Bluetooth nie działa |
Autor |
Wiadomość |
jmpdesign
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2015, 12:54
|
|
|
tyku napisał/a: | [...]
Jeżeli chcesz to samemu zrobić[...] |
Próbowałem sekwencję ze strony:
http://mmc-manuals.ru/man...80016200ENG.HTM
dla zwykłego radia.
Niestety po wcisnieciu sekwencji CH1-Rewind-FastForward-CH4 nie wyświetla mi się "HFM DIAG" tylko nadal godzina...
Na razie chciałem tylko bez rozbierania deski i wyciągania radia sprawdzić wersję HW i SW modułu, który mam - ale się nie udało.
A jak się już zabierać do update'u to gdzie mu wetknąć "USB Memory that is connected to the USB adapter"? |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 29-12-2015, 13:52
|
|
|
jmpdesign napisał/a: | A jak się już zabierać do update'u to gdzie mu wetknąć "USB Memory that is connected to the USB adapter"? | Jak nie masz wejścia na USB to nic nie uaktualnisz. Procedura jest dla modułu, który odpowiada za połączenia bluetooth, streaming audio po bluetooth, obsługa USB.
|
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
jmpdesign
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
|
Wysłany: 29-12-2015, 16:41
|
|
|
tyku napisał/a: | Jak nie masz wejścia na USB to nic nie uaktualnisz. |
To chyba większa zabawa, bo jak wymienię moduł to są w nim już inne złącza, co najmniej robota z wymianą wiązki, dołożeniem gniazda, a to i tak może być za mało, bo jak piszą:
http://mitsubishiforum.co...utlander-34695/
"Here are some of the '10 MY parts you would probably need:
8750A209 Display, Multivision
8750A225 Control Unit, CAN BOX
8638A001 Inverter, AC
8755A032 Harness, Telephone
8755A029 Cable, USB
8785A015 Telephone Assy
MN141360 Socket, AC Inverter
8755A034 Harness, Navigation Equip
I don't know how much of the center console you need to replace to get the USB mount. "
A to mnie trochę przerasta
[ Dodano: 04-02-2016, 08:57 ]
tyku napisał/a: | Jak nie masz wejścia na USB to nic nie uaktualnisz. |
tyku, jeszcze raz, bo się trochę wyprostowało...
Jak napisał tokyo tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91591
tokyo napisał/a: | Od 2009 roku wszystkie modele outkow II fl sa wyposazone we wtyczke ktora pozwala pozbyc sie starego typu BT i zastapic go nowym BT z mozliwoscia podlaczenia usb. |
Faktycznie udało mi się fizycznie dzięki tej podpowiedzi wpiąć nowszy moduł z USB 8785A026 (do najnowszego mu daleko, ale ta wersja powinna wystarczyć do aktualizacji softu) zamiast swojego starego 8785A010 bez USB.
Złączki wyglądają jak na foto (na zdjęciu bebechy we wnęce po wyciągnięciu radia i odkręceniu modułu BT):
Wtyczka nr 1 była oryginalnie wpięta w gniazdo nr 2. Wtyczka nr 3 to, na ile udało mi się wymacać, jedynie krótka przejściówka z gniazda nr 2 i tę wtyczkę nr 3 miałem oryginalnie wpiętą w stary moduł BT.
Moduł wymieniłem na nowszy i wpiąłem do niego wtyczkę nr 1. Kabel USB z gniazdem też mam i wrzuciłem na razie jego koniec do schowka pasażera, pewnie ułożę kiedyś go w tunelu tam gdzie powinien być fabrycznie.
Niestety po tej wymianie modułu BT automagicznie nie zaczęło wszystko działać
Sterowanie z kierownicy nie "widzi" najwyraźniej nowego modułu, radio też (próbowałem upgrade'ować soft i nadal nie działa sekwencja klawiszy).
Opcje są dwie moim zdaniem:
1. albo to trzeba teraz ustawić coś podpinając do komputera w serwisie aby can-bus się nauczył, że ma inne BT
2. albo nowy moduł BT jest uszkodzony
I wizyta w serwisie, i wymiana modułu może się okazać niepotrzebna i kosztowna więc przydałaby się jakaś podpowiedź. help!
------
Jak opisałem tu:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
(powielę dla porządku, żeby nie skakać po wątkach)
A jak się skończyło u mnie: w serwisie na kompie było widać nowy moduł HFM (BT/USB), ale jak pisałem nie działał, a serwisowi wyskakiwał błąd przy próbie aktywacji.
Pojawiła się podejrzenie, że nowy moduł BT musi korespondować z nowszą wersją radia.
Zrobiliśmy podmiankę radia na nowszy model (taki funkcjonalnie jak miałem wcześniej z Rockfordem, ale bez Navi) i ruszyło. Moduł BT jak się okazało był z "niemca" i szprechał do mnie niezbyt klarownie jak dla mnie... Dwa lata niemieckiego w podstawówce (było to ćwierć wieku temu) pozwoliły mi z wielkim trudem na wybranie opcji i później języka angielskiego, który lepiej znoszą moje uszy. Potem zaktualizowałem soft do v19 (tak, procedura z menu serwisowym radia w tym modelu już działa).
Muza z USB też działa aż miło.
Koszt całej operacji (moduł, radio) ok. 600 zł - hmm... to na granicy opłacalności, ale w tej kasie alternatywa to moduł BT Parrota. Może i miałby więcej funkcji, ale pewnie nie działałoby odbieranie z kierownicy i sterczałby mi z deski kolejny szpej. Wolę tak jak jest teraz. Zaś do kosztów chińczyka z navi - to 3,4 razy tyle trzeba wyłożyć. Jeszcze nie teraz, ale nie wykluczam na przyszłość. |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-05-2017, 23:52 Problem z Bluetooth
|
|
|
Jak w temacie - mam problem z bluetooth'em.
Niecały tydzień temu kupiłem auto w wersji INSTYLE. Jedyną rzeczą, której nie sprawdziłem był bluetooth, no i niestety nie działa.
Sprawdziłem w oświetleniu podsufitki i mam mikrofon, więc system był na pewno.
Wykluczam raczej taśmę w kierownicy. Czytałem trochę o tym i podobno jak padają przyciski od zestawu, to też nie działa obsługa radia z kierownicy. U mnie wszystkie inne przyciski działają bez problemu. Jeśli się mylę, to proszę o poprawę.
No i został do sprawdzenia jeszcze sam moduł. No i do tej czynności mam pytanie:
- Czytałem na forum, że podobno walnięty moduł się grzeje. Jest jeszcze inna opcja żeby sprawdzić go jakoś miernikiem?
z góry dziękuję za odpowiedź.
[ Dodano: 24-05-2017, 21:36 ]
Ktoś udzieli mi odpowiedzi, czy nie wiecie? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 25-05-2017, 10:38
|
|
|
Wysypuje sie soft oprogramowania BT sterujacy calym modulem
Dotykasz reka sufitu wneki pod klimatronikiem jezeli jest cieply to sie zepsul i pobiera wiecej pradu
Mozna wymienic na nowy do czasu lub szukac jeszcze w miare stabilne moduly z koncowka 016
LUB
wymienic na modul nowego typu z BT,BT-audi,usb |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Bosy
Nowy Forumowicz
Auto: OutlanderII2.0DiDIntense+/2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Kwi 2010 Posty: 23 Skąd: Tarczyn
|
Wysłany: 25-05-2017, 20:17
|
|
|
Miałem podobne objawy jak opisane powyżej. Dodatkowo pobór prądu w stanie spoczynku ok 0.3A powodował szybkie rozładowanie akumulatora. Po wymianie modułu BT przez kolegę Tokyo pobór prądu spadł do około 0.04A i BT ponownie zaczął działać a sufit półki przestał się grzać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
msokol
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID
Pomógł: 6 razy Dołączył: 28 Kwi 2017 Posty: 273 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-05-2017, 20:35
|
|
|
tokyo, dzięki za odpowiedź.
Napisałeś, że można wymienić moduł na nowy typ BT - wiąże się to z czymś więcej oprócz wymiany samego modułu?
[ Dodano: 30-05-2017, 21:49 ]
Sprawdziłem i sufit nie jest ciepły. Nie obejdzie się bez rozbiórki panelu. Pod panelem mam wyciągnięty kabel do podłączenia CB radia po poprzednim właścicielu. Może coś tam naknocili wyprowadzając kable do CB. Tak, czy inaczej chcę to wywalić, bo majta mi się zbędny kabel, a CB nie zamierzam używać. Mam też wyprowadzoną antenę i pociągnięty kabel pod plastikami, co mnie cholernie wkurza... |
|
|
|
 |
thomi2
Mitsumaniak
Auto: Peugeot 4007
|
Wysłany: 21-09-2017, 19:21
|
|
|
Witam.
Panowie mój BT chyba umarł. czy ten który znalazłem 8785A062 będzie działał z MMCS E-03 ? |
|
 |
tokyo
Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2017, 22:37
|
|
|
.....nie to jest modul do zestawow E-4 E-5 E-6 E-12 I W-13 W-15 W -17 oraz citroen c-2 i peugeot p-2 |
|
|
|
 |
thomi2
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-09-2017, 18:38
|
|
|
dzięki Tokyo, więc z jakimi numerami szukać? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2017, 18:51
|
|
|
004,010,016(ta widzialem 2 szt) i jeszcze 026 ale po aktualizacji przestala pracowac z magistrala can auta |
|
|
|
 |
thomi2
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-09-2017, 20:56
|
|
|
Wielkie dzięki |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 did
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2016 Posty: 182 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 15-01-2018, 10:58
|
|
|
tokyo napisał/a: | .....nie to jest modul do zestawow E-4 E-5 E-6 E-12 I W-13 W-15 W -17 oraz citroen c-2 i peugeot p-2 |
czesc Tokyo,
możesz poradzić ?
mam możliwość zakupienia za śmieszne pieniądze całego zestawu z nawigacją:
- Jednostka główna: C-02 (z crossera)
- moduł BT: ...A026 (z tego co widzę na zdjęciu)
- czy jest szansa to podłączyć bez bólu jeśli fabrycznie w Outku 2008 mam zwykłe radio rockforda ?
- czy odtwarzanie muzyki z USB jest możliwe w takim zestawie ? (na tym mi bardziej zależy niż na nawigacji)
do kupienia mam coś takiego:
dzięki z góry za poradę. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2018, 11:49
|
|
|
idzie trzeba tylko pobawić się trochę z instalacja aby zadzialal modul + go zaktualizowac i wyprogramowac stary typ BT komputerem
jakies 2- 3 godz roboty i kamera i to wszystko zadziala
ALE
jeżeli nie zależy Tobie na nawigacji może lepiej pokusić się o podlaczenie zestawu multimedialnego jaki jest w nowych outlanderach |
|
|
|
 |
Molo
Forumowicz
Auto: outlander 2.0 did
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2016 Posty: 182 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 15-01-2018, 12:33
|
|
|
tokyo napisał/a: | jeżeli nie zależy Tobie na nawigacji może lepiej pokusić się o podlaczenie zestawu multimedialnego jaki jest w nowych outlanderach |
ten zestaw mogę mieć za 230 zł.
jaki to będzie zestaw multimedialny z nowego outka i jakie koszty mniej więcej ? |
|
|
|
 |
|