Zamknięty przez: mkm 31-01-2013, 19:27 |
Reaktywacja CeBuli - zabawka na codzień Wszyca |
Autor |
Wiadomość |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17-11-2012, 17:02 Reaktywacja CeBuli - zabawka na codzień Wszyca
|
|
|
Dorwałem sobie zabaweczkę na co dzień jest nią Honda CB500
Kupiłem ją na zimę by przygotować ją do nowego sezonu bo trochę serca a raczej gotówki potrzebuje Dobra ale od początku
Jak parę osób wie jeszcze kilka lat temu nienawidziłem motocykli ale tak się złożyło że mój najlepszy przyjaciel ( właściciel Toyotki Andrzej którą też w tym dziale można znaleźć ) jest zapalonym motocyklistą jeździł kiedyś na Suzuki GS500 później będąc w Irlandii u braci kupił sobie Yamahe R6 2004 więc już wypasik motor. Po pewnym czasie wrócił do polski ale nie było czasu ani funduszy by wrócić z Yamaszką więc tu w kraju woził się na starszym motorze brata ( Brat teraz w Irlandii ma Kawasaki ZX9R ) była to Honda CB500 czerwoniutka widziałem go parę razy na tym moto jeździł nie narzekał ale po pewnym czasie zdecydował sie pojechać po ukochaną R6 do Irlandii wrócił na niej ze swoją dziewczyną. Przez całą Europę na ścigu i w deszczu to kluczowa sprawa w tej historii bo wizja przygody zainspirowała mnie dodatkowo to kupna motocykla.
Kolegi( nie podniecać się jeszcze mój niżej ) R6 już w ciepłym domku czekająca na nowy sezon
Nastał magiczny dzień jak to zwykle u mnie spontan którego sam do końca nie ogarniam impuls od którego wszystko się zaczęło Weekend na uczelni mój przyjaciel Mati do mnie:
- Ty wiesz zmieniają się przepisy od przyszłego roku co do prawka na A ograniczenia w pojemności i inne duperele
Od razu myśl cholera trzeba zrobić teraz prawko na starych bo przecież nie będę jeździć na kiblu ( określenie na skuter bo wyglądają na nich ludzie jak by siedzieli na tronie )
Więc zadecydowałem że zrobię prawko teraz bo motory zaczynają się od 500cm3 w góre przecież
I jeszcze tego samego dnia poszedłem się zapisać na prawo jazdy
Myśl była taka zrobię prawko a kieeeeeeedyś kupie motor najważniejszy Galant lecz to sie miało niedługo zmienić.
Październik 2012 prawko zrobione odebrane i jest ciśnie na motor na przygodę pojechać w Polske, Europę poszaleć
Przyjechałem do mojego przyjaciela siedzę sobie przy stole gadam z jego ojcem ( instruktor prawa jazdy ) o tym że jest już prawko itp. na co jego ojciec: Nie chcesz tej Hondy co tu w komórce mamy? Mateusz już nie jeździ na niej ma swój stoi i sie kurzy... I wtedy padł pomysł z tą Hondą zacząłem od razu delikatnie wiercić dziurę w brzuchu Matiemu o niej że bym przygarnął że by sie wyjechało w Polskę itp. taki pic na wodę by przekonać
On już się w pomysł wczuł ale pozostało dogadanie się z jego brackim który jest właścicielem motoru i nagle mega okazja! słyszę że Gruby ( jego brat ) będzie w Polsce niedługo
Yeah! teraz pozostało to dobrze rozegrać opracowałem sobie plan wrzutów psychologicznych jak to mu ten motor tu nie potrzebny i tylko się kurzy Gotowy to ostrej wymiany zdań poszedłem się spotkać z braciakiem. Jak sie okazało nie było większych problemów Gruby okazał się spoko człowiekiem dogadaliśmy się przejechałem się motocyklem pogadaliśmy o cenie i przygodach motoru i tak o to jest! Moja CeBulka stoi już obok Galanta w nowym garażu i czeka na remont
HONDA CB500 1997r
Od razu zdjąłem tez szpetne owiewki charakteryzujące CB nawet jak by były pomalowane to dalej by wyglądała z nim beznadziejnie
Uff od razu lepiej
Troche o Hondzie:
- tarczowe hamulce
- elektryczny rozruch
- podgrzewane manetki
- odcięcie zapłonu przy opuszczonej nóżce
- 6 biegów jak pamiętam
- instalacja 12V
A teraz co trzeba reaktywować
- Opony obie do wymiany i to już daaaawno temu motor już sie nawet nie chce składać bo są kwadratowe
- kierownica nowa ta za wąska do tego krzywa po upadku
- lusterka kupić bo te są do niczego jakieś byle co bo oryginały umarły po upadku
- odważniki na kierownice bo wypadły po upadku
- oleje, filtry
- klamki nowe bo te pękły przy upadku
- podnóżki nowe bo też ucierpiały przy upadku
- jak będzie mi sie nudzić to coś zrobię jeszcze z wyjącym napinaczem rozrządu ale to chyba każda CB ma wyjący napinacz haha
Plany na 2012: Jechać w Polskę i wielu z was będę chciał odwiedzić
A teraz co z Galantem bo pewnie wszystkich to nurtuje sprawa jest prosta kasy nie mam prawie w ogóle taka praca cóż... spodobała mi się jedna dziewucha i też tak pomyślałem że chciałbym mieć trochę grosza by móc gdzieś ją wyciągnąć albo wziąć motor i pojechać na urlop gdzieś trochę życia! a nie galant galant galant.... pensja 1,4 tyś zł - 310zł miesiecznie za wynajem garażu zostają grosze na utrzymanie takiego projektu... więc słabo chce w końcu trochę pożyć teraz sobie galanta na spokojnie spawam robie blacharke nic mnie to nie kosztuje i staram sie ogarnąć swerę zawodową jak będzie trochę więcej grosza to zaraz w Galanta pójdzie szmal ale póki co nie ma po co wybierać z pod siebie na ten szczytny cel a motorek zdecydowanie mniej mnie kosztuje łącznie z ubiorem i kosztami naprawy
Pozdro wielkie dla tych co przez to przeszli zwłaszcza przy mojej interpunkcyjnej ignorancji |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 17-11-2012, 17:15
|
|
|
Ta R6 na dywanie przy regale z książkami zmiażdżyła mi interfejs |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
marycjusz
Mitsumaniak marycjusz
Auto: SIGMA 3.0 V6 24v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Paź 2011 Posty: 896 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 17-11-2012, 17:21
|
|
|
Krzychu, proponuje najpierw obspawać ten motor jak galanta, co by do końca świata się trzymał |
_________________ SIGMA 1992, 3.0 V6 24v, 205 KM
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85062
Subaru Forester S Turbo 1999, 177 KM
SIGMA KOMBI 1993, 3.0 V6 12v, 170KM (Brat)
DIAMANTE KOMBI 1995 3.0 V6 12v,170 KM (BRAT)
Duży Polski Fiat (brat)
Galant E56A USA, 1993, 2.4 DOHC 160 KM sprzedany dla WillyTheThird
Mój były Galant E54A 2.0 V6 1995 M/T (Sprzedany)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70368
Fiatolot : http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-11-2012, 17:27
|
|
|
londolut napisał/a: | Ta R6 na dywanie przy regale z książkami zmiażdżyła mi interfejs |
Jakimi książkami to puszki po energetykach! każda pucha inna
Mati ma tylko jeden pokój więc R6 robi za ściankę działową miedzy salonem a sypialnią czasem fajnie jest ją sobie odpalić w domu, fajnie mruczy btw. fajnie sie na niej siedzi jak ciuramy w Mortal Kombat 9 na PS3
A zapomniałem dodać moje CB było zielone kiedyś ale po szlifie przybrała kolor czerwony a ja chyba przemaluje na biały mat ale w sumie teraz już sam nie wiem |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
Ostatnio zmieniony przez Wszyc 17-11-2012, 17:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 17-11-2012, 17:31
|
|
|
Aaaaaaaaaa faktycznie hahahaha |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-11-2012, 17:49
|
|
|
Wszyc napisał/a: | i jest ciśnie na motor na przygodę pojechać w Polske, Europę poszaleć | Spokojnie.... pomału....
Ciuchy kup jakieś. Buty, spodnie, kurtkę.... I bez szaleństw proszę |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-11-2012, 18:06
|
|
|
Mam dylemat czy jakąś byle jaką kurtkę byle od wiatru chroniła + pełna zbroja pod czy kurtka ze wzmocnieniami bo szczerze widziałem pare kurtek z wyższej półki i do mnie te ich wzmocnienia nie przemawiają na rower mam lepsze ale to sie zobaczy bo za to zbroja w trase to utrapienie, buty będą normalne i spodnie tak wiem możesz mnie skarcić możesz powiedzieć że jestem głupi itp. no ale cóż jestem nie reformowalny wybaczcie kask jeszcze jakiś sobie kupie bo mam Nolana N80 to on nie urywa jest co najwyżej poprawny nie wieje wygodny malowanie no cóż szalone motocyklowe lata 90te fiolety, róże poprzeplatane z bielą i czernią
Co do szaleństw jakieś tam będą może nie związane z prędkością raczej z techniką jazdy a to się złożyć ostro a to tam inne rzeczy ale to kiedyś najpierw to trzeba się jeździć nauczyć ile ja mam prawko na A 3 miechy? to tak z 2-3 tyś km przede mną nim nauczę się jeździć motorem |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 17-11-2012, 21:40
|
|
|
Gratki miśku |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-11-2012, 22:00
|
|
|
Wszyc napisał/a: | Mam dylemat czy jakąś byle jaką kurtkę byle od wiatru chroniła + pełna zbroja pod czy kurtka ze wzmocnieniami bo szczerze widziałem pare kurtek z wyższej półki i do mnie te ich wzmocnienia nie przemawiają na rower mam lepsze ale to sie zobaczy bo za to zbroja w trase to utrapienie, buty będą normalne i spodnie tak wiem możesz mnie skarcić możesz powiedzieć że jestem głupi itp. no ale cóż jestem nie reformowalny wybaczcie | Cóż.... nie będę Ci ciosał kołków na głowie bo sam mam nieco "za uszami". M.in. będąc w Czarnogórze na lokalne jeżdżenie ubraliśmy się w krótkie spodenki, koszulki, "adidasy".....
Początkowo też jeździłem w jeansach.... Będąc w górach motocykl upadł mi na nogę dokonując jakiejś tam demolki podudzia. Z pozoru niegroźne zdarzenie skończyło się pobytem w szpitalu i pamiątką na resztę życia (i nie mówię tu o bliznach )
To tak tylko ku przestrodze....
Grunt to rozum i nie dawać się napalać. Ciesz się jazdą jak się sezon zacznie |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 18-11-2012, 12:59
|
|
|
Wszyc napisał/a: | Plany na 2012: Jechać w Polskę i wielu z was będę chciał odwiedzić | zapraszam, tylko śpiesz się przed śniegiem |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
BeNeK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 16v140km
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Wrz 2010 Posty: 678 Skąd: Kielce
|
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-11-2012, 14:21
|
|
|
Jogurt napisał/a: | zapraszam, tylko śpiesz się przed śniegiem |
Kurcze na 2013sty miało być
Lepsze fotki

Noi sie zaczęło Wszyc wpadł do garażu 30min i no cóż troche rozebrana Cebulka jest no cóż jestem uzależniony od rozbierania ex też to mówiła
Proszę zwrócić uwage na oponę z tyłu niezła co ( motocykliści będą wiedzieć o co chodzi dooobry kwadrat ) |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
|
|
|
 |
moniaquba
Forumowicz UWAGA! OSZUST!
Auto: ZŁODZIEJ I OSZUST
|
Wysłany: 19-11-2012, 01:23
|
|
|
Szerokości Wszyc - zapraszam do Łodzi Dbaj o dziewczynę i nie zapominaj o galancie.. czytałem jego cały temat i czekam na efekty!! |
_________________ UWAGA MA TEGO UŻYTKOWNIKA - OSZUST, OKRADAJĄCY UŻYTKOWNIKÓW PRÓBUJĄCYCH KUPIĆ OD NIEGO CZĘŚCI!!! |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11084 Skąd: Radomsko

|
Wysłany: 20-11-2012, 17:23
|
|
|
Wszyc napisał/a: | Proszę zwrócić uwage na oponę z tyłu niezła co ( motocykliści będą wiedzieć o co chodzi dooobry kwadrat ) |
Przynajmniej możesz stać na światłach bez podpierania się
A,i zmień nazwę tematu,bo się źle kojarzy |
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-11-2012, 21:57
|