To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Upierdliwy P0033 - szukam gruszki wastegate

NikodemR - 21-11-2021, 10:15
Temat postu: Upierdliwy P0033 - szukam gruszki wastegate
Witam szanowne grono

Od dłuższego czasu mam problem z przeładowaniem turbo. Jak stopniowo wciskam gaz to jedzie jak zły, jak odrazu dam w podłogę to w okolicach 4,5-6 tys to chyba przeładowuje turbo błąd P0033 i doslownie "yebnie" całym autem.

Zaworek sterujący był wymieniony na nowy co prawda nr z Intercarsu był inny zaworek również minimalnie się różnił ale problem znikł na 3 dni - auto zyskało na mocy błąd więcej się nie pojawił.

Po 3 dniach w drodze na warszawke pękł zawor na 3 cylindrze - blok silnika do wymiany.

Z racji tego że byłem w delegacji a potrzebowałem auta zaraz po powrocie zleciłem wymianę słupka znajomemu mechanikowi.

Zaraz po odbiorze miałem znowu p0033 i wypadanie zapłonu. Zapłony ogarnięte ale z tym przeładowaniem nie daje rady.

Podciśnienia i układ dolotowy wygląda na szczelny auto po porządnym rozgrzaniu przestaje przeładowywać a na zimnym odrazu odcina przy 4500rpm. Gruszke wastegate oraz zawór dv sprawdzałem strzykawką jedno i drugie działa ciśnienie nie ucieka, ten wężyk że zwężka jest na miejscu

Zostaje mi tylko wymienić gruszkę i zawór dv czy możliwe są jeszcze jakieś inne problemy i komplikacje związane z tym błędem?

Czy idzie dostać gdzieś nową gruszkę żeby wyeliminować chociaż jedną z możliwości? Mi niestety nie udało się znaleźć nowej w necie. Ewentualnie kupię sprawną używkę jeśli ktoś Tak ową posiada.

Numery na gruszce : 189-18102
T14671
6005608

Bizi78 - 21-11-2021, 11:33

Poniżej w temacie był ten problem, może coś pomoże :wink: .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1542825#1542825

NikodemR - 21-11-2021, 12:15

Bizi78 nie stety są tylko wzmianki ale brak jakiegokolwiek rozwiązania
adobe1987 - 14-12-2021, 11:48

Mam dokładnie ten sam błąd w moim Turbiaku (wprawdzie w oczekujących, check nie świeci się fizycznie na blacie), też jak wcisnę gaz do końca pod czerwone pole to jest bardzo niemiły objaw jakby eksplozji. Wymieniłem już ten brązowy zaworek i jakby się na jakiś czas uspokoiło, a ostatnio znowu było ebnięcie... Wężyki wyglądają na szczelne. Walczę z tym od kilku miesięcy i efektów brak. Udało się może komuś z Was opanować ten problem?
W@sio - 14-12-2021, 12:07

NikodemR napisał/a:
Bizi78 nie stety są tylko wzmianki ale brak jakiegokolwiek rozwiązania

1. Masz jak zmierzyć doładowanie?
2. Na pewno cały dolot masz szczelny, wszystkie uszczelki wymienione itd itp?
3. Może masz przytkany boost pill? Spróbuj go wyciągnąć i zobacz co się będzie działo :)