[EA5A/W 2.5] Elektryka |
Autor |
Wiadomość |
draco09
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 99' 2,5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-12-2016, 15:23 [EA5A/W 2.5] Elektryka
|
|
|
Witam,
mam kilka pytań dot. pewnych elementów układu elektrycznego w Galu. Po przywróceniu auta do ładu po spotkaniu z sarną przestały działać halogeny przeciwmgłowe i dalekosiężne (te już wcześniej raz świeciły raz nie), kiedy sam starałem się znaleźć rozwiązanie (elektryk znajdzie czas dopiero po nowym roku a przegląd kończy mi się w przyszłym tygodniu) zauważyłem kilka rzeczy które mnie zastanawiają:
1. W komorze silnika w puszce z bezpiecznikami kilku brakuje, czy ktoś doświadczony mógłby rzucić okiem czy któreś z pustych miejsc nie powinno być uzupełnione?
2. W komorze silnika po lewej stronie (pomiędzy akumulatorem i ścianą boczną) jest kostka z bezpiecznikiem (zdjęcie poniżej), która jest przytopiona od strony bezpiecznika - za co całość odpowiada?
3. Z prawej strony w okolicach osuszacza i zbiornika spryskiwaczy wiszą dwie kostki, które nie są do niczego podpięte (chyba nie powinno tak być ) Jedna z kostek jest biała (fot1), druga czarna z pomarańczowym środkiem (fot2 i fot3) Ktoś jest w stanie na bazie tych zdjęć napisać od czego są to kostki i do czego powinny być podpięte?
Fot1:
Fot2: Fot3:
Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc |
_________________ Galant Avance 99' 2,5 V6 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-12-2016, 17:31
|
|
|
Skoro wszystko dziala poza sporadycznymi przypadkami, to wady doszukuj sie albo w przypalonych obwodach albo ewidentnych uszkodzeniach - nie rozgrzebuj dobrych rzeczy, na deklu masz opis i mozesz go zweryfikowac z opcja wyposazenia
Wygląda jak przekaznik obwodu przeciwmglowych i dalekosieznych z Avance - koniecznie zweryfikuj jezeli widac uszkodzeni etermiczne/przytopienie
Czujnik poziomu płynu i spryskiwacze reflektorów
Wniosek końcowy, sprawdz bezpiecznik i przekaznik obok akumulatora i nie szukaj dziury w calym |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-12-2016, 18:01
|
|
|
draco09, ad.2 to przekaźnik i bezpiecznik od świateł drogowych w zderzaku. Gdzieś masz zwarcie w ich wiazce, która biegnie od jednego do drugiego reflektora wzdłuż dolnej belki przedniego pasa pod chłodnicami. Ad.3 biała wtyczka jest od pompki płynu spryskiwacza tylnej szyby w kombi (po tym wnioskuję, że masz sedana), natomiast duża czarna wtyczka to, jak napisał robertdg, wtyczka do pompki spryskiwaczy reflektorów i czujnika poziomu płynu spryskiwaczy. |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-12-2016, 08:59
|
|
|
robertdg napisał/a: | Wniosek końcowy, sprawdz bezpiecznik i przekaznik obok akumulatora i nie szukaj dziury w calym | Dzięki za pomoc, nie szukam dziury w całym tylko powodu braku halogenów A jak przy okazji widzę, coś co może mieć wpływ na ich brak to pytam, bo nie znam się tak dobrze jak spora grupa ludzi z tego forum. Hugo napisał/a: | draco09, ad.2 to przekaźnik i bezpiecznik od świateł drogowych w zderzaku. Gdzieś masz zwarcie w ich wiazce, która biegnie od jednego do drugiego reflektora wzdłuż dolnej belki przedniego pasa pod chłodnicami. | Czyli wymiana samej kostki nie pomoże i trzeba szukać miejsca, w którym wiązka jest uszkodzona. A czy ta kostka z bezpiecznikiem z drugiego zdjęcia odpowiada również za przeciwmgłowe tak jak wspomniał w poście wyżej robertdg (mam wersję Avance)? Czy tylko za dalekosiężne? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24314 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-12-2016, 09:49
|
|
|
draco09 napisał/a: | Czy tylko za dalekosiężne? | U mnie jest przekaźnik bez bezpiecznika. Odpowiada tylko za dalekosiężne. Przekaźnik przeciwmgłowych jest w skrzynce pod maską. |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2016, 21:10
|
|
|
Witam ponownie,
szukam tego przeklętego przekaźnika i ciężka z nim sprawa. Jest to dokładnie Hella 4RA 003 510-36:
Znalazłem na aukcji podobne, ale nie znam się na czytaniu schematów i trudno mi powiedzieć, czy jest właściwy. Gdyby ktoś zorientowany mógł rzucić okiem i porównać oba przekaźniki byłbym wdzięczny - Link do wspomnianego przekaźnika.. Wygląda bardzo podobnie, wydaje mi się, że jedyna różnica to układ pinów. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24314 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-12-2016, 21:21
|
|
|
Fabrycznie u mnie był 40A i miał 5 pinów jak dobrze pamiętam.
Ale spokojnie można stosować 30A, jakoś 3 lata temu kupowałem gdzieś na All...
coś takiego, ale do potwierdzenia:
http://allegro.pl/samocho...6634359797.html |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-12-2016, 21:51
|
|
|
Co z tym piątym pinem, zostaje wolny? I nie przeszkadza fakt, że nie ma bezpiecznika? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 23-12-2016, 22:06
|
|
|
Lepiej żeby bezpiecznik był ale jak nie ma go razem z przekaźnikiem to zawsze można dołożyć zewnętrzny. Piąty pin nie jest w tym przypadku do niczego potrzebny i nie będzie w niczym przeszkadzał. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 25-12-2016, 16:55
|
|
|
Może mam coś nadłubane, ale u mnie gniazdo jest 5 stykowe. |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2017, 13:02
|
|
|
Hugo napisał/a: | Gdzieś masz zwarcie w ich wiazce, która biegnie od jednego do drugiego reflektora wzdłuż dolnej belki przedniego pasa pod chłodnicami.
|
Wiązka była uszkodzona zgodnie z tym co napisałeś, przez to brak przeciwmgielnych, teraz już wszystko działa jak należy.
robertdg napisał/a: | Wygląda jak przekaznik obwodu przeciwmglowych i dalekosieznych z Avance - koniecznie zweryfikuj |
Wymiana przekaźnika pomogła, dalekosiężne działają. Elektryk wstawił na miejsce poprzedniego Sun Hold rsv-1c-m-12h 40A/30A 14VDC.
Dzięki Panowie za pomoc.
Pytanie z innej beczki, czy kąt świecenia przeciwmgłowych i dalekosiężnych jakoś się reguluje? Czy tylko poprzez ich odpowiednie "ułożenie" w zderzaku? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-01-2017, 13:40
|
|
|
Jest regulacja śrubka |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2017, 23:12
|
|
|
robertdg napisał/a: | Jest regulacja śrubka |
Super, czekam na lepszą pogodę i kładę się pod autem bo mam wrażenie, że świecą zbyt nisko. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 15-01-2017, 23:44
|
|
|
Po co sie kłasć pod auto, skoro podejscie jest od frontu
 |
 |
|
|
|
 |
draco09
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2017, 08:39
|
|
|
robertdg napisał/a: | Po co sie kłasć pod auto, skoro podejscie jest od frontu |
Panie, teraz to w kilka minut ogarnę Wielkie dzięki, oszczędziłeś mi odmrożenia dupska |
|
|
|
 |
|