Outlander I GEN Techniczne - Błąd 304
bmnazaruk - 13-12-2017, 18:53 Temat postu: Błąd 304 Dzień dobry
Nie ukrywam, że już trochę mi siły opadają z moim outlanderem. Wiem że to nie miejsce na wylewanie żali, ale zaczynając od tego że cudowna przednia belka była cięta i spawana przez poprzedniego właściciela (o czym nawet pytany zgrywał wariata i mówił że nigdy nic z nią nie robił) kończywszy na nieustających błędach silnika.
Od jakiegoś czasu w kodzie błedów pojawiało się info o wypadaniu zapłonu na 4 cylindrze.
Wymieniłem świece, na dedykowane do mojego Outlandera, zamieniłem cewki, problem jest nadal ten sam.
Miałem też błąd czujnika położenia wałka rozrządu, dziś go zmieniłem, skasowałem błąd, jeździłem cały dzień po czym teraz znowu zaświecił się check, z informacją o wypadającym zapłonie.
Gdzie szukać przyczyny? Co robić?
Będę wdzięczny za pomoc.
B.
plecho1 - 13-12-2017, 19:00
Świeca, cewka, wtrysk benzyny, wtrysk gazowy (jeśli jest LPG), nieszczelne zawory na tym cylindrze, nieszczelność kolektora ssącego w kanale do tego cylindra...
bmnazaruk - 13-12-2017, 19:23
Wtrysk gazowy, świeca, cewka sprawdzone. Czy jestem to sam w stanie w domowych amatorskich warunkach sprawdzić? Czy jazda z tym wypadającym zapłonem może doprowadzić do jakiejś większej usterki?
Bzyk_R1 - 13-12-2017, 19:36
bmnazaruk, czytałeś ten temat:
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=103309
Jest tam sporo punktów do sprawdzenia bo autor też zmaga się z P0304, sprawdź podsunięte rozwiązania.
plecho1 - 13-12-2017, 21:16
Aby sprawdzić te rzeczy Trzeba by się podpiąć pod sterownik silnika oraz pod instalację LPG. Czy z silnikiem coś się coś stanie czy nie to zależy od czego jest to wypadanie, osobiście zajął bym się tym jak najszybciej.
Czy dzieje się to tylko na LPG czy też na benzynie?
bmnazaruk - 14-12-2017, 09:43
Po wyskoczeniu błędu nie odczuwam zmiany w pracy silnika, obroty są stabilne, nie ma spadku mocy, wszystko chodzi równo. Jedynie pojawia się check. Po jakimś czasie gaśnie, i zapala się w sumie niespodziewanym momencie.
Mam kostkę OBDII i aplikację piston w telefonie. Nie wiem czy to wystarczające do sprawdzenia dokładnego błędów. Gaz był sprawdzany dwa tygodnie temu, kompletny serwis, potem jeszcze wróciłem na drobne poprawki.
Bzyk_R1 - 14-12-2017, 09:51
U naszego kolegi z forum wypadanie zapłonu było spowodowane tym że padł jeden wtrysk. To bardzo istotne co napisał wyżej plecho1, gdyż u kolegi zapłon wypadał caly czas i CE też się świecił cały czas. Przełączenie na LPG leczylo objawy. Nie odpowiedziałeś czy jest różnica między pb a lpg, gdyż wtedy z automatu nie bierzemy pod uwagę wtrysków.
bmnazaruk - 14-12-2017, 10:12
Wypadanie wtrysku pojawia się na lpg
Bzyk_R1 - 14-12-2017, 10:23
Hmm. Podejdź na sprawdzenie kompresji do jakiegoś warsztatu.
dondamiano - 14-12-2017, 10:40
Borykam się z wypadaniem zapłonu od jakiegoś czasu, oczywiście wymieniłem świece (NGK igr6a11) cewki Bremi.... nic to nie dało. Kiedyś podjechałem do lta polonia w Kielcach - serwis instalacji Vialle , po podpięciu pod kompa lpg okazało się że wszystko jest w najlepszym porządku. Pojeździłem trochę z gościem i jednoznacznie stwierdził że to świece ( wymienione w kwietniu) powiedział też że ani irydowe ani platynowe nie są dobre do gazu i żeby nie przepłacać , założyć tanie, zwykłe świece do gazu np bosch tylko koniecznie zmniejszyć szczelinę do 0,6. Zastosowałem się do jego rady w połowie postanowiłem że zmniejszę szczelinę ale na świecach na których jeżdżę - efekt - poprawiło się w znacznym stopniu , ale i tak zamierzam zmienić te świece a sławne NGK rzucę za psami bo słyszałem już nie jedną opinię że jak je zaleje to już potem są z nimi problemy także naprawdę nie ma sensu przepłacać
Hugo - 14-12-2017, 11:23
Najlepsze świece to obecnie DENSO, jak NGK to tylko Made in Japan. Są też Made in France, ale to śmieci.
bosza tylko do kosza, jeszcze gorszy niż NGK z Francji.
bmnazaruk - 14-12-2017, 13:47
Cały dzień jeżdżę dziś na benzynie. Żadnego błędu nie ma. Więc pewnie to problem gazu.
plecho1 - 14-12-2017, 14:14
Jeśli błąd występuje tylko na LPG to z jakiegoś powodu mieszanka paliwowa LPG na tym cylindrze czasem nie jest zapalana, może się to dziać jeśli mieszanka jest zbyt uboga i zbyt bogata. Proponował bym podpiąć się pod LPG programem od tej instalacji i pod sterownik silnika np. Torque czy czymś podobnym i obserwując korektę krótkoterminową w Torque przełączać na LPG po jednym cylindrze. Jeśli przełączanie tego czwartego cylindra wprowadzało by spore różnice w tej korekcie to raczej dalej jest jakiś problem z wtryskiwaczem bądź z wężykiem łączącym wtryskiwacz z kolektorem ssącym. Jak możesz to zrób fotkę jak wygląda podpięcie wtryskiwaczy do wkrętek w kolektorze to może będzie można coś podpowiedzieć.
Bzyk_R1 - 14-12-2017, 16:29
bmnazaruk napisał/a: | Cały dzień jeżdżę dziś na benzynie. Żadnego błędu nie ma. Więc pewnie to problem gazu. |
To super wiadomość, problemu trzeba szukać w instalacji lpg.
plecho1 - 14-12-2017, 17:40
Może być też wina układu wysokiego napięcia gdyż mieszanka paliwowa LPG ma większą rezystancję przez co do przeskoku iskry cewki muszą wygenerować wyższe napięcie. Jeśli więc była by tu jakaś niesprawność nieodczuwalna na benzynie mogła by sprawiać problemy na LPG. Przy LPG warto zmniejszyć przerwę na świecach o około 20% jeśli jest 1mm lub więcej aby zmniejszyć tę rezystancję i ulżyć cewkom.
|
|
|