To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] Coś przerażliwie drży w bagażniku podczas ruszania

maruder - 19-04-2014, 13:34
Temat postu: [MSS DID] Coś przerażliwie drży w bagażniku podczas ruszania
Jest to bardzo głośne i dochodzi gdzieś spod podłogi z bagażnika, od strony pasażera, z samego rogu. Wiem, bo siedziałem w bagażniku i nasłuchiwałem :D Nic przyjemnego to nie było ale nie wiem co to może być i różnych sposobów szukam. Występuje tylko na rozgrzanym silniku, gdy obroty silnika na biegu jałowym są najniższe i ruszam "bez gazu" na samym sprzęgle. Coś wpada w rezonans i drży. Taki stukot jakby niedokręcona śruba waliła o podwozie czy coś takiego. Nie jest to klapa bagażnika bo nasłuchiwałem. Może coś z zawieszenia? Ale co to może być? Wymieniłem właśnie górne cukierki po obu stronach bo koła się rozlazły. I w kwestii tego hałasu nic się nie zmieniło. Pojechałem na przegląd i wyszło, że niby tylko łączniki tylnego stabilizatora do wymiany. To też je wymieniłem. Dziś przejażdżka i dalej bez zmian. Jak drżało przy szybkim ruszaniu samym sprzęgłem tak dalej drży. Masakra. Niby łapałem za tłumik to cisza ale tak myślę, że może to on? Jest cały ale kończą mi się pomysły a diagnostów sensownych brak. I nie wiem co zrobić. A wg mechaników to najlepiej pół samochodu wymienić albo i samochód... A wiem, że to musi być jakaś pierdółka tylko nie wiem jak to znaleźć. Może mieliście coś takiego?
JCH - 19-04-2014, 15:17

Czasem jakaś mała, głupia rzecz a robi dużo zamieszania :roll:
O ile pamiętam, tam z prawej strony w bagażniku jest schowany.... lewarek. Sprawdź czy to on nie hałasuje. Tylko nie mam pomysłu jak to skorelować z:
maruder napisał/a:
Występuje tylko na rozgrzanym silniku
:dontknow: :dontknow: :dontknow:
Ale znane są przypadki hałasowania długopisu w schowkach więc może u Ciebie jest podobnie. No bo co innego? Zawieszenie mówisz, że sprawdzane było, tłumik też.... :?

maruder - 19-04-2014, 19:52

Zapomniałem napisać, że oczywiście podnośnik już wyjęty ;) Poza tym podnośnik jest w bagażniku a hałas ewidentnie pochodzi spod podłogi :)
robertdg - 19-04-2014, 21:27

Sprawdź zawieszenie tłumika, tłumik przy sporym obciązeniu silnika może wpadać w o wiele większe wibracje niz jesteś w stanie wywołać ręką szarpiąc za końcówke, niby w układzie jest złacz elastyczny niwelujące takie zachowanie, ale warto to sprawdzić, zawieszenia gumowe z czasem parcieją i ogólnie się wypracowuja
uszatek1973 - 19-04-2014, 22:05

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42884

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=23528

Cos było pare tematow poniżej z roznymi takimi sprawami,moze pomoze