Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Piszczące Hamulce i uruchamianie zimnego silnika
Autor Wiadomość
Jacenty 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 benzyna
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2011, 10:03   [1.6] Piszczące Hamulce i uruchamianie zimnego silnika

Drodzy Mitsumaniaki,

Zaobserwowałem w moim ASX 1.6 benzyna, że pojawiają sie (nie zawsze) problemy przy uruchamianiu silnika. Nie ma reguły kiedy i w jakich okolicznościach.
Mianowicie zdarza się iż po przekręceniu kluczyka w stacyjce rozrusznik kręci normalnie a silnik nie chce odpalić, wtedy muszę wyłączyć i zakręcić raz jeszcze. Innym razem natomiast po przekręceniu kluczyka załapuje tak jakby ledwo ledwo. Czy spotkaliście się z taką przypadłością ? W ASO sprawdzili to i jak w zwyczaju mają to oni robić stwierdzili że komputer żadnych błędów nie wyłapał i wszystko niby ok. Dodam że mój ma dopiero rok i 12 tyś przebiegu. Następną rzeczą która doprowadza mnie do szału to nagminnie piszczące hamulce podczas lekkiego hamowania. W ASO sprawdzili i podobnie jak w poprzednim wypadku usterki nie stwierdzili. Powiedzcie proszę czy też tak macie.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 22-12-2011, 10:49   

Jacenty napisał/a:
Mianowicie zdarza się iż po przekręceniu kluczyka w stacyjce rozrusznik kręci normalnie a silnik nie chce odpalić, wtedy muszę wyłączyć i zakręcić raz jeszcze. Innym razem natomiast po przekręceniu kluczyka załapuje tak jakby ledwo ledwo.

Pierwsze lancery miewały taka przypadłość w silnikach 1.8. Czasami pomagało dłuższe kręcenie rozrusznikiem plus wciśniecie gazu. Po pewnym czasie usterka ustępowała.

Nie bronie ASO ale zdarza mi się naprawiać elektronikę i najgorsze awarie to te, które same się naprawiają.

sh 
Forumowicz

Auto: ----
Wysłany: 22-12-2011, 11:26   Re: Piszczące Hamulce i uruchamianie zimnego silnika

Jacenty napisał/a:

Zaobserwowałem w moim ASX 1.6 benzyna, że pojawiają sie (nie zawsze) problemy przy uruchamianiu silnika. Następną rzeczą która doprowadza mnie do szału to nagminnie piszczące hamulce podczas lekkiego hamowania. W ASO sprawdzili i podobnie jak w poprzednim wypadku usterki nie stwierdzili. Powiedzcie proszę czy też tak macie.

Czesc,

U mnie wystepuja obie "usterki" aczkolwiek ta pierwsza, gdzie auto nei chce odpalic, zdazyla mi sie z chyba raptem dwa razy i za kazdym z nich auto odpalilo ale dopiero po chwili (a nie od razu, jak to ma w zwyczaju). Szczerze to nawet nie zwrocilem na to uwagi.

Natomiast piszczace hamulce to plaga w mitsu chyba. W kazdym razie w salonie bezposrednio powiedzieli, ze niewiele moga tutaj zrobic: nie obejmuje tego gwarancja w zaden sposob, oni moga je przyszlifowac co powinno pomoc na pareset kilometrow ale problem wroci. jako docelowe rozwiazanie polecil kupic bardziej miekkie klocki podczas wymiany (na wlasna reke, bo oni maja tylko jedne).

Ale faktycznie, piszcza masakrycznie - przy zamknietym oknie to nie problem, ale jak nieraz (np. przy mcdrive) czlowiek zacznie delikatnie hamowac i uslyszy JAK GLOSNE to jest, to az straszne ;)

leon 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 22-12-2011, 18:34   

Witam u mnie to samo ASX 1,6 hamulce piszczą z tyłu przy delikatnym hamowaniu problemy z odpalaniem miałem na samym początku użytkowania potem jakoś samo przeszło od jakiegoś pół roku spokuj

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 22-12-2011, 18:39   

Dotyczy problemów z zapalaniem u osób, które mają to nagminnie:
podsuńcie swoim zacnym aso pomysł aby wymienili centrale alarmów na drugie...

Grzembol 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Intense
Wysłany: 20-01-2012, 14:25   

jaceksu79
na serio uważasz że centrala alarmów może mieć na to odpalanie wpływ? Niestety będę chyba musiał wybrać się do ASO bo u mnie już ten problem jest nagminny, przynajmniej raz na 2-3 dni zdarza się że nie chce mi za pierwszym razem odpalić, natomiast przy drugim podejściu już jest ok.

tonyhc 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.8 150KM
Wysłany: 05-02-2012, 14:03   

panowie, też mam ASX'a(diesel), też piszczą hamulce, czy nie można z tym nic zrobić? a producent nie odpowiada za to, że sprzedaje takie "gówno" ? kupione nowe auto, a wstyd hamować w mieście, bo się ludzie oglądają...

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 05-02-2012, 20:11   

jak piszczy to gówno inne też piszczą,można posmarować klocki pastą i powinno pomóc,najlepiej to tylko narzekać

Beta 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx 1.6
Wysłany: 10-02-2012, 16:15   

Odnosnie problemu z odpalaniem - przekręc kluczyk ,odczekaj az pipczyk przestanie piopczec (zgasną kontrolki) i dopiero odpal. Z hamulcami byłam 2 x w serwisie -posmarowali pastą -pomogło na 2 tyg za drugim razem, coś tam przełożyli i jest ok a było fatalnie .

Grzembol 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Intense
Wysłany: 10-02-2012, 17:28   

Beta napisał/a:
Odnosnie problemu z odpalaniem - przekręc kluczyk ,odczekaj az pipczyk przestanie piopczec (zgasną kontrolki) i dopiero odpal. Z hamulcami byłam 2 x w serwisie -posmarowali pastą -pomogło na 2 tyg za drugim razem, coś tam przełożyli i jest ok a było fatalnie .

Zawsze odpalam w taki właśnie sposób ale problem i tak się pojawia, dziś w ciągu dnia też raz za pierwszym razem mi nie odpalił. Jakieś 2 tygodnie temu byłem w ASO na Połczyńskiej w Warszawie, podłączyli pod kompa - nie ma błędów więc dziękujemy i do widzenia, na szczęście poradzili sobie z drugim problemem czyli piszczącym paskiem klinowym.

Eman77 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
  Wysłany: 06-01-2013, 15:11   uruchamianie ASX

Witam, mój ASX ma niecały rok 22 tys. przebiegu, od samego początku co jakiś czas był problem z uruchamianiem silnika (niezależnie od temperatury) w lecie jakby temat minął ale w grudniu w święta myślałem że w ogóle nie uruchomię, kręciłem chyba z 15 razy w końcu wezwałem lawetę z assistance, facet poradził mi żebym zakręcił jeszcze razx z wciśniętym do dechy pedałem gazu. URUCHOMIŁ SIE :) Mimo to wkurzyłem się pojechałem do ASO, sprawa w toku, nie olali tematu, mimo że komp nic nie pokazuje doszperali się, że podobno niektóre modele benzyny mają wadliwy wariator i prawdopodobnie będzie do wymiany. Dam znać jak się sprawa zakończy.

Maciek111 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 06-01-2013, 15:25   

U mnie podobnie. Raz na jakiś czas nie odpala. O jaki wariator chodzi ?

Gugurugu 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.6
Wysłany: 07-01-2013, 13:08   

Od 06.12.12 jest akcja serwisowa dla ASX i Lancerów z silnikiem 1.6 dotycząca problemów z odpalaniem.

Problem występuje tylko na niedogrzanym silniku, podobno nie cofa się wałek rozrządu i dlatego występuje problem.

Wymianie podlega jakaś część przy wałku rozrządu (chyba jakieś koło zębate wałka rozrządu)

Dzwońcie do ASO i pytajcie czy wasze auto podlega (jeżli jest problem przy odpalaniu to zapewne tak)

waciak 
Forumowicz

Auto: ASX, 1,6 benzyna, invite
Wysłany: 08-01-2013, 20:52   

a ja w ostatni czwartek w Lublinie a Parexbudzie zgłaszałem ten problem podczas przeglądu, to mi tłumaczyli, że pewnie wciskam przycisk alarmu podczas odpalania silnika, ani słowa nie było o akcji serwisowej...

BaRiBaL 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Invite
Wysłany: 08-01-2013, 21:27   

Gugurugu napisał/a:
Od 06.12.12 jest akcja serwisowa dla ASX i Lancerów z silnikiem 1.6 dotycząca problemów z odpalaniem.

A masz jakieś oficjalne info o tej akcji?
Ani tu http://uokik.gov.pl/szuka...bishi&x=10&y=17
Ani tu http://www.samar.pl/mitsubishi/akcje-serwisowe
nic o tej akcji nie ma.
Postaram się jutro zadzwonić do MMC i popytać. Co prawda na razie nie zdarzyło się by auto nie odpaliło ale klocki już delikatnie słyszę choć nie jest to coś donośnego czy denerwującego.

Odpowiedz do tematu