Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:53 |
Sprzęgło, co kupić na szybko? |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 11-12-2016, 23:09 Sprzęgło, co kupić na szybko?
|
|
|
Właśnie mój zestaw Exedy się rozsypał po około roku pracy. Nagle w czasie jazdy zaczęło wydawać głośne odgłosy jakby coś się urwało w skrzyni. Jak samochód wejdzie na obroty to prawie tego nie słychać do momentu wysprzęglenia i próby zmiany biegu. Usterka nie uziemiła samochodu, ale w pełnym stresie i przy dziwnych odgłosach pojechałem od razu do mechanika. Później zostawiłem auto u niego żeby czekalo w kolejce. Nie widziałem jeszcze zdemontowanych części na oczy z powodu nagłego wyjazdu służbowego, więc bazuję tylko na tym co mi powiedział.
Mechanik twierdzi że w docisku wyleciał nit, docisk się przekrzywił i pośrednio uszkodził łożysko oporowe. To mniej więcej pasuje objawom, duże wibracje spowodowane krzywym dociskiem, jak dociśnie tarcze to dziwne odgłosy znikają, do momentu kolejnego wysprzęgnięcia. Łożysko z dużym luzem, ale nie rozsypało się całkiem, więc w jakimś tam zakresie umożliwiało wysprzęglanie, nie było słychać piszczenia spodowanego tarciem pierścienia zewnętrznego z wewnętrznym.
Wcześniej na sprzęgle marki Exedy przejechałem 3 lata bez problemu, ostatnio wymieniałem cały zestaw profilaktycznie przy naprawie skrzyni. Ostatnie Exedy (które się rozpadło) brałem ze źródła które polecał kolega na forum.
W tej chwili potrzebuję kupić zestaw od ręki, żeby mieć auto zrobione na święta. Sprzedawca chce rozpocząć standardową procedurę reklamacji u swojego dostawcy, więc będzie to trwało dłuższą chwilkę ze względu na wolne dni. Do wyboru mam kolejną sztukę Exedy nawet od 920zł (najniższa cena na allegro), niewiele drożej Aisin, za 1500 można znaleźć zamienniki od innych "pakowaczy", ale co jest warto kupić w tym momencie? |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 12-12-2016, 10:58
|
|
|
Ja bym brał Exedy - trafił Ci się jakiś wadliwy towar ale ogólnie to dobra marka. Ja już 3 lata jeżdżę na nim i na razie OK. |
|
|
|
 |
tremens
Forumowicz
Auto: Outlander 2,4 (2004) +LPG
|
Wysłany: 22-04-2017, 12:59
|
|
|
Witam . To na pewno sprzęgło ? Ja śmigam na EXEDY 30 tys rocznie i wszystko ok jedynie skrzynia mi padła przy 150 tys przebiegu tzn łożyska w skrzyni ...... |
|
|
|
 |
miron
Forumowicz
Auto: 2,4 mivec cvt
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 326 Skąd: Świlcza
|
Wysłany: 22-04-2017, 14:24
|
|
|
Ja montowałem EXEDY 1,5 roku temu żadnych problemów. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 22-04-2017, 22:17
|
|
|
tremens napisał/a: | To na pewno sprzęgło? | Tak, w docisku odpadł jeden z nitów trzymających sprężynę talerzową, dwa "języczki" odstają jakieś 3mm bardziej niż pozostałe. Reklamacja się już przeciąga, bo nikt nie chce uwierzyć że coś takiego mogło się stać. |
|
|
|
 |
dondamiano
Nowy Forumowicz damian87
Auto: Mitubishi Outlander I
|
Wysłany: 08-12-2017, 14:16 sprzęgło do O1
|
|
|
Witam,
Panowie od jakiegoś czasu borykałem się z "chrobotaniem " czegoś w skrzyni:) co najlepsze biegi wchodziły bez zarzutu. Tylko ten irytujący dzwięk odbierał całkowicie przyjemność z jazdy. Po wciśnięciu sprzęgła ustawało, wiec pierwsza diagnoza że skrzynia.
Wczoraj została wyjęta...okazało się że łożysko sprzęgła do wyrzucenia, prawdopodobnie też tarcza będzie do wymiany bo sprężyny bardzo luźne.
Moje pytanie czy wymieniał ktoś z Was jedynie tarcze i łozysko zostawiając docisk, który jest w miarę dobrym stanie? jeśli nie to co polecacie z zestawów? najtaniej powiedzieli mi zestaw LUK 810zł |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5359 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 08-12-2017, 15:48
|
|
|
Cześć Damian!
Słuchaj tutaj masz temat do poczytania o sprzęgłach i o tym co wymieniać i kiedy.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php
Tutaj podrzucam Ci stronę z zestawem sprzęgła do O1. Luk wychodzi podobnie nawet z przesyłką, chociaż ja polecam excedy, będziesz miał sprawdzony zestaw chociaż droższy:
https://aparts.pl/partscatalogue/zestaw-sprzegla-mitsubishi-outlander-i-cu-w-2-0-cu2w-2003-05-2006-10,8-00077-04992-18983-0002-00479-0100050,0100051.aspx
Twój post przenoszę w odpowiednie miejsce. Dzwoń jak coś. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
dondamiano
Nowy Forumowicz damian87
Auto: Mitubishi Outlander I
|
Wysłany: 08-12-2017, 21:05
|
|
|
Dzięki Krzyś, ale z racji tego iż nasz region obfituje w speców od regeneracji postanowiłem zregenerować moje oryginalne jeszcze sprzegło, głównie chodzi o tarczę i ewentualnie docisk, koszt max 150 zł , wymieniają otulinę, sprężyny , szlifują, wyważają , myślę ze będzie ok , pozdro |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5359 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 08-12-2017, 22:23
|
|
|
Ciekawa opcja, koniecznie daj znać jak to będzie się sprawować. Łożysko musisz kupić nowe, a resztę zobaczymy. Masz silnik bez turbo to może się udać, do uturbionego mogło by nie wytrzymać. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11140 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 25-02-2018, 10:38 Jakie sprzęgło ?
|
|
|
Cześć. Jak w temacie. Outlander 1 2.0 2WD. Sprzęgło się kończy,i niebawem trzeba będzie wymienić. Tylko pytanie na jakie ? Co polecacie? Skoro to blok 4G63,to czy podejdzie z Galanta? |
|
 |
flash
Forumowicz

Auto: Out I 2.0 136KM 2WD 2007r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 194 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 25-02-2018, 18:23
|
|
|
Ja wiosną zmieniałem sprzęgło, kupiłem EXEDY i póki co jest wszystko w porządku więc mogę polecić. Zestaw do 2 WD powinien kosztować ok 800,900 zł.
Chociaż jeden z kolegów kiedyś pisał, że trafił na wadliwy egzemplarz i w dodatku miał problem z uwzględnieniem wady fabrycznej w gwarancji, więc nie każdy ma z tą marką wyłącznie pozytywne skojarzenia. |
_________________ Warto być przyzwoitym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieprzyzwoitym, ale nie warto...
Władysław Bartoszewski |
|
|
|
 |
past
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0 4WD
|
Wysłany: 28-02-2018, 12:06 Re: sprzęgło do O1
|
|
|
dondamiano napisał/a: | Witam,
Panowie od jakiegoś czasu borykałem się z "chrobotaniem " czegoś w skrzyni:) co najlepsze biegi wchodziły bez zarzutu. Tylko ten irytujący dzwięk odbierał całkowicie przyjemność z jazdy. Po wciśnięciu sprzęgła ustawało, wiec pierwsza diagnoza że skrzynia.
Wczoraj została wyjęta...okazało się że łożysko sprzęgła do wyrzucenia, prawdopodobnie też tarcza będzie do wymiany bo sprężyny bardzo luźne.
Moje pytanie czy wymieniał ktoś z Was jedynie tarcze i łozysko zostawiając docisk, który jest w miarę dobrym stanie? jeśli nie to co polecacie z zestawów? najtaniej powiedzieli mi zestaw LUK 810zł |
Cześć,
czy po wymianie tarczy i łożyska to chrobotanie ustało ? Mam wręcz identyczne objawy u siebie: na jałowym biegu lub/ i podczas jazdy słychać chrobotanie (wskazujące, na któreś łożysko). Dźwięk całkowicie ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Biegi wchodzą bez zarzuty, jedynie "dwójka" czasem zgrzytnie.
Miałem już zamiar wybierać się na wymianę skrzyni do japaneze i trafiłem na ten temat.
Pozdrawiam
Past |
|
|
|
 |
nahar
Forumowicz

Auto: Skoda Superb II FL 2.0 TDI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Maj 2017 Posty: 126 Skąd: Targówek
|
Wysłany: 28-02-2018, 17:41
|
|
|
Drugi bieg w O1 zwykle wydaje dziwne dzwieki i nie wiazalbym tego ze sprzeglem. Raczej tez nie jest to grozne. Skrzypi i ciezko wchodzi bo tak ma. Chyba szukaj w sprzegle przyczyn. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11140 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 05-03-2018, 17:43
|
|
|
flash, Dzięki za odpowiedź. Auto raczej odpuszczone,więc pewnie zakupów żadnych nie będzie. To miało być auto dla mojego Taty,ale przestraszył się rdzy na podwoziu,i zrezygnował.
Pozdrawiam |
|
 |
radek79
Mitsumaniak
Auto: x5
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 7453 Skąd: CHEŁM
|
Wysłany: 26-03-2018, 21:39
|
|
|
dzisiaj przypaliłem sprzęgło w turbiaczu,może ktoś wie czy idzie dokupić samą tarczę bo wymieniałem je jakieś 10tyś/km temu ,czy kupić nowe sprzęgło |
|
|
|
 |
|