To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Skandaliczny BˇBEL !!!

alfiq - 05-04-2011, 14:23
Temat postu: Skandaliczny BˇBEL !!!
Panie i Panowie - skandal !!!
Na moim niespełna półtorarocznym Lancerku znalazłem ognisko korozji wyłaż±ce spod lakieru. I to bynajmniej nie w miejscach jakich¶ uszkodzeń od kamieni, czy czego¶ podobnego (z tymi o dziwo nic się nie dzieje) ale na drzwiach pasażera, zaraz pod chromowan± listw± pod szyb±, na tym pierwszym pasie blachy przed zagięciem w dół. Żeby było zabawniej - na samym ¶rodku drzwi, tak że rzuca się w oczy jak murzyn na zebraniu kuklux klanu.
Spodziewałem się wielu rzeczy, że zawieszenie po drugiej zimie zacznie szwankować, nawet że pęknie mi szyba (bo koledzy o tym pisali) ale korozji w nowym samochodzie to się od czasów poloneza nie spodziewałem. Oczywi¶cie panowie w serwisie lakierniczym powiedzieli, że po to wła¶nie jest gwarancja na lakier ale ja s±dziłem, że w japońcach w XXI w. to jest czysta formalno¶ć i nie będę nigdy z niej korzystać :( Ręce opadaj±.
Jak już byłem do niego pozytywnie nastawiony, mimo kilku drobnych wpadek (radio, stuki przy odpalaniu) tak teraz chyba wst±pię do klubu któremu przewodzi racer1972 :)
Sprawdzcie sobie wasze rekiny po zimie, bo możecie nie mieć takiego "szczę¶cia" i wylezie wam to gdzie w ukrytym miejscu a wtedy może nawet doczekać końca gwarancji na lakier i trzeba się będzie z serwisem użerać, że to perforacja :(

Proszę o info, czy kto¶ już borykał się z takim problemem, czy jestem "pionierem" w tej dziedzinie i czy to jest jaki¶ zwykły wypadek przy pracy, czy też japońskim konstrukcjom już nie można tak ufać?

gzesiolek - 05-04-2011, 14:43

alfiq, jestes drugi...
lukas1 byl pierwszy, ale tylko chwile:
http://forum.mitsumaniaki...p=853391#853391

jakby co zrob zdjecie, czego szukac...
choc wyglada na to ze w podobnym miejscu wam cos wyskoczylo... na drzwiach pod szyba...
az swojego obejrze jeszcze dokladniej...

bastek - 05-04-2011, 16:59

kurcze, jadę na myjnię chyba....
alfiq - 05-04-2011, 18:21

Jutro zrobię fotki i jak mi się uda to wstawię :) Generalnie jest jeden b±bel ok. 3 mm, który już strzelił - w efekcie tego go zauważyłem, bo przy polerowaniu wosku przejechałem szmata i co¶ "puknęło" mnie w rękę. Zaraz pod nim robi± się dwa maleńkie nowe. W innych miejscach na zewn±trz budy nic nie widać.
Zastanawiam się wła¶nie nad umiejscowieniem tego cholerstwa. Może to jaka¶ wada pewnej serii, że nie poci±gnęli ocynkiem tego pasa, cy cu¶......

jaca71 - 05-04-2011, 19:40

alfiq,
alfiq napisał/a:
I to bynajmniej nie w miejscach jakich¶ uszkodzeń od kamieni, czy czego¶ podobnego (z tymi o dziwo nic się nie dzieje) ale na drzwiach pasażera, zaraz pod chromowan± listw± pod szyb±,

Na moje chamskie oko winna jest ta listwa. Podczas zakładania musieli uszkodzić fragment zabezpieczenie. Podobnie było z pierwszymi focusami sedanami. Na tylnej klapie była listwa, która uszkadzała klapę i tam pierwsza pojawiała się rdza.

lukas1 - 05-04-2011, 22:13

mialem dzis wstawic fotki ale zrobie to jutro bo leje u mnie , ale widxe ze alfik i ja mamy chyba dokladnie to samo.
sssssssssss......................

Jaca to chyba nie listwa bo te bable sa odsuniete od lini listwy okolo 2 cm, sa one na plaskiej powierchni nie na kancie przy listwie

bastek - 06-04-2011, 11:14

obejrzane. nic nie ma uff

[ Dodano: 06-04-2011, 11:15 ]
ale mam rdzę koło wlewu LPG (załozone w klapce obok wlewu paliwa)

mkm - 06-04-2011, 14:48

bastek1 napisał/a:

ale mam rdzę koło wlewu LPG (załozone w klapce obok wlewu paliwa)

to akurat wina zakładu który gaz montował. Musieli nie zabezpieczyć "nowego otworu" lub obijaj± Ci blachę przy tankowaniu :wink:

bastek - 06-04-2011, 17:00

myslę, że nie zabezpieczyli......

[ Dodano: 06-04-2011, 17:01 ]
jest pod jedn± ¶rubk±

berladi - 06-04-2011, 19:38

Witam.Wydaje mi się że to po prostu pech.Na razie tylko dwa przypadki.Z ciekawo¶ci zapytałem googla.Toyota-problem z rdz± na jakim¶ zgrzewie,Honda-problem z rdz± w jakim¶ zakamarku.Poza tym także narzekania na lakier(Accordy do malowania a auto w cenie wyższej niż misiek).
Silverrr - 06-04-2011, 20:10

Ja również znalazłem 2 b±ble. Na błotniku prawym bezpo¶rednio nad i pod reflektorem (tak prawie na końcu lampy). Byłem dzi¶ w ASO na akcji serwisowej z czujnikami zderzeniowymi i od razu zgłosiłem owy fakt. Już oczekuję na formalno¶ci i na malowanie gwarancyjne. Ewidentnie gwarancja na perforację więc nad czym się tu zastanawiać... Przy takim czym¶ nie mog± powiedzieć "uszkodzenie mechaniczne" :)
krzychu - 06-04-2011, 20:17

Silverrr napisał/a:
Ewidentnie gwarancja na perforację więc nad czym się tu zastanawiać... Przy takim czym¶ nie mog± powiedzieć "uszkodzenie mechaniczne" :)

Nie chce Was martwić ale to nie obejmuje gwarancja na perforację (która jest dłuższa niż zwykła). Perforacja to z tego co wiem to przerdzewienie na wylot a nie jakie¶ tam bombeczki. Na zwykłej gwarancji to usun±, ale po zakończeniu zwykłej to można jedynie reklamować przerdzewienie na wylot (pod warunkiem że nie stwierdz± że przerdzewiało temu bo wła¶ciciel uszkodził albo nie zabezpieczył na czas).

alfiq - 06-04-2011, 20:20

:evil: UPDATE :evil:
Dzi¶ byłem w serwisie lakierniczym i przy dokładniejszych oględzinach znalazłem jeszcze jednego edit! b±bla, tym razem na drzwiach kierowcy, z przodu, pod lusterkiem, czyli też na tym pasie pod listw±. Szlag mnie trafi. :-X
Chciałem żonie kupić Colta, jak zrobi prawko, ale teraz sam chyba nie zostanę przy tej marce. No bo co to ma być do jasnej edit ???
Jak się pokaże choć jeszcze jeden b±bel, pozbywam się lancera i kupie cokolwiek innego. Bo skoro na japońskiej niezawodno¶ci nie można polegać, to wszystko jedno co wezmę, albo trafie dobrze albo nie.

Silverrr gwarancja na perforację dotyczy dziury na wylot, więc takie b±ble nie będ± pod ni± podpadały, o ile gwarant łaskawie na to nie przystanie.

mkm - 06-04-2011, 20:20

alfiq, po pierwsze nie klnij, a po drugie zrób wreszcie zdjęcia.
alfiq - 06-04-2011, 20:24

mkm przecież nie klnę. Użyłem "zamienników", żeby nie bluzgać, choć mam na to wielk± ochotę.
O zdjęciach zapomniałem, bo byłem taki wkurzony, ze zanim ochłon±łem to już był wieczór. Jutro się postaram.