Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BigTomala
19-10-2009, 14:41
głośniki w drzwiach
Autor Wiadomość
badmdfk 
Mitsumaniak
dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2010, 16:38   

Tomii, wejdą bez problemu, tylko będziesz musiał wykręcić plastikowe kosze, które są wkręcone w otwory. Dystanse też wejdą, montowałem niedawno ze znajomym w jego galu i dostał gratis dystanse, spokojnie się zmieściło. Tylko jest jedna sprawa, do tych głośniczków raczej wzmacniacz będzie Ci potrzebny.

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 02-09-2010, 17:24   

badmdfk napisał/a:
Tomii, wejdą bez problemu, tylko będziesz musiał wykręcić plastikowe kosze, które są wkręcone w otwory. Dystanse też wejdą, montowałem niedawno ze znajomym w jego galu i dostał gratis dystanse, spokojnie się zmieściło. Tylko jest jedna sprawa, do tych głośniczków raczej wzmacniacz będzie Ci potrzebny.

ale czy dystanse są potrzebne i ew jaka grubość, czy nie trzeba ich zakładać ?

badmdfk 
Mitsumaniak
dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
Wysłany: 02-09-2010, 17:43   

Ja radziłbym założyć nie jest to wielki problem. Często sprzedawcy dorzucają gratis. Te, które zakładałem u znajomego miały tak na oko ok. 7mm raczej nie więcej i wszystko się spokojnie zmieściło.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 03-09-2010, 12:52   

Tomii, pamietaj, ze bez wygluszenia, niezaleznie jakie wlozysz glosniki to efekt bedzie marny.

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-09-2010, 12:56   

Owczar napisał/a:
Tomii, pamietaj, ze bez wygluszenia, niezaleznie jakie wlozysz glosniki to efekt bedzie marny.

zdaję sobie sprawę, w mondeo wygłuszałem i w Miśku też będę.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 03-09-2010, 12:59   

A dystanse koniecznie. Najlepiej MDF. Chodzi o usztywnienie.

Tomii 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-09-2010, 13:28   

ok, dzięki za pomoc :)

[ Dodano: 24-09-2010, 07:21 ]
....a więć korzystając z dnia wolnego postanowiłem wymienić głośniki w przednich drzwiach na Magnat Car Fit 216.
Po ściągnięciu boczków drzwiowych moim oczom ukazały się oryginalne głośniki 13cm:

zamocowane w takich oto plastikowych koszach:

które wymontowałem i zamontowałem nowe głośniki 16,5cm na dystansach ok 12mm grubości, tak wyglądają po zamontowaniu:

a tak umiejscowiłem tweetery:

z dźwięku jaki usłyszałem jestem b.zadowolony mimo iż głośniki to nie jest jakaś wyższa pułka. W końcu jest góra (wysokie tony) której mi brakowało przy fabrycznym rozwiązaniu, poza tym lewy głośniki już trochę charczał więć na wymianę była najwyższa pora.
Drzwi jednak nie wytłumiłem ponieważ doszedłem do wniosku że to co mam ładnie gra w połączeniu z tylnymi fabrycznymi głośnikami w pułce a jak mi kiedyś basu zabraknie (wiadomo, człowiek się przyzwyczaja :) ) to mam jeszcze w zapasie basową skrzynkę aktywną którą zawsze mogę wrzucić do bagażnika :)

bakus_44 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Wysłany: 21-04-2013, 22:43   

kupiłem polecany jako dobrze grajacy pod samo radio zestaw odseparowany HELIX BLUE 62C- następca osławionych DB 62.1. Woofery sa niby 165mm i maja tyle wraz z metalowa obrecza, sama membrana natomiast ma dokladnie tyle co oryginaly czyli 135mm- troche sie zawiodlem, ale moze wymiar kazdych glosnikow podaje sie w ten sposob? Ciekawe jak to zagra, jestem w trakcie montazu i wyglyszania...

[ Dodano: 23-04-2013, 11:25 ]
zamontowałem te głośniki i jestem zawiedziony- nie gra to wcale lepiej niz te oryginalne, swistki przy wiekszej glosnosci zaczynaja pierdziec. W ogole to przy fad ustawionym na 0 glosniki sa zagluszane przez tylne oryginalne 15W, a to one mialy je zagluszac jak gdzies czytalem. Nie wiem, moze glosniki musza sie wygrzac, bo jak narazie zaluje wydanych 500zl na polepszenie jakosci audio...

kwi84567 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 16-10-2013, 08:51   

ja mam w swoim jeszcze orginalne i jestem z nich w pełni zadowolony

nerus 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
Wysłany: 17-10-2013, 18:28   

a ja mam tweetery ori,przednie drzwi Focal,tylnie drzwi Bose z Mazdy 6 i subwoofer też Bose z Mazdy 6 do tego radyjko Kenwood KDC-PSW9527(chociaz ono służy w moim przypadku jako procesor dźwieku dla kompa :wink: )
i według mnie jak i wielu co słyszało jak to gra-gra super :P

dmi 
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Wysłany: 24-11-2013, 00:56   

Co proponujecie na przód ? Prawdopodobnie oryginały są zamontowane(jeszcze nie sprawdzałem) Od strony pasażera zaczął niestety "harczyć", więc muszę zmienić, pytanie czy zestaw za 200-300zł będzie grał podobnie jak oryginał(w zupełności mi to starcza) oryginalnie są gwizdki w lusterkach, które grają dobrze, wiec same woofero-średniotonowe raczej. Opcja Galanta to Avance 2,5 V6

ps. doszły mnie słuchy,że oryginalnie siedzi tam grundig?!

skłaniam się ku firmom: u-dimension, sinus live, lanzar, powerbass...chyba, że macie jakąś sprawdzoną markę ;)

nerus 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
Wysłany: 24-11-2013, 22:12   

dmi, dobra firma Focal :D
a jak dla mnie to używany Bose gra lepiej od wielu nowych sinus live itp :wink:

WhereMi 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5
Wysłany: 04-03-2015, 22:52   

Czy wie ktoś może czy jest możliwość i czy ma sens wsadzenie do drzwi przednich głośników z tylnej półki?
Szukam lepszego dźwięku z drzwi przednich w budżetowym rozwiązaniu. Brakuje mi basu w przednich szczególnie, a dźwięk z półki nie jest fajny na fotelu kierowcy.
Zastanowiłem się także nad wspomnianymi głośnikami BOSE z innych aut. Czy to była by lepsza opcja, pod radio do drzwi przednich od seryjnych lub seria tył ? Różnica w cenie niewielka, widzę dużo z Audi lub Alfy

Audiox 
Forumowicz

Auto: Galant'96 2.0 V6 E54A
Wysłany: 08-03-2015, 10:20   

Jezeli chcesz aby nie dawalo ci po uszach i bas byl przyejmny to proponuje audio system mx 165 plus. Ja mam u siebie 130 na przod (graja pod kenwood kdc bt 61-u --> helix b-five blue moj gal nie ma seryjnie glosnikow w drzwiach takze bas w drzwiach bedzie lepszy) bez wygluszenia i gra naprawde czysciutko :)

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 16-03-2015, 16:03   

Bez wzmacniacza najrozsądniej jest zamontować głośniki 2-3 omowe. Pozwolą na "wyciągnięcie" ze wzmacniacza radia kilka dodatkowych wat. W takim rozwiązaniu polecam np. głośniki blaupunkt TL 170, maja nisko rozpoczynające się pasmo przenoszenia więc bas powinien brzmieć lepiej.

Odpowiedz do tematu