Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
28-05-2007, 17:07
[EAxx] Prędkościomierz zawiesza sie, nie działa
Autor Wiadomość
Quatro
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 20:17   [EAxx] Prędkościomierz zawiesza sie, nie działa

witam serdeznie, jestem tu nowy także proszę o wyrozumiałość za gafy.

jestem posiadaczem galanta z 99 roku z silnikiem diesla no i mam problem, mianowicie skrzynia biegów (manualna) nie chodzi tak jak powinna (wiem, wiem opcja "szukaj"), pzeczytałem wszystkie posty na ten temat i u mnie jest troszkę inaczej jak opisują koledzy, tzn też ciężko wchodzi 1 i redukcja na 2, ale kompletnie nic nie zgrzyta, cały czas jest tak samo, jak już wejdzie 1 to pozostałe bez problemu, dziwnie też wygląda luz (bieg jałowy) tzn drążek ciężko chodzi i teraz meritum sprawy, kiedyś miałem identycznie w carismie, wymieniono mi plastikowe tulejki przy drążku zmiany biegów i skrzynia ak nowa, czy oby w galancie nie ma takich tulejek, albo coś podobnego?
a może na 100% są to synchronizatory i nie ma co innego szukać?

kolejne pytanie, mianowicie nie działa mi prędkościomierz, co może być powodem?

i juz ostatnie, tzn czy zna ktoś jakiś godny polecenia warsztat w okolicach wrocławia, gdzie mogliby mi zrobić tą skrzynie?

z góry dziękuję za wszelkie info
Ostatnio zmieniony przez robertdg 04-04-2016, 20:51, w całości zmieniany 2 razy  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2007, 10:23   

1. niestety jest to niechlubna norma tych skrzyn z dieslem - musisz kupic kompletne zestawy naprawcze 1 i 2 biegu (na pewno bylo o tym pisane na forum, bo sam pamietam), koszt byl wysoki

2. predkosciomierz - musisz poszukac przy skrzyni wejscia na linke i sprawdzic czy dziala (czy kreci sie koncowka w skrzyni itd. - eliminujac dojdziesz czy to cos w skrzyni, czy linka, czy sam licznik)

3. we Wrocku chyba Kochajj (czlowiek z tego forum) zrobil kilka takich skrzynek i ma o tym pojecie

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 28-05-2007, 11:21   

Krzyzak napisał/a:
2. predkosciomierz - musisz poszukac przy skrzyni wejscia na linke i sprawdzic czy dziala (czy kreci sie koncowka w skrzyni itd. - eliminujac dojdziesz czy to cos w skrzyni, czy linka, czy sam licznik)

Linki brak ;)

Trzeba oscyloskopem sprawdzić czujnik prędkości w skrzyni, druga opcja podać sygnał z generatora fali prostokątnej na 11 pin złącza diagnostycznego i powinien działać licznik.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Elmosquito 
Forumowicz
BORN TO RIDE

Auto: Mitsubishi Galant V6 1999
Wysłany: 22-02-2012, 23:15   

Witam,
Mam problem z predkościomierzem, mianowicie po podpięciu radia nie działa, gdy odepne radio wszystko wraca do normy. Mam tak od momentu kupna auta. Dla ułatwienia dodam zegary "high contrast".

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 22-02-2012, 23:25   

Masz szczęście że mieszkasz w mieście kolegi RobertaDG, zwanego inaczej "Człowiek-pomógł" lub "Człowiek-biblioteka"...;-)

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 22-02-2012, 23:46   

Elmosquito napisał/a:
Witam,
Mam problem z predkościomierzem, mianowicie po podpięciu radia nie działa, gdy odepne radio wszystko wraca do normy. Mam tak od momentu kupna auta. Dla ułatwienia dodam zegary "high contrast".

Pewnie radio ma w kostce pobieranie sygnału vss (blokowanie video, gps lub co tam jeszcze). Innymi słowy masz spartolone podłączenie elektryczne radia (pozwolę sobie zaoszczędzić słów powszechnie uważanych za wulgarne na określenie macherów którzy to robili... :wink: ). Sygnał vss jes zakłócony przez radio.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Elmosquito 
Forumowicz
BORN TO RIDE

Auto: Mitsubishi Galant V6 1999
Wysłany: 23-02-2012, 08:18   

Jak sądzicie do kogo trzeba się z tym zgłosić, do elektromechanika, czy speca od car audio? Ja sam tego nie ogarne :(

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-02-2012, 08:25   

Przyjedź na spota w niedziele do Siemianowic, tyle czasu się z tym przemeczyles to kilka dni Cię nie zbawi.

P.S. W Dąbrowie cięzko o dobrego elektromechanika, znam dosłownie jednego którego mógłbym polecić ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Auto: Białe i czerwone
Wysłany: 27-05-2012, 11:27   

Podepne sie do tematu.
Jakis tydzien temu predkosciomierz przestal dzialac, oprocz tego rowniez w komputerze pokladowym jak i w apexi, myslalem ze kabelki sie poluzowaly przy ecu wiec polutowalem jeszcze raz ale przed tym poruszalem kabelkami przy ecu i predkosciomiez zalapal doslownie na kilka sekund. Po lutowaniu kompletnie przestalo dzialac. Co moze byc przyczyna, czyzby sensor padl? :(
Sorki za brak polskich znakow.

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 27-05-2012, 12:11   

jkrzysztof80, pewnie padł czujnik... ale "zadziałanie" na chwile w czasie ruszania kabelkami może świadczyć, że coś w nich nie łączy. Ja miałem taki efekt przy podłączaniu UKP, jak na próbę wbiłem się w przewód od VSS tak, że połączenie przerywało to na wyświetlaczu pojawiała się prędkość.

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Wysłany: 27-05-2012, 20:13   

Zhan, tylko ze polutowalem wszystko wiec chyba napewno czujnik. Zrobilem dzis 100 mil a licznik zalapal tylko 0.1 mili wiec chyba musi cos nie stykac, czy jest jakas opcja sprawdzenia czujnika lub przewodu czujnik-ecu?

fj_mike 
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Wysłany: 27-05-2012, 20:24   

jkrzysztof80, manual dział 13, strona 19

Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły
by Owczar

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 27-05-2012, 20:24   

jkrzysztof80, A sprawdzałeś na odłączonym UKP? Może to nie problem z niełączeniem ale gdzieś Ci się zwarcie robi?

jkrzysztof80 
Forumowicz
vrmaniak

Wysłany: 02-06-2012, 20:29   

Zhan, mialem dzis czas wiec sprawdzilem tak jak pisales odczepilem komputerek i apexi polutowalem od nowa kabelki, i co sie okazalo, ze kabelek wyrwal sie z wtyczki komputerka i dotykal gdzies masy. Podlaczalem wszystko od nowa i wszystko dziala spowrotem, dzieki.

usmiech82 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 1998
Wysłany: 03-06-2013, 20:35   

starałem się coś znaleźć na forum ale nie widzę aby ktoś miał podobny problem mianowicie było wszystko ok aż w pewnym momencie zauważyłem że do 100 działa dobrze a powyżej zaczyna się zacinać albo staje w miejscu albo idzie do 130 skokami i wtedy staje w miejscu jak zwalniam to dopiero kolo 80 wskoczy na nią i zaczyna iść dobrze czy ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną

Odpowiedz do tematu