:58   

Mam alarm ale wyłączony. Biega tylko centralny z pilota. Co do lampki w bagażniku to chyba muszę wymienić żarówkę (bo od lata nie świeci) wtedy dopiero się okaże. Czujniki przy drzwiach były OK. Ale jeśli jest zwarcie to raczej gdzieś dalej od drzwi. Bo od kostki przy czujnikach jest naprawdę gruuuba izolacja.

[ Dodano: 17-01-2013, 22:03 ]
Obstawiam raczej tylną klapę. Bo jakoś dziwnie "miękko" zaczęła się otwierać.Tzn kiedy naciskałem klamkę pod tylną blendą to było słychać dość charakterystyczny szczęk a teraz jest tak miękko i ciszej

[ Dodano: 17-01-2013, 22:06 ]
A jeśli wypnę z tylnego zamka kabel od czujnika to będą kierunki migały na zapłonie przy otwartej klapie czy wręcz odwrotnie ??

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2013, 22:10   

Zdejmij tapicerkę tylnej klapy i odłącz kabel idący do krańcówki w zamku, złączka powinna być przy samym zamku. Ale moim zdaniem coś jest namieszane z alarmem i podłączeniem jego pod krańcówki. Mimo, że jest wyłączony, to może robić jakieś zwarcie bo trochę na to wskazuje to zapalenie się awaryjnych. Normalnie awaryjne nie mają nic wspólnego z krańcówkami ale jeśli jest alarm, to i krańcówki i awaryjne są do niego podłączone.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 18-01-2013, 09:14   

Eizo
Jeśli dodatkowo nie pali się oświetlenie wnętrza i bagażnika, to może to nie być czujka klapy ani drzwi, tylko pokrywy silnika. Czujnik jest na pasie przednim po lewej stronie stojąc przed autem - czyli nad prawym przednim reflektorem ;) . Odłączenie kabelków zajmuje 30sek - sprawdź, zanim zaczniesz rozkręcać klapę. Na czujniku tym dość często powstaje zwarcie od wilgoci. Pozdr!

Eizo 
Forumowicz

Wysłany: 21-01-2013, 17:45   

Faktycznie był problem z czujnikiem pokrywy silnika. Przekrzywił się i tak został. Dzięki za rady. Pozdrawiam

HOWARD 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.9
Wysłany: 22-10-2016, 19:39   Gdzie jest wyłącznik krańcowy - klapa bagażnika?

Dzień dobry

Chciałem Was zapytać o miejsce, w którym jest wyłącznik krańcowy z klapy bagażnika?

[ Komentarz dodany przez: Bizi78: 22-10-2016, 23:13 ]
Scaliłem tematy.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2016, 21:16   

Jest umieszczony w zamku klapy.

[ Dodano: 22-10-2016, 21:24 ]
Przewód podpina się w zaznaczonym miejscu

HOWARD 
Nowy Forumowicz