Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
MEGA SWAP :P
Autor Wiadomość
mmatulek 
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-10-2010, 21:56   

VirMan nie mogę się doczekać, że by zobaczyć na żywo owoc Twojej pracy. :)

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 31-10-2010, 13:15   

VirMan napisał/a:
:):) a na pewno - teraz aż mnie korci żeby śmigać - jutro do Rzeszowa z bagażówką - ale nie będę mógł jechać jak trzeba :P

Kupuję Albrechta 6890 i mogę potem zdać relację jak to śmiga z tajfunem (tym 50 cm) w błotniku :) nie chciałem mieć kloca na desce wiec montuję pod siedzeniem... pasażera :D

CB fajna sprawa :) a jak niewidoczne dla smerfów i innych dziwnych to jeszcze lepiej :D
Nie wiem gdzie dam panel - może pod sufitem obok lusterka ? :)

[ Dodano: 26-10-2010, 20:52 ]
a jak twój swapik ? - coś do przodu ? :)

Niestety z takim kikutem i w takim miejscy nie pogadasz dalej niż 2-3 km. Kumpel miał taką antenę na dachu i alana(model wyleciał z głowy) i w mieście 3 km to używalne maksimum, po podpięciu sirio100mg soczyło do 10 km w miescie i ok 13 w trasie. A na środku dachu masz optymalne miejsce na antenę . Nie wiem czy na zderzaku wogóle się da ją wystroić, ale próbuj.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 31-10-2010, 15:12   

Nie chcę mieć bata na siebie - wolę małą dyskretną antenkę - i tak tylko o korkach i smerfach potrzebuję wiedzieć :)

[ Dodano: 31-10-2010, 15:24 ]
najlepiej jakby w ogóle nie różniła się od radiowej , i nie trzeba jej było demontować do myjni :) a na spociku - każdy będzie mógł się zielonym smokiem machnąć :)

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 02-11-2010, 18:14   

wiesz mnie ostatnio za przekroczenie o 30km/h (81/50) skasowali jak za 7x/50(4 punkty) i tylko 100zł i jeszcze sie nabijali ze cb nie pomogło. Pewnie sami mi odpowiadali jak pytałem czy suszą. O korku jak dowiesz sie 2 km wcześniej to już może być za późno żeby go ominąć. Jak ma nie różnić się od radiowej to poszukaj hybrydowej, Bat heliakalny(sprężynka) do CB owinięty anteną FM montowane w miejsce fabrycznej anteny FM. Do myjni bezdotykowych ściągać nie trzeba żadnej, a do szczotkowej/tunelowej zawsze trzeba anteny dłuższe niż 20cm zdjąć.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 03-11-2010, 13:06   

mnie bardzo żadko kasują za suszenie - raczej chodzi mi o korki i objazdy - żeby się dowiedzieć jak już dojadę , ew 1-2 km wcześniej :)

[ Dodano: 01-01-2011, 18:02 ]
Obiecywane foty - oto CB dla sigmy/diamante idealnie sobie gra - może kolorystycznie nie aż tak ( ale podświetlenie na ambrowe można zmienić ) ale generalnie super. Próbowałem zamaskować wypełnienie masy poliuretanowej (białej) markerem ale wyszło na niebiesko - więc muszę kupić inny marker.

centralka pod siedzeniem pasażera , antenkę można triflexa jeśli ktoś korzysta z radia ( ja mam antenę w szybie) i panel zamiast mało używanego wylotu powietrza :)

odległości na tym o dziwo łapane na drugą stronę rzeszowa , więc koło 10 km ( aż dziwne) ale generalnie działa w promieniu 5 km. zestrojone na prawie 0 fali stojącej :)

estetycznie , gruchy nie widać , smerfy nie od razu zauważą o co chodzi :) aż miło :)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 03-01-2011, 20:45   

Ja osobiście w tym miejscu bym nie montował bo dzięki temu nie paruje mi szyba wewnątrz.Wiem że szyba ma jeszcze drugi nawiew ...ale tym solidniej dmucha przez co tylna też jest czysta a w tym okresie zimowym naprawdę jest co rozmrażać.
Ogólnie pomysł fajny - tylko trochę szpar gdzieniegdzie

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 03-01-2011, 21:41   

nie miałem czym uszczelniać na max. Poza tym jak się siedzi w autku to tak tego nie widać :) czarny marker zrobił swoje i jest już ładnie :)

a jak klima się załączy , to szybka nie paruje - zwłaszcza jak jest zimno :)

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 06-01-2011, 01:37   

W miejscu popielniczki wyglądało by efektowniej i mógłbyś zakrywać gdy nie używasz. :idea:

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 06-01-2011, 09:59   

wojtas021180, to fakt - mógłbym zakrywać - nawet brałem to pod uwagę .. ale mam tam super praktyczny schowek na gotówkę :D poza tym ustawianie np sq albo innych batonów wymagałoby oderwania oczu mocno od drogi :) Choć wizualnie ma swoje niewątpliwe plusy :)
Podłączyłem to pod always on zasialnie fotela , więc też widać czy mi pracuje i nie zostawię włączonego radia na noc z wiadomym ( a może wytrzyma ? ) skutkiem dla akumulatora :) Jak dla mnie kwestia z plusami i minusami :)
Mam przez wielkość anteny i umiejscowienie panelu niestety pewien zgniły kompromis :) no ale.. takie życie :P

[ Dodano: 06-01-2011, 10:06 ]
tak btw - skąd masz taki fajny avatar ? :)

Piotr Z 
Mitsumaniak

Auto: sigma 3.0 V6 12v sedan 94 r.
Wysłany: 06-01-2011, 22:35   

[quote="VirMan"]tak btw - skąd masz taki fajny avatar ?
jak się logowałem pierwszy raz do mitsumaniaków też chciałem sobie go umieścic ale zobaczyłem że już zajęty :shock:
wystarczy w Google wybrać grafika i wpisać hasło mit. sigma i wyskakują wszystkie zdjęcia, grafiki itp. i tam między innymi była i ta wojtasa.

pierwszy zlot sigm w Kazimierzu Dolnym

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 07-01-2011, 00:35   

Tak jak Piotrek napisał wyżej, dodatkowo kilka własnych przeróbek i jest ok. :)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 19-07-2011, 17:23   

Długo updatów nie było - co nie oznacza że autko pleśnieje - dostało kilka dodatkowych elementów z zamierzonych i extrasów :P

Moje koło pasowe sie rozwarstwiło ( na początku skrzypienie na wolnych obrotach , potem coraz gorzej) z napinaniem paska alternatora wytrzymało prawie 10k km w sumie :) Dziś stałem sie szczęśliwym posiadaczem nowego koła zrobionego na zamówienie z alu :] z USA za drogo oryginał za drogi i niedostępny , używki w róznym stanie itd więc zdecydowałem że spróbuję jak będzie działać z alu :) Oryginalne koło posiada dwie sekcje zawieszone na gumie w celu tłumienia rezonansów na wale ( częstotliwość odpalania tłoków powoduje że zdarza sie że sam wał skręca sie czasem nawet o 2' w niektórych samochodach (rzędowe 6) ) i w pewnym momencie takie drgania sprężyste wału mogą powodować wpadnięcie w rezonans i pęknięcie wału co nie jest fajną rzeczą. Aluminium jest stosunkowo miękkie i sprężyste. Dobrze absorbuje drgania ( lepiej niż żeliwo i stal) co w połączeniu z odpowiednim rozkłądem mas powinno zrobić mini koło zamachowe po drugiej stronie silnika co z kolei powinno poprawić charakterystykę rezonansową. Generalnie koło ma rozkład masy bardziej ku zewnetrznej częsci, nie jest wycieniane i optymalizowane na jak najlzejsze. choć można było - takie rozwiązanie pozwala mimo zredukowania masy względem oryginału na poprawienie przejmowania chwilowych impulsów które powoduja drganai i wygaszanie istniejących. Zobaczymy jak w praktyce sie to zachowa :) Oto fotki :

mazda10000 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Sigma 24v
Wysłany: 19-07-2011, 18:33   

Ile waży takie koło?

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 19-07-2011, 21:04   

Koło waży dokłądnie połowę wagi oryginału 1500g +-5 (kurka fajnie kupić wagę sklepową z allegro :D ) oryginał waży 3.0 kg. Koło zrobione przez pana kazka - znajomego syskiego za 200 pln (robota) + 75 pln materiał i dwa razy jazda do wojnicza (15 km x4) wiec stosunkowo niedrogo. Tu jest nieco wiecej masy bezpośrednio związanej z wałem na nieco większym ramieniu wiec powinno pomóc. Mam nadzieję w harmonicznych nie być dużo gorszym od oryginału.
Czyszczenie skóry i wnetrza dało baaardzo fajne rezultaty - wkleję zdjęcia jak będzie słoneczko. wymieniłem też pilota z alarmem i zrobiłem porządek z kablami - jutro zapinam klimę po założeniu koła i podłączam czujnik wilgotności :)

ps. Od zamontowania CB nie miałem żadnego mandatu! :D no i organizuję blacharza :P

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 20-07-2011, 00:19   

VirMan wiesz ja tam zawsze myślałem że aluminium jest sztywniejsze i bardziej kruche niż stal a stal mniej sztywna ale bardziej elastyczna no ale nie mówię tu że nie masz racji bo wiadomo tyle różnych stopów jest że ciężko powiedzieć :)

Ja tyle co mówię z doświadczenia w temacie ram rowerowych w ekstremalnym kolarstwie górskim :) ale no tak jak powiedziałem pewnie inne stopy stal to w rowerach wyczynowych najczęściej chromo-molibdenowa 4130
a alu to jakiś stop 7075-T6 :)
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu