To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problem z otwariem drzwi od wewnątrz

Anonymous - 08-03-2009, 12:29
Temat postu: Problem z otwariem drzwi od wewnątrz
Wczoraj miałem problem z otwarciem drzwi od wewnątrz na lewych drzwiach za kierowcą. Centralny zamek działa i zamyka wszystkie drzwi.
Najprawdopodobniej zerwała się linka od klamki która jest od strony przedziału pasażerskiego. Ponieważ z zewnątrz można otworzyć drzwi.
Jak to naprawić ?
Odkręcić tylko tą zaślepkę gdzie siedzi klamka czy cały boczek drzwi ?

jurekkraków - 08-03-2009, 14:25
Temat postu: Re: Problem z otwariem drzwi od wewnątrz
Cichanos napisał/a:
Wczoraj miałem problem z otwarciem drzwi od wewnątrz na lewych drzwiach za kierowcą. Centralny zamek działa i zamyka wszystkie drzwi.
Najprawdopodobniej zerwała się linka od klamki która jest od strony przedziału pasażerskiego. Ponieważ z zewnątrz można otworzyć drzwi.
Jak to naprawić ?
Odkręcić tylko tą zaślepkę gdzie siedzi klamka czy cały boczek drzwi ?

Kolego musisz zdjąć tapicerkę drzwi,bo przez zaślepkę dużo nie nakombinujesz.Cięgno od klamki idzie aż do zamka przez co przez zaślepkę masz zero manewru.

Anonymous - 08-03-2009, 14:32

Dzięki za pomoc. Zaraz po obiadku idę pokombinować. Może coś naprawię :wink:
adaśko - 08-03-2009, 16:35

ja tez mialem taki problem z klamka i caly boczek trzeba bylo zdejmowac bo inaczj nieda rady
SHARK1979 - 11-03-2009, 16:11

A jak raz central otwiera a raz nie i trzeba ręcznie dzyndzelek podnieś :?: wtedy sie otworzy drzwi.
Bartek - 11-03-2009, 17:20

A może aktywne masz zabezpieczenie przed szkodnikami (dziećmi)? Po otwarciu drzwi przy zamku jest mały przełącznik ;)

[ Dodano: 11-03-2009, 17:21 ]
PS. zerwania linki sobie nie wyobrażam - w aucie wybuchnie bomba, a te linki zostaną całe.....

ireks1 - 11-03-2009, 20:52

Bartek ma racje jest taki przełącznik ktury blokuje otwieranie od wewnątrz.
Kylek - 11-03-2009, 22:06

A tych drzwi to tylko czasami nie możesz otworzyć, bo coś nie mogę tego doczytać? Jak czasami, to może coś Ci tam zamarzło? Jeżeli wcale nie da się drzwi otwierać, to masz zapewne to, co ja miałem po stronie kierowcy - pękł taki mały kawałek plastiku, który łączy klamkę z cięgnem. Naprawili mi to w ASO, bo nie mam garażu a chlapa wtedy była na dworze. Trzeba rzeczywiście zdjąć tapicerkę z drzwi, bo inaczej nie da rady. Ten plastik można zamienić jakimś drucikiem (ile osób, tyle sposobów) - mi w ASO włożyli coś ze SpaceStara i działa :-)
Student - 12-03-2009, 08:20

Najpierw opcja Bartka do sprawdzenia bo najszybsza i najtańsza. U mnie mam to aktywne i jest ok. :wink:
Potem dopiero zdejmowanie boczków.

Ps. do Sharka: jeżeli masz problem że raz sie otwiera a raz nie (miałem to samo) to pomogło nasmarowanie elementów metalowych zamka zwykłym gęstym smarem (przez otwór w drzwiach zaślepiony taką czarną okrągłą naklejką przy boczku). Teraz jest ok. już 1.5 roku.

SHARK1979 - 12-03-2009, 16:39

Student, dzieki zobacze, trosze smarowałem kiedyś i latało teraz znowu to samo ale smarowałem w innym miejscu,pozdro
Anonymous - 12-03-2009, 17:09

Bartek napisał/a:

[ Dodano: 11-03-2009, 17:21 ]
PS. zerwania linki sobie nie wyobrażam - w aucie wybuchnie bomba, a te linki zostaną całe.....

hehe nie mniej mechanizm jest konstrukcyjnie niezbyt wytrzymały
i zawsze chodzi o tylne lewe drzwi, przed liftem problem z otwieraniem to normalka
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2858

Konrado1987 - 13-03-2009, 10:40

A u mnie w lewych tylnych drzwiach zapada się rygielek i wtedy nie można otworzyć, dopiero jak się go podciągnie.
Morfi - 13-03-2009, 19:32

U mnie jak jest zimno, pomimo centralnego zamka tylne dzwi sie nie otwieraja trzeba rygielek recznie podnieśc :(
Co do posmarowania ???

Anonymous - 13-03-2009, 21:06

Kolego Kylek miałeś rację. To był problem z klamką. Zrobiłem to metodą chałupniczą. Rozpuściłem słomkę - taką do picia, po przez podgrzanie zapalniczką i skierowałem na klamkę a dokładnie pęknięty element.
Do tej chwili się trzyma :wink:

Odnośnie tego zabezpieczenia to jest ono seryjnie montowane w każdym aucie osobowym o liczbie drzwi 4 lub 5. Miał je nawet Polonez Caro Plus :)

Student - 15-03-2009, 22:05

Morfi czytaj mój post dokładnie to trzeba nasmarować przez mały otwór z czarną naklejką tylko weź jakiś lepszy smar a nie WD40