Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Antena automatyczna i dachowa
Autor Wiadomość
tomasek 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC60 MINI ONE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-09-2009, 22:14   

Witam wszystkich ja także mam mały problem z moją antenką. Kiedy włączam radio wysuwa sie antena ale na końcu zaczyna głośno terkotać a przestaje jak ją docisnę w dół.Czy można coś z tym zrobić

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 09-09-2009, 08:52   

tomasek6 napisał/a:
Czy można coś z tym zrobić
Rozebrać na części i sprawdzić co się dzieje z mechanizmem... nie jest to statek kosmiczny - nie ma się co bać rozbiórki :wink:

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 09-09-2009, 08:57   

tomasek6 napisał/a:
Witam wszystkich ja także mam mały problem z moją antenką. Kiedy włączam radio wysuwa sie antena ale na końcu zaczyna głośno terkotać a przestaje jak ją docisnę w dół.Czy można coś z tym zrobić

pewnie odlamal Ci sie kawalek ciegna wypychajacego antene... mozesz sprobowac skleic lub przeszczepic cale ciegno, poczytaj wczesniejsze watki w tym temaci

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 09-09-2009, 11:24   

Albo wyrobiły zęby... Wysuń antenę, odłącz, rozbierz, kilka mm przed końcem wklej, przyklej, załóż coś, co będzie się cięgna mocno trzymać, ale nie będzie za duże, żeby się zwijało. Ograniczy to wysuwanie się anteny i postawi opór dzięki czemu mechanizm nadprądowy odłączy zasilanie i antena zrobi STOP :)

P1r4t 
Forumowicz

Auto: EA2A AT
Wysłany: 23-09-2009, 15:59   

ja postanowilem powalczyc z antena, rozwalone jest mocowanie "przy karoserii" poprzedni wlasiciel jakos to posklejal tasma itd ale ja chce ja wymienic na jakas z alledrogo. Prubuje ja ja wymontowac ale mi nie idzie... (naczytalem sie ale jakos nie dochodza to mnie te instrukcje ;) )
jak to rozmownowac zby wyszlo kompletnie wszystko aby mozna bylo wlozyc nowa natene. ten plastik z zabkami jest caly.
jestem na takim etapie i nie wiem co dalej:

na dole: ten gwint z ta rurka z z prawej normalnie sie wyciagnelo z tego czarnego ze zdjecia powyzej, i bylo juz rozlaczone z tym po lewej (zerwany gwint i nie trzyma)

ah i tak wogole ktory kabel we wnece na radio odpowiada za mechanizm anteny. kostki nie mam to nie posprawdzam.
czy nie ma jakiegos manuala z opisem instalacji elektrycznej po kolorach przewodow?? hondowy manual zajmowal ok tysiaca stron i bylo wszsytko i ladnie przejzyscie napisane, ten od galanta kulawy z deka :-/
Ostatnio zmieniony przez P1r4t 14-11-2009, 16:04, w całości zmieniany 1 raz  

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 23-09-2009, 16:58   

wyciągnąłeś "górę" to musisz jeszcze dół wybebeszyć ;)

Masz widzę odkręcony pierścień na górze, to teraz rozbierasz tapicerkę (wystarczy zatrzask, przy antenie na ściance i chyba jedna nakrętka czy co tam jest przy świetle z tyłu - później odginasz - nie ma żadnych usztywnień, elegancki dostęp się robi), odkręcasz z tego co pamiętam dwie śruby, zdejmujesz rurkę od odprowadzania wody, odłączasz przewody (antenowy i zasilające) i wysuwasz ładnie pięknie w dół.

arturj123 
Forumowicz

Auto: A3 1.8T 200KM
Wysłany: 24-09-2009, 19:46   

Witam kolegów. Nie dawno kupiłem mojego Miśka, mam także problem z anteną. Udało mi się ją zdemontować, niestety pękła mi ta nakrętka z góry. Niby mógłbym ją skleić, ale w końcu antena trzyma się na całym mechanizmie. Problem jednak jest standardowy, pęknięte plastikowe cięgno. Antena dosyć ciasno się zwija, pogięta.

Na allegro od użytkownika Jadarsj 27 zł+ droga wysyłka 17 zł ... maszt + plastikowe cięgno do Daewoo Nexia Espero

[ Dodano: 29-09-2009, 21:31 ]
Naprawiłem antenę. Po prostowałem ją ręcznie. W końcach przerwanego cięgna wywierciłem otwory wiertłem 1,5 mm, dopasowałem wkręta ok 1 cm, uciąłem mu łeb i skręciłem przerwanie. Antena testowana, mam nadzieje, że będzie z nią spokój.

Problem jaki mi pozostał to pęknięta nakrętka z góry, jakby ktoś z kolegów miał taką na zbyciu proszę o kontakt

gucio27 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 03-11-2009, 10:48   

Witam wszystkich.
Też miałem problem z antena,tradycyjnie urwało się plastikowe cięgno.
Swoja antenę naprawiłem,kupiłem na allegro wkład anteny elektrycznej od kia shuma.
Ma ona podobna długość jak antena w Galu.Koszt wkładu to coś około 50zł.
Wkład kupiłem od użytkownika allegro top-serwis-kia.
Wyjąłem z niej górną ostatnią część,która jest połączona razem z plastikowym
cięgnem i przełożyłem do orginalnej anteny.Przy wyjmowaniu ostatniej części
teleskopu w orginalnej antenie trzeba zbić grzybek (zakończenie anteny)
W kupionym wkładzie jest o wiele prościej bo grzybek jest odkręcany.Prosta robota, trudności miałem z nawinięciem cięgna na szpule,ale w końcu sie udalo. :)

Lukaas 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A `99
Wysłany: 05-11-2009, 08:11   

Może Koledzy podpowiedzą jak w tym cholernym wkładzie od daewoo zbić końcówkę (grzybek)? Zakupiłem wkład i teraz zabierając się za wymianę napotkałem rzeczony problem. W oryginalnej antenie zbiłem go bez problemu ale tam nie musiałem się szczypać, a tutaj żeby nie uszkodzić anteny chciałem zrobić to w miarę delikatnie, ale ani delikatnie ani trochę mocniej nic nie daje, grzyb nie chce zejść. Jak to dziadostwo ruszyć?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 28-03-2010, 13:42   

Owczar napisał/a:
Podejrzewam, że ktoś coś przerobił i zamiast do remote z radia podpiął pod kabel który zaisla radyjko, ale jak wyjmiesz to będzie jasne. Na przejściówce ISO>>Mitsubishi masz opisane kabelki. Zobacz do którego pinu idzie remote z radia i zobacz czy po drugiej stronie kostki nie jest coś narzeźbione.
Jeśli już podepniesz pod radio, to powienien zniknąć problem z chowaniem podczas odpalania, nawet jak radio przygaśnie.

podbijam temat,
ja mam znowu przeciwny problem
moja antena nie wysuwa sie wogole (a wiem, że jest sprawna, bo jak kupowalem to chodzila)
problem w tym, ze auto kupilem bez radia, poprzedni wlasciciel mial jakiegos alpine

Ja do Galka wrzucilem radio jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/item944...ia_wysylka.html

rozumiem, ze antena powinna sie wysuwac w momencie wlaczenia radia, nie??

u mnie sie to nie dzieje

poprzedni wlasciciel zabierajac radio, zostawil swoje kostki iso i przejsciowke do anteny
ja podlaczajac radio musialem kostki iso wywalic, podpiac te co dostalem w zestawie z radiem, bo tamte nie pasowaly, wywalilem tez przejsciowke anteny, bo oryginalna pasowala plug&play

radio jako tako chodzi, znaczy, ze zbiera sygnal z anteny, ale generalnie bardzo slaby, gubi zasieg itp

moglby ktos zamiescic jakies foty, gdzie szukac problemy, ew. schemat podlaczen radia?

i do czego w tym radio sluzy gniazdo W/R, bo to mam niepodlaczone wogole, moze tutaj jest przyczyna???

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-03-2010, 13:55   

tomek84, do przejściówki złacza Mitsubishi --> ISO masz osobną mase, jezeli to podpiąłęś to połowa sukcesu, druga połowa sukcesu to podpięcie niebieskiego przewodu radia z przewodem barwy ala różowej w ori kostce Mitsubishi, natomiast na kostce przy antenie jak się nie myle sygnal pojawia się na niebieskim przewodzie, albo niebiesko czerwonym.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 28-03-2010, 14:16   

robertdg napisał/a:
tomek84, do przejściówki złacza Mitsubishi --> ISO masz osobną mase, jezeli to podpiąłęś to połowa sukcesu, druga połowa sukcesu to podpięcie niebieskiego przewodu radia z przewodem barwy ala różowej w ori kostce Mitsubishi, natomiast na kostce przy antenie jak się nie myle sygnal pojawia się na niebieskim przewodzie, albo niebiesko czerwonym.

szczerze mowiac do najblizszego piatku/soboty nie bede mial okazji sprawdzic jak co ja tam narobilem :mrgreen: , bo jestem na delegacji i siedze sobie w weekend w hotelu i dumam nad moimi miśkowymi problemami

w każdym razie iso podpiąłem tak samo jak było podpięte wcześniej, tzn analogicznie
moja przejściówka iso różni się od tej poprzedniej tylko wtyczką do radia
kabelki są takie jak były, podpiąłem jak było, ale oczywiste jest, że cos jest nadal nie tak

w piatek wyjme to i przeanalizuje zgodnie z tym co podales, dzieki za porade

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-03-2010, 14:59   

tomek84, jak zajdzie potrzeba to wydłube swoje radio cykne fotke poglądowa i dorzuce opis co i jak, bo czesciowy opis widnieje tutaj, wedle przejściówki Mitsubiszhi --> ISO http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=564049
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 07-04-2010, 09:59   

pierwsza rzecza jaka sie zajalem po przyjezdzie bylo radio
wyciagnalem radio (co wcale nie bylo takie latwe)
sprawa okazala sie bardzo prosta
ponizej zdjecie:

otóż dwa kabelki w oryginalnej przejsciowce byly rozlaczone, polaczylem na próbe :lol: :lol: , a nóź się cos zmieni i dziala,

ale nie jestem zadowolony z efektu, bo antena sie wysuwa zawsze jak wlaczam radio, niezaleznie od tego czy slucham radia, CD, czy USB
chyba sie teraz zastanowie, czy jakos tego nie przerobic i dolozyc dodatkowy wlacznik, ktorym bede wysuwal antene
ma ktos jakis pomysl, gdzie elegancko schowac jakis przelacznik??
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

tomrom 
Forumowicz

Auto: Galant EA2A '97
Wysłany: 07-04-2010, 10:39   

tomek84 napisał/a:

ale nie jestem zadowolony z efektu, bo antena sie wysuwa zawsze jak wlaczam radio, niezaleznie od tego czy slucham radia, CD, czy USB
chyba sie teraz zastanowie, czy jakos tego nie przerobic i dolozyc dodatkowy wlacznik, ktorym bede wysuwal antene
ma ktos jakis pomysl, gdzie elegancko schowac jakis przelacznik??

Najprawdopodobniej nie będziesz musiał montować żadnego przełącznika.
Jeżeli w swoim radiu masz coś takiego jak AF (wyszukiwanie częstotliwości zastępczych) lub/i TA (komunikatów o ruchu drogowym) to antena będzie Ci się wysuwać.
U mnie po wyłączeniu tych funkcji i przełączeniu z trybu TUNER na jakikolwiek inny tryb pracy antena się chowa (mam radio sony mex-bt2600).

Odpowiedz do tematu