Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy!!! Oryginalna NAVI carisma!!! Nic nie działa
Autor Wiadomość
Cypris 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma did
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-09-2010, 10:00   Pomocy!!! Oryginalna NAVI carisma!!! Nic nie działa

Witam. Mam carisme did z 2000 roku. Mam w niej zainstalowaną oryginalną nawigację Naviteh PH-4500. Ostatnio wyładował mi się akumulator ( zostawiłem auto na światłach kilka dni ) po naładowaniu okazało się że radia nie da się uruchomić a na wyświetlaczu pojawił się napis: insert map disk please i to wszystko, żaden przycisk nie działa oprócz włączenia ( słychać tylko szum, żaden klawisz nie funkcjonuje.
Ewidentnie potrzebna jest płyta której nie mam.
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc, może ktoś ma taką płytę, zapłacę za kopię.
A czy może ktoś mi napisać czy wyświetlacz będzie działał jako komputer jeśli podłącze inne radio??
Nie wiem co mam z tym fantem zrobić.
Serdecznie proszę o pomoc bo jestem załamany.
Niżej podaję link ze zdjęciem jak to co mam wygląda po zdemontowaniu, jest tam również na zdjęciu płyta z mapą jaka jest dla mnie teraz skarbem nie do przecenienia.

http://www.motor-talk.de/...n-t1828625.html

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 15-09-2010, 10:17   

Porozmawiaj z mareqm on ma płytę:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=p%B3yta
http://www.mmdzieciom.pl/

mareqm 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Wysłany: 21-09-2010, 06:55   

Cieszę się ,że mogłem pomóc i płyta zadziałała.
Pozdrawiam.

heniekx 
Nowy Forumowicz

Auto: Space star did
Wysłany: 05-02-2015, 22:37   

Witam, mam problem taki jak autor wątku - szukam płyty do navi. Jest jakaś szansa na zdobycie tej płytki poprzez forum? Może jest ktoś z okolic Szczecina i posiada takową płytę? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

robert78 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-02-2015, 18:49   

mam pytanie taka ciekawosc czy jakby zdobyc wyswietlacz z navi to dzialalby z normalnym radiem i czy okablowanie pasuje ze zwyklej cari???

grzesiopol 
Mitsumaniak
prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Wysłany: 06-04-2015, 16:22   

Odświeże trochę temat bo otrzymuję trochę zapytań na PW a niektórzy maja PW wylaczone więc nawet nie mogę odpowiedzieć.
Wszelkie czynności opisane w moich postach dotyczą nawigacji montowanych w Carismach, Space Starach, Space Wagonach, itp czyli kompletu wyświetlacz "czarny" LCD, radio i napęd CD.
W pierwszej kolejności zapraszam do lektury postów z tematu "Nawigacja Płyta CD" z dzialu Carisma techniczne. Dla leniwych linki do moich postów poniżej:
1. http://forum.mitsumaniaki...p=756188#756188 dotyczący skąd pobrać płytki do nawigacji osobiście korzystalem z linków ze strony ruskiej czyli tego mek1.ru.
2. http://forum.mitsumaniaki...1271522#1271522 dotyczący problemu resetowania się navi po odlaczeniu akumulatora lub samej navi.

Nie będę się tutaj rozpisywal co i jak bo tam jest to opisane, chce jednak zwrócić uwagę na kilka problemów które możecie napotkać. Po pierwsze po ściągnięciu obrazu plyty możecie dojść do wniosku, że nic nie ma na płycie, nic mylnego, jest i to dużo lub też możecie nie mieć możliwości otworzenia płyty - nie przejmujcie się tym. Wszystko jest Ok tak ma być. Po drugie przy nagrywaniu obrazu należy zastosować się do zalecanych ustawień czyli tryb DAO czyli disk-at-once, Finalize CD czyli zamkniecie sesji/płyty, prędkość nagrywania jak najniższa. Można użyć programów Nero, Alcohol 120 lub innych które maja możliwość konfiguracji ja o ile pamiętam nagrywalem darmowym Imgburn, i jeszcze jedno zainwestujcie w dobrej jakości plyte CD.
Jak ktoś będzie miał pytania to pytać. Jak będę jeszcze coś pamiętał to będę się dzielił wiedzą.

Co do samego sprzętu to tak prawdę mówiąc problem jest prosty do rozwiązania. Wsadzamy inny wyświetlacz, ten z prostym komputerem, wrzucamy jakieś firmowe radyjko, dokładamy CB i mamy dobre centrum multimedialne. Na wyświetlaczu mamy czas, temperaturę i średnie zużycie. Czy jest to wystarczające musicie odpowiedzieć sobie sami. Na pewno oprócz wyglądu wyświetlacza LCD i problemów z resetem systemu nic wiecej nie zyskacie pozostawiajac caly zestaw nawigacyjny. Map polski nie ma i nie będzie.

Jedyną przesłanką do pozostawienia zestawu jest uzyskanie 100% oryginalności pojazdu.

Robert78 nie wiem czy o to ci chodzi ale wyświetlacz od navi nie będzie funkcjonowal ze zwyklym radiem, o ile pamiętam nie będzie nawet pokazywał podstawowych danych. Jeżeli w carismie miales okablowanie do wyświetlacza to wszystko jest standardowe i pasuje do poszczególnych elementów trzeba tylko dołożyć przewód lączący napęd CD z radiem.
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600

Odpowiedz do tematu