Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:00
KTO MA PRZECIWMGIELNE w outku 1?
Autor Wiadomość
kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Auto: eclipse 4G
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-04-2008, 22:10   KTO MA PRZECIWMGIELNE w outku 1?

wiem, pewnie każdy ma przynajmniej tylne światło przeciwmgielne... ale ja usiłuję znaleźć w outku, który przyjechał z usa, jakieś fragmenty instalacji tych świateł. więc helpmi tutaj...
zainstalowałem bez problemu przełącznik przednich przeciwmgielnych - taki poziomy z lewej strony zegarów. A po wstawieniu przekaźnika w skrzynce bezpieczników pod maską, to nawet kontrolka się zapaliła, więc przypuszczam, że są też jakieś kostki do tych halogenów - tylko gdzie???

inny problem - to tylne światło przeciwmgielne. przypuszczam, że włącznik powinienem wstawić obok kręciołka do przyciemniania/rozjaśniania podświetlenia konsoli - bo tu jest jeszcze wolna zaślepka. tylko czy w amerykańczykach są jakieś druty do tego światła? chciałbym uniknąć, jeśli to możliwe, ciągnięcia (za przeproszeniem ) druta, ale chyba będę musiał (tfu, tfu), bo nie znalazłem żadnego wyprowadzenia pod p-mgielne światło tylne. proszę więc o garść wskazówek a może i nawet 100%owych informacji...

DZIEŁA na SZTUKI

Abacuss
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 00:09   

Ja też z tym walczyłem.
Jeżdżę już drugim Outlanderem zza wielkiej wody i moje wnioski są takie:
instalacje elektr i audio są takie same, tylko w zależności od wersji dołączane są do nich urządzenia bądź nie. W pierwszym miałem wszystko, co Mitsubishi do niego wkładało. W drugim - mówiąc delikatnie - nieco mniej. Ale elektryka jest wyprowadzona. Do przeciwmgielnych kończy sie kostkami w okolicy chłodnicy (wrzucę Ci jutro foty). Okrągłe halogeny kupilem na Allegro, pojechałem do AutoTest i dokupiłem przewody, "klik, klik", przekaźnik z poprzedniego, włącznik i działa. Z tylnym jest nieco gorzej: w Am Płn nie ma m.in regulacji wysokości świateł i tylnego przeciwmgielnego i stąd wydaje Ci się, że to obok kręciołka jest włącznik ale mylisz się. Zobacz tu siódme zdjęcie. Tak powinna wyglądać europejska konsola. Obok kręciołka od przyciemniania jest regulacja wysokości świateł a nie tylne przeciwmgielne. A włącznik przednich i tylnych przeciwmgielnych jest jakby podzielonym na pół przednim przeciwmgielnym z Am Płn. W przyszłym tygodniu będę montował oryginalne tylne, to powiem Ci jak mi to zrobili fachowcy, bo wydaje mi się, że fabryka wykorzystała elektr do tylnych konturówek. Ale czytałem, że rezygnujesz z nich bo wkładasz europejski zderzak, więc wolne kabelki masz.
Mam instrukcję z Usa i Polski więc porównam, czy w naszych jest miejsce na przekaźnik pod tylne. Poinformuję Cię o wszystkim

P.S. Polecam przeprogramowanie licznika z mph na km/h i zmianę oleju w skrzyni

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 11-04-2008, 06:58   

To czekam z niecierpliwością na foty... a włącznik do tylnego wstawię od sigmy.

mile na kilometry - to bym musiał jeszcze tarcze zegarów zmienić. A przeprogramować to powinno się dać przez złącze diagnostyczne? czy raczej przez kostkę w zegarach? W grę wchodzi jeszcze wyciągnięcie chipa i programowanie "na klipsie".

DZIEŁA na SZTUKI

Abacuss
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2008, 09:44   

kordiank2 napisał/a:
To czekam z niecierpliwością na foty

Z fotami będzie dziś jednak problem, bo potrzebny jest podnośnik i zdjęcia od spodu a ja dziś nie mam dostępu. Kostka na pewno była po tej stronie co akumulator i kabelek szedł od lewego do prawego. Wrzucę foty ASAP.

kordiank2 napisał/a:
mile na kilometry - to bym musiał jeszcze tarcze zegarów zmienić. A przeprogramować to powinno się dać przez złącze diagnostyczne? czy raczej przez kostkę w zegarach? W grę wchodzi jeszcze wyciągnięcie chipa i programowanie "na klipsie".
.
Nie mówię o tarczach tylko o "Odometer". Przyjechał do mnie koleś, wyjął komputer. Po "zassaniu" pamięci z licznika kanadyjskiego (taktuje w kilometrach) "wrzucił" do ameryka taktującego w milach. Potem spytał, jaki przebieg ma ustawić (bardzo się zdziwił, gdy kazałem zwiększyć o 60%), zainkasował 150 PLN i po sprawie. Sprawdzałem na GPS i nie ma błędów.

P.S. A czy sprawdzałeś w swoim MO, czy ma ABS...? Masz pompę ABS na grodzi silnikowej po stronie pasażera...? Nie wszystkie mają - nie chodzi o to, że ktoś skradł; po prostu jest to wyposażenie opcjonalne (sic!). I masz 2WD czy 4WD?

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 11-04-2008, 16:53   

4WD bez ABSu - nie lubię abs - i mam tak jak chciałem - czyli bez.

rozpracowałem wiązkę na przeciwmgielne do tyłu - wyprowadzenie jest z kostki od podświetlenia tablicy rejestracyjnej, czyli w jedynej kostce, która daje prąd do zderzaka. Przeciwmgielne zasilane jest przez przewód zielony z czerwonym paskiem.

muszę jeszcze poszukać dzielonego włącznika do lampionów i przekaźnika, bo testowałem prądy na przekaźniku od horna... a i wygląda na to, że jeden przekaźnik obsługuje przeciwmgielne przód i tył, ale tu jeszcze nie mam 100% pewności.

Czym ógłbyś podzielić się schematami i tym co tam masz na papierze od outlandera? Wichura mógłby to wrzucić do downloadów, bo oprócz outkaII nic więcej o outlanderach nie mamy do zassania. Więc gdybyś mógł poskanować jakieś kartki do pdf, to byłoby miło :ANAL: :ANAL: - to wcale nie jest 2xanal, tylko "four by four" :D

DZIEŁA na SZTUKI

tkazik1
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2008, 19:02   

Proponuję wszystkim nabywcom outków z U.S wymianę oleju w dyfrach,u mnie
w przednim był straszny syf,fachowiec od olejów,aż jęknął! :!:

Gwidi20 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
  Wysłany: 11-11-2008, 20:33   Halogeny do Outka I. Zapytanie.

Witam mam pytanko odnosnie halogenow do outlandera I
Czy jak kupie halogeny na allegro od outlandera poniewaz w moim nie bylo przy wyposazeniu czy jest instalacja elektryczna do nich czy trzeba bedzie cos kombinowac?
Prosze o podpowiedzi.
Z góry dziekuje.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Matejko 12-11-2008, 09:06, w całości zmieniany 1 raz  

topcan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
Wysłany: 12-11-2008, 08:25   

Proponuje zerknać pod zderzak czy sa jakieś wolne kostki
ja w swoim mam dokładaną Elektryke :idea:

kordiank2 
Mitsumaniak
MojTytułJestZaDługi

Wysłany: 14-11-2008, 11:18   

Gwidi20 powinieneś mieć pociągnięte wiązki, ale nie pod same zaślepki w zderzaku, tylko u góry przy chłodnicach - problemem będzie nabycie halogenów z odpowiednimi kostkami (lub przeróbka, ale nie lutowanie, niech będzie to rozbieralne) oraz do konsoli konieczny zakup dzielonego włącznika (nowy ok.250zł), który obsłuży i tylne i przednie światła przeciwmgielne. ważną sprawą jest jeszcze, czy posiadasz outlandera europejskiego, czy może z usa, bo tu też jest troszkę kombinacji - dodatkowy zakup (nowa ok.65zł): kostka przekaźnika do zamontowania w "skrzynce" bezpieczników pod maską, ale wszystko da się zrobić. niestety nie mam teraz możliwości zrobienia fotek, które byłyby bardziej pomocne. napisz, jak zakończyła się cała sprawa.
powodzenia.

DZIEŁA na SZTUKI

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 15-11-2008, 19:03   

Dopiero teraz sobie przypomniałem, że ten temat też dotyczył Outka I więc scaliłem

qlka2 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 Sport 4WD 2004
Wysłany: 14-01-2014, 20:16   Zaślepki halogenów

Podepnę się tutaj.
Czy w miejscu gdzie OI ma halogeny przeciwmgielne powinny być wokół jakieś zaślepki/blendy? Oglądałem dzisiaj jednego Outka i miał same halogeny a wokół pusto. Było widać śruby mocujące. Poza tym w środku samych halogenów jakby coś "zarosło".

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 14-01-2014, 20:47   

Jak mowa o okrągłych to powinny być ramki:
http://catalog.gt-parts.r...nx8cGM9PTQ4MDg4
http://s1.blomedia.pl/blo...r-I-4-10630.jpg
Jeśli mowa o prostokątnych to nie ma:
http://catalog.gt-parts.r...Xx8cGM9PTQ4MDg4
http://img.chceauto.pl/mi...472-6721_v1.jpg

qlka2 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2,0 Sport 4WD 2004
Wysłany: 14-01-2014, 21:55   

A takiego czegoś przypadkiem nie ma być pod spodem:
http://allegro.pl/mitsubi...3822624155.html
Gdzieś widziałem Outka z czymś takim.
Tutaj pod prawym coś takiego jest a pod lewym nie ma:
http://allegro.pl/mitsubi...3863520300.html

albercik83 
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0
Wysłany: 14-01-2014, 22:16   

W moim miśku mam taką ramkę z jednej strony tylko. Kiedyś jak zdjąłem zderzak to z drugiej strony nawet nie ma zaczepów żeby to zamocować. Na tej aukcji napisano że to "czerpak" , może to do powietrza albo co?
A co do tego, że jakby zarosło to odbłyśnik tak odszedł od obudowy. Się zepsuło po prostu ze starości ;) Jak kupiłem swojego to miałem tak obydwa zniszczone i zaraz kupiłem nowe halogeny.
pozdro

GrzechuB 
Forumowicz

Auto: Outlander 04 2.0
Wysłany: 15-01-2014, 10:35   

Czyli do montażu halogenów z przodu wersja europa potrzeba:
Halogeny szt 2 +wkręty :D
Wiązka od lamp do kostki koło akumulatora
Przekaźnik -jakiś specjalny?nr?
Włącznik zmiana pojedyńczy(tył) na podwójny(Przód+tył)
Czy przewody do włącznika wszystkie dochodzą?
Pozdrówki

Pierwszy list św. Pawła do Koryntian 7:29

Odpowiedz do tematu