Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Opony ASX
Autor Wiadomość
kajoj 
Nowy Forumowicz
kajoj

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-12-2016, 09:53   [1.6] Opony ASX

Witam...
Mam pytanko do użytkowników ASX-ów i opon... Jestem użytkownikiem ASX od marca tego roku, i tak się zastanawiam nad kupnem opon zimowych.

W aucie mam opony, które są montowane fabrycznie w ASX-ie - YOKOHAMA GEOLANDAR G033 215/70 R16 100H. Teoretycznie są to opony do jazdy po śniegu i błocie. Tylko pytanie czy nadają się na "polską zimę". :) Nie miałem okazji jeździć jeszcze po "dużym" śniegu...

Canavar 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX INVITE 1.6 117KM benzyna
Wysłany: 21-12-2016, 13:45   

Skąd informacja, że są to opony do jazdy po śniegu i błocie?
Ten model to opony letnie, fabrycznie montowane do ASX-a.
Raczej bym na nich nie jeździł w zimie...
Link do Oponeo

darecki73 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX
Wysłany: 21-12-2016, 15:09   

Odnosnie opon,to rzeczywiscie sa to opony letnie.Choc ja jedna zime na nich przejezdzilem.Maja dosc dobra przyczepnosc przy rozsadnym operowaniem pedalem gazu i hamulca hihihiih. Opuscilem powietze na 2,4 bara i dalo sie jezdzic.
Najlepsze rozwiazanie to miec drugi zapas felg i kupic sobie oponki zimowe-na pare lat wystarczą. :roll:

kajoj 
Nowy Forumowicz
kajoj

Wysłany: 21-12-2016, 21:56   

Co do informacji, że są do jazdy po śniegu i błocie - to na oponie jest indeks M+S...

A co byście polecili z zimówek do ASX-a?? Może nawet skłony byłbym kupić felgi i opony...

A jak wygląda sprawa czujników ciśnienia powietrza w oponach ?? Można to zrobić samemu jakoś czy też potrzeba "wiedzy ASO" ??

dmiras 
Nowy Forumowicz
dmiras

Auto: ASX 2,0 2020 + Space Star 2014
Wysłany: 23-12-2016, 10:12   

Witam
W październiku 2012r. przy zakupie mojego ASXa otrzymałem w salonie m.in.: felgi Dezent RE 7x16 ET40 i kpl. opon Uniroyal 215/65R16 MS Plus 66 98H na których jeżdżę zimą po dziś.
Co do czujników ciśnienia nie wiem jak w ASXsie, ale w aucie żony (Space star 2014) po prostu przy zimówkach świeci kontrolka i tyle.
Pozdrawiam.

darecki73 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi ASX
Wysłany: 24-12-2016, 09:08   

dmiras napisał/a:
Witam
W październiku 2012r. przy zakupie mojego ASXa otrzymałem w salonie m.in.: felgi Dezent RE 7x16 ET40 i kpl. opon Uniroyal 215/65R16 MS Plus 66 98H na których jeżdżę zimą po dziś.
Co do czujników ciśnienia nie wiem jak w ASXsie, ale w aucie żony (Space star 2014) po prostu przy zimówkach świeci kontrolka i tyle.
Pozdrawiam.

Odnosnie czujnikow cisnienia to trzeba zaprogramowac w ASO drugi zestaw kół.W przeciwnym wypadku bedzie swiecic kontrolka.
Jest to klopotliwe gdyz to kosztuje ok 100zł.
Podobno mozna jezdzic i tak z zapalona kontrolka,ale moga tworzyc sie bledy na komputerze i po jakims czasie trzeba bedzie usuwac je w ASO a to tez dodatkowy koszt.

Także i tak zle i tak zle :?

Kto spotkal sie z taka sytuacja prosze o komentarz na ten temat,
gdyz wiele wersji slyszy sie odnosnie TPMS :roll:

dmiras 
Nowy Forumowicz
dmiras

Auto: ASX 2,0 2020 + Space Star 2014
Wysłany: 24-12-2016, 11:59   

W przypadku Space stara w serwisie (gdzie brałem m.in. space stara z dodatkowym kpl kół zapytali tylko czy chcę czujniki, bo bez pali się tylko kontrolka, bez dodatkowych konsekwencji. I tak na razie jest. trzeci sezon na zimówkach. Powtarzam, nie wiem jak w ASXie bo w moim jeszcze nie mam tego cudeńka :)

kajoj 
Nowy Forumowicz
kajoj

Wysłany: 25-12-2016, 20:47   

To mam jeszcze jedno pytanko - w przypadku zakupu obręczy stalowych na jakieś elementy należy zwrócić uwagę - co by można było zamontować / uruchomić czujniki kontroli ciśnienia, czy też można to dołożyć do każdej felgi??

kaarpiu 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX; 1,8 DID 2WD
Wysłany: 27-12-2016, 14:04   

Zastanawiam się nad kupnem kompletu Michelin CrossClimate w rozmiarze 215/60/17 96H do mojego ASXa.

Czy jeździ ktoś z Was na Michelin CrossClimate ??? Będę wdzięczny za opinie użytkowników.

To tzw. opona letnia z homologacją zimową. Wydaje mi się, że przy obecnych niezbyt srogich zimach powinna w zupełności wystarczyć. Główną zaletą jest to, że nie trzeba zmieniać opon - dwa razy do roku oszczędzamy więc czas i pieniądze.

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 28-12-2016, 18:31   

Opony wyglądają na warte uwagi. Niby powinny być lepsze niż zwykłe wielosezonówki. Chociaż tutaj twierdzą, że Goodyear Vector 4 Seasons G2 oraz Nokian WeatherProof są lepsze na śniegu (za to gorsze na suchym).

silentjet 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2017, 23:30   

kajoj napisał/a:
Co do informacji, że są do jazdy po śniegu i błocie - to na oponie jest indeks M+S...

A co byście polecili z zimówek do ASX-a?? Może nawet skłony byłbym kupić felgi i opony...

A jak wygląda sprawa czujników ciśnienia powietrza w oponach ?? Można to zrobić samemu jakoś czy też potrzeba "wiedzy ASO" ??

Podstawowo opony jest "All-Season Tyres"; w roznych krajach jest sprzedane jako rozne typy ("All season" albo "Summer"). Ale kiedy zobaczysz rysunek to upewnisz się ze to nie jest "Summer tyre". Kiedy masz pelny naped, mysle ze problem nie będzie... W kazdym razie bede lepiej mieć osobne zimowe opony, kiedy masz kasy do tego...

Rom17 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Invinite
Wysłany: 26-01-2017, 11:36   

Witam,
kupując pare dni temu ASX, zrezygnowałem z fabrycznych m-ki Yokohama i
zamontowałem Micheliny CrossClimate 215/65R16. Pod zasnieżoną i zalodzoną górke
podjeżdżam bez problemu. Ciche i nie będzie wymian.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu