Car Audio Carisma 2001 |
Autor |
Wiadomość |
zmc29
Forumowicz
Auto: Carisma 2001r. 4G92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-08-2011, 23:05 Car Audio Carisma 2001
|
|
|
Witam. Pomyślałem że skoro inni pokazują różne pomysły i efekty swojej pracy to dlaczego nie pokazać swoich. Moja pierwsza, większa instalka:
System przedni.
Przebudowana tapicerka drzwi przednich. Kick basy i zwrotnice w drzwiach:
Kick basy osadzone są na dystansach przymocowanych bezpośrednio do blachy drzwi. Zwrotnice (mniejsze okręgi) są przymocowane do tapicerki.:
Tweetery i średniaki we flokowanych słupkach:
Zamiast nieprzydatnej mi popielniczki wskaźniki:
Zabudowa bagażnika: po bokach 10-cio calówki Phase Linear, w podłodze Audison zasilający zestaw przedni, za kanapą w podnoszonej obudowie (w razie gdyby zaszła potrzeba położenia oparcia kanapy w celu transportu dłuższych przedmiotów) monoblok Kenwooda zasilający obie 10-ki, kondensator 1F oraz sterowniki podświetlenia:
Podświetlenie: tryb świecenia ciągły lub "mrugający" o regulowanej częstotliwości
Jeszcze zmiana radia. Jak znajdę Clariona 958 to wystarczy na jakiś czas.
 |
Ostatnio zmieniony przez zmc29 20-05-2012, 15:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
WhiteCraft
Nowy Forumowicz WhiteCraft

Auto: Mitsu Carisma 1,9 DI-D 2000r
|
Wysłany: 10-10-2011, 01:49
|
|
|
Przyznaje kawał dobrej roboty powiedz mi czy wymieniałeś pod te głośniki przypadkiem części panelu na drzwiach ? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1,9 DI-D 2000r
Radio PH-1000W jak ktoś ma jego schemat budowy to ja cały czas szukam chcę wyprowadzic obcje z radia Disp na zewnątrz albo podłączyc pod nowe radio aby sterować wyświetlaczem normalnie
GG 1703918 |
|
|
|
 |
zmc29
Forumowicz
|
Wysłany: 18-11-2011, 22:35
|
|
|
tapicerka była rozebrana na części pierwsze (np. "rozlutowywanie" lutownicą plastikowych "nitów") i "dorobiona" część plastikowa (w której jest głośnik i zwrotnica) za pomocą żywicy, włókna szklanego i szpachli, potem malowane lakierem strukturalnym (chropowatym podobnie jak oryginalny plastik). |
|
|
|
 |
smigol
Forumowicz

Auto: Japan
|
Wysłany: 16-12-2011, 20:57
|
|
|
No.... To jest właśnie kawałek dobrej roboty.... Czym wygłuszałeś drzwi? tylko drzwi, czy cały środek? |
_________________ Fortuna favet fortibus... |
|
|
|
 |
zmc29
Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2011, 14:22
|
|
|
W chwili obecnej nic nie jest jeszcze wygłuszone. W planie drzwi, bagażnik i dach. Jeszcze nie wiem czym będę wygłuszał do wyboru na drzwi:Dynamat Extreme lub STP lub maty Hollywood ewentualnie GMS plus może Xorb za kickbasy natomiast bagażnik i dach wersja tańsza: STP lub GMS. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2011, 01:48
|
|
|
zmc29, bardzo fajnie wkomponowana instalacja
2 pytania, czy przypadkiem skrzynie w bagażnik nie są za małe jak na takie głośniki ?
no i czym zrobiłeś to podświetlenie w bagażniku ? jakie zdjęcie z macro jak to wygląda ? |
|
|
|
 |
zmc29
Forumowicz
|
Wysłany: 18-12-2011, 17:39
|
|
|
- Nie mam zdjęć z prac nad zabudową (musiałaby być ich cała masa).
- Podświetlenie to taki elastyczny "neon do podświetlania roweru"na baterie plus dorobione do tego zasilanie dla akumulatora. Neony są w żłobionych zagłębieniach, tak że nie wystają ponad powierzchnię suba - jest gładko. To była niezła "rzeźba" drugi raz raczej bym tego nie robił.
- Skrzynki pod suby nieco różnią się kształtem od siebie (bo przecież to ręczna robota) ale pojemności są identyczne- 20 litrów closed (były mierzone precyzyjnie- wodą). Takie pojemności pod identyczne głośniki miała jakaś Toyota Avensis kombi robiona przez profesjonalny zakład CA więc zrobiłem identycznie. Nawet miałem wrażenie że mogłyby być trochę mniejsze dla zwiększenia dynamiki głośników więc zmniejszyłem "akustycznie" te pojemności wygłuszając specjalną wełną.
Foty lewego suba:

- Zabudowa trzyma się na fabrycznych otworach technologicznych więc może ze cztery dziury musiałem wywiercić.
Minusy:
- wszystko sporo waży prawie 50 kg (ale jak ma nie być rezonansów to inaczej się nie da)
- jak chcę wymienić żarówkę świateł tylnych to muszę wywalać całego suba (niezbyt przyjemne)
Plusy:
- ciągłe całkiem pojemny bagażnik
- no i ten główny aspekt - muza i trochę decybeli.
[ Dodano: 10-05-2012, 16:55 ]
Kilka fotek z wygłuszania. Zdecydowałem się na wykonanie elementów z laminatu do zamknięcia dużych otworów technologiczych zamiast aluminiowego płaskownika.

Bagażnik wyklejony matami GMS 04 (pod kołem zapasowym również).
W porównaniu do maty STP Silver mata Gms-a jest sztywniejsza (prawdopodobnie grubsza warstwa alu), do jej położenia trzeba użyć opalarki. Silver bardziej miekki podobno ma lepsze parametry tłumienia. Nadkola wyklejone GMS 04 a na to mata piankowa. |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 13-10-2012, 17:32
|
|
|
Wielka prośba w którym miejscu poprowadziłeś przewód zasilający z komory silnikowej do środka. Utknąłem właśnie w tym miejscu, nie mogę znależć miejsca gdzie poprowadzić przewód , chyba że zostaje wiercenie otworu. |
|
|
|
 |
zmc29
Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2012, 22:37
|
|
|
[ Dodano: 13-10-2012, 22:46 ]
Jak już nic nie znajdziesz i wywiercisz dziurę to osłoń krawędzie chociaż rozciętym wzdłuż peszelkiem, maznij lakierkiem co by nie rdzewiało i kable zasilające daj w peszel lub plecionkę (w miejscu tego przejścia najlepiej w jedno i drugie) i unieruchom kable co by się z czasem nie przetarły jak będą "szurać".
A tak na poważnie, z tego co pamiętam POD KOLUMNĄ KIEROWNICY, PO LEWEJ STRONIE przy nadkolu, na wysokości niewiele wyżej poziomu pedałów (sprzęgła, hamulca i gazu) jest otwór technologiczny gdzie idzie gruba wiązka cienkich przewodów od skrzynki bezpiecznikowej. Jak mówiłem "z tego co pamiętam". Ja zrezygnowałem z puszczenia tamtędy przewodów zasilających audio, ponieważ w moim przypadku były one zbyt grube (35mm2 dedykowane do CA) aby obyło się bez powiększania znajdującej się w tym miejscu plastikowej "przelotki" w której ów wiązka była umieszczona (jeśli masz mniejsze kable może uda Ci się wcisnąć). Po prostu nie było fizycznie możliwości wcisnąć tam wiertarki a ręcznie nie chciało mi się rzeźbić tym bardziej że po drugiej stronie znalazłem idealne miejsce. Wydaje mi się że tym idealnym miejscem lecą rurki od klimy, którego to wynalazku ja niestety nie posiadam. Miejsce to jest za schowkiem, tym przy kolanach przedniego pasażera. Aby mieć dobry dostęp do tego miejsca trzeba odkręcić schowek- dwie śrubki trzymające schowek. Natomiast aby odkręcić te śrubki trzeba opuścić schowek maksymalnie- lekko rozchylając ścianki obudowy o które opierają się bolce blokujące schowka. Wiem że napisałem mało zrozumiale ale jak spojrzysz w to miejsce to zrozumiesz tekst
Następnie wyjąłem grubą, dużą (wielkości dwóch położonych obok siebie denek od butelki po piwie ) gumę/zaślepkę i wstawiłem tam odpowiednio wyciętą i pomalowaną blachę z zamocowanymi uprzednio dławikami mocującymi kable, używanymi w elektroenergetyce. Jakieś foty zamieściłem w temacie:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73187
P.s. Umieść foty jakieś z prac i sprzętu
Jak masz w przyszłości zamiar rozbudować instalację CA, może lepiej byłoby poprowadzić z aku nie tylko plus ale i minus. Zmniejszyłoby to ryzyko wystąpienia zakłóceń spowodowanych "słabą masą". Więcej o eliminacji zakłóceń:
http://www.strefacaraudio...ikach-poradnik/ |
|
|
|
 |
adamisku
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Lancer
|
Wysłany: 29-01-2017, 22:59
|
|
|
Mam lancera ale montaż głośników podobny. Napisz proszę czy konieczne jest stosowanie dystansów czy spokojnie moge włożyć po prostu głośnik 165mm i przykręcić do blachy w drzwiach?? |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
|
|