|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nawigacja Płyta CD |
Autor |
Wiadomość |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 26-09-2010, 08:05
|
|
|
Mam obraz płyty i chętnie go udostępnię ale nie potrafię tego zrobić.Komputer "nie widzi" żadnego pliku.Jeżeli ktoś z Was to potrafi to poproszę o przesłanie na PW adresu do wysyłki płyty. |
|
 |
grzesiopol
Mitsumaniak prowadzący ;-)

Auto: CX4A, C51A
Pomógł: 76 razy Dołączył: 18 Lis 2006 Posty: 9239 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 28-09-2010, 21:46
|
|
|
Panowie wróćcie na poprzednią stronę kliknijcie link który tam podałem, poczytajcie i ściągajcie w razie pytań służę pomocą na tyle, na ile będę wiedział.
dla leniwych linki poniżej:
mój post
http://forum.mitsumaniaki...p=691355#691355
link do strony angielskiej zawierającej odnośniki do strony ruskiej
http://www.mitsubishi-for...ndpost&p=259005
pierwszy link w tym poście bezpośrednio do pobierania oprogramowania o nazwie "System start CD" o nr MR285494 z roku 2003. Drugi link do strony ruskiej, są tu poszczególne obrazy płyt "System start CD". UWAGA - minus, że nie wiem jaki język ustawi ta płyta po restarcie radia. i do jakich jednostek się nadaje, brak tam opisu. Na tej stronie jest też katalog doich w którym znajduje się np Mitsubishi Navtech Deutschland V8.8 CD1 i CD2, o ile się nie mylę to właśnie taką samą mam płytę oryginalną w swoim MSW i gdy po podłączeniu ponownym akumulatora MMCS wykrzyczał o płytę to ją wsadziłem i zaczęło działać.
ten link jest do strony ruskiego forum mitsubishi
http://www.mek1.ru/index....id=23&Itemid=44
tam macie rozpisane do jakich konkretnych jednostek MMCS pasuje dana płyta z "System start CD" np Cytat: | Блок навигации MR252679, MR225216, MR213456 | dla nie znających ruskiego języka nawet w stopniu minimalnym lub zerowym to w tłumaczeniu znaczy "jednostka nawigacji numer ..........", poniżej opis w jakich przykładowych samochodach była montowana ta jednostka i poniżej Cytat: | диск MR252794, 143 Mb актуальность данных 21.11.1996г. | czyli dysk o nr MR......., 143 Mb, aktualność danych ........"
Jeszcze poniżej znajdują się konkretne obrazy płyt dla map dla danych państw tj,
France - archiwum rar zawierajace obraz Clone, Deutschland - obraz Nero, Belgium Netherlands Luxemburg - archiwum ace zawierające dwa obrazy Nero, Oesterreich Italien Schweiz - obraz Nero,← (te dwa linki są zamienione ze sobą), Denmark Sweden - archiwum ace zawierające obraz Clone.
Jeżeli ktoś będzie miał pytania to odpowiem o ile będę wiedział o co chodzi. |
_________________ Pomogłem - wciśnij Pomógł , zanim zapytasz na PRIV zapytaj na forum lub dobrze poszukaj swojego tematu!!
Witam Gość przyłącz sie do MitsuManiaki Assistance
>>>>Moje Miśki<<<< Colt C51A GL - White Sleeper i moje nieMiśki 00223/KMM
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600
 |
|
|
|
 |
marekkow79
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
|
Wysłany: 19-09-2012, 13:15
|
|
|
panowie i panie
pilnie szukam tej płytki CD do navi do Carismy, sprzedałem koledze moją Carisme z płytka ale ja przewalił i padł mu aku
bardzo prosze o kontakt z góry dzieki |
|
|
|
 |
PLazinski4
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi
|
Wysłany: 17-01-2014, 19:46
|
|
|
Jako nowy forumowicz wypadało by się przywitać a więc witam wszystkich
Od prawie czterech lat jeszcze carisma 1.8 gdi i przez ten czas miałem problem z podświetleniem radia. Ostatnio kolega po oględzinach kostek i wtyczek stwierdził ze mam zimne luty na płytce dlatego podświetlenie raz jest a raz go nie ma. Przed demontażem radia kolega się spytał czy radio nie ma żadnych kodów i czy nie będzie potem problemu;/ ja mu na to ze kiedyś akumulator był odpięty na parę godzin i nic się nie stało!, no to wymontowaliśmy je kolega wymontował i.... i teraz nic nie działa wyskakuje komunikat zeby wsadzić jakąś płytę. Mam trzy płyty do navigacji ale to są płyty z mapami i żadna z nich nie działa!!! po włożeniu wyskakuje taki komunikat "jesteś teraz w miejscu, które jest z obszaru na dysku mapie". PROSZĘ O POMOC po przeczytaniu posta widzę ze potrzebna jest płyta startowa czy ktoś nagrał by mi takowa pokryje wszelkie koszty!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
grzesiopol

|
Wysłany: 22-01-2014, 11:39
|
|
|
Z uwagi na serwisowanie forum nie mogłem nic napisać ale teraz już piszę.
Z tego co pamiętam pomagała płyta z mapami do uruchomienia. Trzeba było włożyć płytę po uruchomieniu i trzeba było wybrać najpierw model samochodu, np. Space Wagon silnik itp bo inaczej ustawiało sie na domyślny. Chodzi o parametry do "komputera pokładowego". Jak bym miał zdjęcia wyświetlacza to bardziej by mi sie przypomniało bo teraz nie mam już nawigacji fabrycznej bo sprzedałem samochód.
Pod tym linkiem http://forum.mitsumaniaki...p=691355#691355 , jest mój post z linkami do stron gdzie sa obrazy płyt (przynajmniej były) ja w swoim Space Wagonie miałem oryginalną mape niemiec i gdy po rozładowaniu radia krzyczało o płytę to wrzucałem płytę nr 2 i poszło, płyta nr 1 była porysowana i nie chciało jej czytać. Wysłałem ci e-maila na PW więc wyślij mi zdjęcia jak będe mógł to pomogę. Chyba, ze możesz wrzucić tutaj zdjęcia to i innym sie przyda na przyszłość. |
_________________ Pomogłem - wciśnij Pomógł , zanim zapytasz na PRIV zapytaj na forum lub dobrze poszukaj swojego tematu!!
Poniżej moja trzodka:
2021 - Colt C58A, 2017 - Colt C51A Cabri/Super Top, 2016 - Lancer SB Ralliart, 2015 - MZ ETZ 150,
Było -2018-2018 - Galant E57/54, 2014 - 2019 Peugeot 206 SW 1,4 HDI, 2013 - 2016 Lancer 1,8 SB, 2013 - 2014 C66A 1,6 is dead, 2010 - 2013 Space Wagon 2,0 Motion Plus, 2004 - 2011 Carisma 1,9 GLTD, 2001 - 2004 Opel Vectra A 1.8, 1998 - 2001 Łada 2105, 1200 Belgijka, 1995 - 1998 Fiat 125p, 1500, 1993 - 1995 Fiat 126p, 600
 |
|
|
|
 |
PLazinski4
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2014, 16:43
|
|
|
Z tym że ja odłączyłem radio na parę dni może coś z nim jest nie tak?? chociaż wszystkie przejścia na pinach są ok, może trzeba rozłączyć akumulator np na dobę żeby się wszystko zresetowało?? zdjęcia przesłałem |
|
|
|
 |
grzesiopol

|
Wysłany: 22-01-2014, 20:42
|
|
|
PLazinski4, OK zaczynamy.
Zacznijmy od problemu z odłączeniem nawigacji od zasilania. Jeżeli odłączymy nawigacje na krótki czas to o ile pamiętam nie powinno sie nic dziać a jeżeli na dłuzej pamięć nawigacji zostaje wykasowana.
Po włączeniu radia pojawia się tak jak w twoim przypadku komunikat Cytat: | Geen disk in de CD-drive. Kaart-disk insteken alstublieft | co w tłumaczeniu z holendariańskiego oznacza: "Brak płyty w napędzie. Włóż płytę z mapą" po włożeniu posiadanej oryginalnej płyty z mapą (powinna być razem z nawigacją przekazana następnemu właścicielowi) powinno być OK, navi dogra sobie co trzeba i ma działać.
UWAGA
Po włożeniu płyty może pojawić się komunikat "Płyta nieprawidłowa/fałszywa. Włóż inną płytę z mapą" (tak miałem ja), ale tu nie ma tragedii bo znaczy to, że albo mamy brudną płytę albo jest porysowana, jak korzystamy z nagranej płyty to może również być źle nagrana. Należy wtedy wyjąć tą płytę i włożyć następną jeżeli oczywiście mamy inne płyty z mapą, jak nie to trzeba sobie nagrać nową płytę (skąd ściągnąć pisałem w swoich postach albo prosić kogoś o płytkę na forum).
Po wgraniu może pojawić się problem taki jak twój czyli komunikat Cytat: | U bevindt zich nu op een plaats die buiten het bereik is van het gebied op deze kaart-disk | co oznacza nic innego jak "Jesteś w miejscu poza obszarem mapy z dysku" i nie ma tu paniki bo po prostu jak już wiesz mapy polski do tych nawigacji nie ma i chyba juz nigdy nie będzie (dla nich polska to nie europa ).
Co jeszcze trzeba zrobić by wszystko działało jak należy, o ile sobie przypominam (i tak jest w instrukcji) po rozłączeniu akumulatora należy wybrać w navi model (np Carisma) i silnik (benzyna - diesel) i chyba napęd ( samochodu jaki posiadamy 2WD - 4WD). Aby to zrobić wg instrukcji trzeba włączyć przyciskiem ON a następnie wcisnąć przycisk DISP i wybieramy powyższe dane odpowiednimi przyciskami, jak ktoś ma taka nawigację to wie o co chodzi z przyciskami - nawigacja a wyświetlacz, jak ktoś nie wie to podpowiem, że przyciski na radiu takie trzy długie poziome u góry panelu odpowiadają wyświetlanym funkcjom na wyświetlaczu w tak samo wygladajacych prostokątach znajdujących sie na dole wyświetlacza (przyznam się że chwilę mi zajęło zanim zczaiłem o co chodzi z przyciskami za pierwszym razem). I wszystko powinno nam juz działać poprawnie, jeżeli nie to należy spróbować wyłączyć i włączyć ponownie radio, jeżeli nadal będzie ten komunikat że jesteśmy poza obszarem mapy to należy przycisnąć przycisk TAPE/CD lub UML i może wtedy będziemy cieszyć się dostępem do wszystkich przycisków, ewentualnie można jeszcze wcisnąć przycisk NAVi lub MENU i wtedy zobaczyć czy będzie działać.
UWAGA
Jeżeli ktoś majstrował przy radiu np zimne luty, poprawa kabli itp. to nie ma sie co martwić jeżeli nawigacja uruchamia się i działa wyświetlacz wołając do nas o płytę to raczej powinno być wszystko w porządku, i może to oznaczać że nic ie zepsuliśmy. Jezeli cos nie działa, np wyświetlacz, nie przyjmuje płyty do cd-roma to może oznaczać, że cos nie dokładnie podpięliśmy np. kostkę lub przewód sterujący do cd. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli któryś z elementów naszego zestawu nawigacji nie jest podłączony to inne nie będą działać - tak sobie producent ubzdurał i koniec. Nie ma możliwości ominięcia tego problemu, chyba, że ktoś jest uparty i zna sie na elektronice i ma schematy do tego zestawu.
Dla zainteresowanych.
Jeżeli ktoś chce zostawić sobie ten zestaw (uważam, że u mnie w Space Wagonie dobrze grał) to musi liczyć się, że brak bedzie funkcji NAVI aczkolwiek można ustalić aktualne nasze miejsce wg, współrzędnych korzystając z funkcji GPS info w MENU.
Jeżeli komuś nie odpowiada język naszego urządzenia to może zmienić go w Menu.
Jeżeli ktoś chce zamontować sobie własne radio a chce korzystać z wyświetlacza, to niestety będzie musiał sobie kupić inny wyświetlacz ten co jest w standardzie wkładany do radyjek bez nawigacji, ale będą wtedy tylko wyświetlane funkcje: temperatury, średniego zużycia paliwa i godzina, jak ustawiać korzystać z funkcji wyświetlacza to mozna zobaczyć w instrukcji np. Grandisa lub Space Stara dostępnych na forum.
Jeżeli ktoś chce wejść do trybu serwisowego nawigacji to należy:
Przytrzymując przyciski DISP i F6 (czyli prawa strona, prawego długiego przycisku poziomego w radiu) przekręcić stacyjkę w pozycje ON poczekać jeszcze około 5 sekund po włączeniu stacyjki na ON. Jeżeli nie da sie tak zrobić to należy najpierw włożyć płytę z mapą która zawiera odpowiedni program, następnie zrobić czynności opisane powyżej, poczekać chwilę na wgranie się odpowiednich ustawień i już ma być, na wyświetlaczu pojawi sie napis Service Mode. Aby wyjść z Service mode nacisnąc przycisk F1 (lewa strona lewego długiego przyciski poziomego).
W razie wątpliwości pytać, co będę wiedział to powiem. |
Poniżej moja trzodka:
 |
|
|
|
 |
PLazinski4
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2014, 17:15
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | problemu z odłączeniem nawigacji od zasilania. Jeżeli odłączymy nawigacje na krótki czas to o ile pamiętam nie powinno sie nic dziać a jeżeli na dłuzej pamięć nawigacji zostaje wykasowana.
Po włączeniu radia pojawia się tak jak w twoim przypadku komunikat | hmm... całej navi nie rozłączałem wyjąłem tylko radio! grzesiopol napisał/a: | Co jeszcze trzeba zrobić by wszystko działało jak należy, o ile sobie przypominam (i tak jest w instrukcji) po rozłączeniu akumulatora należy wybrać w navi model (np Carisma) i silnik (benzyna - diesel) i chyba napęd ( samochodu jaki posiadamy 2WD - 4WD). Aby to zrobić wg instrukcji trzeba włączyć przyciskiem ON a następnie wcisnąć przycisk DISP i wybieramy powyższe dane odpowiednimi przyciskami, jak ktoś ma taka nawigację to wie o co chodzi z przyciskami - nawigacja a wyświetlacz, jak ktoś nie wie to podpowiem, że przyciski na radiu takie trzy długie poziome u góry panelu odpowiadają wyświetlanym funkcjom na wyświetlaczu | chodzi o to że w radiu żaden przycisk nie działa włącznie z on/off tak się zastanawiam sie czy mogliśmy coś [edit]... radio było rozłączone na dwa dni i jak je wkładaliśmy z powrotem to silnik był zapalony;/ tak się zastanawiam czy może bezpiecznik jakiś nie strzelił ale z drugiej strony sprawdzaliśmy napięcia i niby jest ok jeżeli chodzi o radio to piny były lutowane lutownicom precyzyjna tak ze ewentualne popalenie ścieżek odpada!, a jeżeli chodzi o te przyciski i modele do wyboru o których pisałeś to rzeczywiście tak już miałem bo Cari mam już prawie cztery lata i ze dwa razy już musiałem wybierać model z tym że wtedy wszystko działało i obyło się bez płyty. Zastanawiam się jeszcze na nad tym żeby rozłączyć akumulator np na dobę żeby się może wszystko zresetowało???
[ Dodano: 23-01-2014, 17:17 ]
a jak myślisz jeżeli nie obejdzie się bez kupna nowego radia to czy nowe(używane):) nie ma żadnego kodu???? nie jest przypisane np do nawigacji itd..??? |
Ostatnio zmieniony przez londolut 25-01-2014, 19:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
grzesiopol

|
Wysłany: 23-01-2014, 20:42
|
|
|
PLazinski4, jeżeli możesz to opisz krok po kroku co sie dzieje przy próbie włączenia radia, napisałeś, że na wyświetlaczu pojawił się napis, napisz kiedy to sie pojawiło tzn w którym momencie.
Wyświetlacz jest zintegrowany z radiem bo ma ono panel sterowania do wyświetlacza, a skoro działa wyświetlacz i cd-rom czyli jednostka nawigacji to znaczy, że radio też działa. No może nie w sensie że go włączysz a w sensie przechodzenia sygnału z nawigacji do wyświetlacza. Wszystko to co idzie na wyświetlacz pochodzi z radia, radio jest tak jakby centrum dowodzenia zarówno dla jednostki nawigacji jak i wyświetlacza. Ponadto wyświetlacz i nawigacja działają niezależnie od tego czy jest włączone radio czy nie (a działają po przekręceniu kluczyka - żrą prąd jak Pacman duszki) jak zauważyłeś po przekręceniu kluczyka zawsze uruchamia się wyświetlacz i jest napisane Navigation system i ładuję oprogramowanie.
Powiedz czy kolega rozkładał całe radio do lutowania, jeżeli tak to mógł czegoś nie połączyć, jakiejś taśmy od panelu i dlatego nie ma sterowania. A może coś źle zlutował w radyjku.
Co do zakupu radia. Radio nie ma kodów więc śmiało możesz kupować, pasuje od każdego modelu, czyli Space Stara, Space Wagona itp gdzie było montowana. Ale jest pewne ale, cena może być mocno zaporowa i nie opłacalna. np tutaj http://allegro.pl/nawigac...3875716359.html ale może znajdziesz coś tańszego.
Moja propozycja - jeżeli nie jesteś przywiązany do tego radia to zakup sobie zwykły radioodtwarzacz i wyświetlacz ze zwykłej Carismy bez nawigacji a zyskasz spokój i zaoszczędzisz na prądzie w samochodzie i będziesz miał to samo co w zestawie w navi (mapy polski brak więc ja postanowiłem swoja nawigację wyrzucić z samochodu a zyskałem dodatkowo miejsce na CB po jednostce nawigacji).
Możesz również jeszcze raz rozebrać radio i sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Z tego co piszesz osobiście stawiam na niesprawność w radiu . Jeżeli było wcześniej OK to znaczy, że coś jest nie tak po naprawie innej możliwości nie ma. No może bezpiecznik ale to musisz sprawdzić sam.
Co do rozłączania akumulatora, to daj sobie spokój lepiej odłącz radio bo i tak musisz sprawdzić a po akumulatorze musiałbyś "ustawiać" silnik na nowo.
[ Dodano: 23-01-2014, 20:47 ]
PLazinski4 napisał/a: | hmm... całej navi nie rozłączałem wyjąłem tylko radio! | nie musiałeś, oprogramowanie wgrywane jest częściowo do radia jako panelu sterującego nawigacją. Pisząc nawigacją miałem na myśli radio. Sorry za pomyłkę wynikającą z niepamięci
[ Dodano: 23-01-2014, 20:59 ]
Zanim cos rozbierzesz w pierwszej kolejności zobacz bezpiecznik w komorze silnika, z instrukcji carismy wynika, że jest to 13 o nominale 10 A ale pewnie jest cały bo by nie działał wyświetlacz i navi (u mnie to było na jednym bezpieczniku) |
Poniżej moja trzodka:
 |
|
|
|
 |
PLazinski4
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2014, 17:12
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | opisz krok po kroku co sie dzieje przy próbie włączenia radia, napisałeś, że na wyświetlaczu pojawił się napis, napisz kiedy to sie pojawiło tzn w którym momencie. | no wiec tak wsiadam do auta przekręcam stacyjkę i wyskakuje napis NAWIGATION SYSTEM po chwili wyskakuje napis
Geen disk in de CD-drive. Kaart-disk insteken alstublieft. Chyba coś z radiem jest nie tak może coś się z ta taśma stało jutro tam zajrzę i do tych bezpieczników, bo jak narazie to na dworze jest taka kosta (-12) ze mi się nie chce wychodzić , jak coś to się odezwę pozdrawiam:):) |
|
|
|
 |
grzesiopol

|
Wysłany: 24-01-2014, 19:33
|
|
|
Czyli "Brak płyty w napędzie. Włóż dysk z mapą", to masz pewność, że napęd i wyświetlacz i połączenie przez radio tych dwóch rzeczy jest sprawne więc zostaje zasilanie radia lub brak sterowania na panelu spowodowany być może przez złe złożenie radia. Oświetlenie radia działa ci pewnie prawidłowo?
Bezpiecznik to chyba będzie dobry ale zobacz bo to zawsze najprościej. Jak będziesz odłączał radio to sprawdź kostki połączeniowe może cos jest nie tak, może wypadł przewód lub jest uszkodzony.
Powodzenia. |
Poniżej moja trzodka:
 |
|
|
|
 |
PLazinski4
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2014, 21:09
|
|
|
grzesiopol napisał/a: | Oświetlenie radia działa ci pewnie prawidłowo? |
No właśnie nie działa:/
[ Dodano: 29-01-2014, 18:50 ]
No i udało się wszystko działa jak należy:), okazało się ze podczas naprawy radia została uszkodzona jedna ze ścieżek, no i przez to nic nie działało po naprawie wystarczyło zrobić wszystko wg instrukcji grzesiopol napisał/a: | należy wybrać w navi model (np Carisma) i silnik (benzyna - diesel) i chyba napęd ( samochodu jaki posiadamy 2WD - 4WD). Aby to zrobić wg instrukcji trzeba włączyć przyciskiem ON a następnie wcisnąć przycisk DISP i wybieramy powyższe dane odpowiednimi przyciskami | . Koledze grzesiopol wielkie dzięki za pomoc:) do usłyszenia i Pozdrawiam |
|
|
|
 |
wojtekpl
Forumowicz
Auto: carisma elegance 1.9 did
|
Wysłany: 05-02-2014, 13:15
|
|
|
Dołącze się do tematu dzisiaj odłączyłem akumulator bo była taka potrzeba ( regeneracja alternatora ),po dokonaniu wszelkich napraw podłączamy aku i wyskoczylo menu żeby wybrac jaki mam model wybralem carisma,potem nastepny komunikat włóż plyte cd z navi, oczywiscie płyty brak ale wcisnąłem przycisk display i szok wszystko działa ,temp, nawiewy,spalanie chyba jakiś cud , bo z tego co czytam na forum nie powinno działać w 100%. |
|
|
|
 |
grzesiopol

|
Wysłany: 06-02-2014, 00:16
|
|
|
PLazinski4 napisał/a: | . Koledze grzesiopol wielkie dzięki za pomoc:) do usłyszenia i Pozdrawiam | nie ma za co, zawsze się dzielę z innymi tym co wiem Jak chcesz się odwdzięczyć to możesz zwrócić się na PW do moderatora działu lub admina o przyznanie plusika wklejając linka do postu. Pozdrowienia
wojtekpl napisał/a: | chyba jakiś cud , bo z tego co czytam na forum nie powinno działać w 100%. | to nie cud, dokładnie nie pamiętam ale wszystko zależne jest od rozładowania nawigacji, jeżeli nawigacja straci pamięć to zawsze bedzie ci krzyczeć o płytę z nawigacją ale chodzi tylko o dogranie map, ale nie znaczy, że zawsze będzie dogrywać oprogramowanie do jednostki sterującej. Więc jak sam widzisz to nie cuda. Nie do końca można przewidzieć działanie tego systemu chyba, że jest sie jego projektantem. |
Poniżej moja trzodka:
 |
|
|
|
 |
Kamilio2406
Mitsumaniak Pasja to życie

Auto: Carisma II 1.6 Avance z NAVI
|
Wysłany: 17-04-2015, 23:46
|
|
|
Witam koledzy. To nie żaden cud koledzy Podpowiem wam tyle bo to moja rozkminka po tym jak porozbierałem wszystkie urządzenia tj. wyświetlacz, radio, napęd CD i do jakiego wniosku doszedłem? Otóż wymontujcie sobie napęd CD od obsługi navi i rozbierzcie górną pokrywę obudowy. Po prawej stronie obok prowadnicy od podajnika CD powinna być taka duża bateria. Podtrzymuje ona dane po odpięciu navi od akumulatora. Jeśli napięcie jest w granicach 2.7-3.0 V to nie powinno tracić ustawień, chyba, że cząstkowo jak u mnie to ma a moja bateria ma 2,75V. Zapewne wielu z was ma z tym problem ponieważ baterie do podtrzymywania danych sa już całkowicie niesprawne a wówczas pojawiają się te komunikaty typu "please insert disk with navi disc". Ja na 90% mogę założyć, że navigacja siedzi w samym napędzie. W żadnym radiu czy wyświetlaczu. Serce navi to ten napęd. Tam jest tylko ta bateria. W wyświetlaczu jest antena GPS a radio to radio, które ma dodatkowo guziki służące do zarządzania navi. jest jakby pośrednikiem między navi a wyświetlaczem. Samo navi według mnie siedzi jedynie w napędzie. Jeśli ktoś ma inne zdanie to również wysłucham innych uwag i pomysłów Ja obecnie szukam map do napędu MR383318 z systemem P028.
Dodałem edycję:
Dopasowałem w końcu płyty z navi i działa mi menu. Zmiana języka komunikatów itp. Zadziałały mapy Mitsubishi Navtech Deutschland V8.8 CD1 i Mitsubishi Navtech Deutschland V8.8 CD2. teraz nasuwają mi się dodatkowe pytania. Czy są płyty do aktualizacji systemu Navtech? Czy jest jakieś menu serwisowe do wywołania kombinacja klawiszy etc? Obecnie jak odłączę urządzenie od zasilania akumulatora to po włączeniu mam wybór auta itp. Cały zestaw pochodzi od SpaceStar'a i nie ma tam do wyboru Carismy. czy da się to jakoś zmienić? |
_________________ Kamilio2406 |
|
|
|
 |
|
|