[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Problem z mocą oraz z podświetleniem wyświetlac
piastek1991 - 29-06-2014, 00:11 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Problem z mocą oraz z podświetleniem wyświetlac Witam,
do 2 dni jestem posiadaczem Galanta 98' 2.0 (135kM) po przejechaniu kilku dziesięciu kilometrów widzę że autko ma bardzo mało mocy dopiero przy wysokich obrotach jest jakiekolwiek przyspieszenie. Autko ma zamontowany gaz ale przy jeździe na benzynie jest identycznie.
Dodatkowo mam pytanie odnośnie podświetlenia wyświetlacza od klimatyzacji ponieważ po przekręceniu kluczyka wyświetla się wszystko jak należy jednak po włączeniu świateł podświetlenie wyłącza się całkowicie. Do dam że nie zawsze tak jest czasami standardowo tylko przyciemnia się prawdopodobnie gdzieś coś nie styka tylko gdzie ?
Ostatnim problemem jest obrotomierz który od początku nie działał jakieś podpowiedzi w jaki sposób zdiagnozować przyczynę od czego zacząć sprawdzanie lub ewentualną naprawę.
Z góry dziękuje za pomoc.
plecho1 - 29-06-2014, 06:04
Co do pierwszego problemu, to wymrugaj błędy kontrolką silnika poprzez zwarcie pinów 1 i 4 w złączu diagnostycznym, instrukcję jak to dokładnie zrobić znajdziesz na forum.
Jeśli chodzi o podświetlanie wyświetlacza, to najprawdopodobniej za Twoje problemy odpowiadają "zimne luty". Trzeba wymontować wyświetlacz i przelutować wszystkiebmiejsca lutowania. Też dokładną instrukcję znajdziesz na forum.
milo - 29-06-2014, 09:27
piastek1991 napisał/a: | Ostatnim problemem jest obrotomierz który od początku nie działał jakieś podpowiedzi w jaki sposób zdiagnozować przyczynę od czego zacząć sprawdzanie lub ewentualną naprawę. |
Czujnik położenia wału to on odpowiada za obrotomierz może być uszkodzony lub wtyczka zaśniedziała , z utratą mocy czujnik ma duży wpływ
robertdg - 29-06-2014, 09:55
piastek1991 napisał/a: | Dodatkowo mam pytanie odnośnie podświetlenia wyświetlacza od klimatyzacji ponieważ po przekręceniu kluczyka wyświetla się wszystko jak należy jednak po włączeniu świateł podświetlenie wyłącza się całkowicie. Do dam że nie zawsze tak jest czasami standardowo tylko przyciemnia się prawdopodobnie gdzieś coś nie styka tylko gdzie ? | Tutaj znajdziesz odpowiedzi http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37668 w razie wątpliwości pisz w podanym temacie
Sprawdź także to co pisze milo, w razie konieczności kontynuuj ten watek http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39976
plecho1 - 29-06-2014, 11:40
A tu masz temat o sprawdzaniu błędów http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
piastek1991 - 29-06-2014, 18:40
Dziękuje za szybkie i miłe odpowiedzi.
Sprawdziłem dziś kody błędów i ABS pokazuje kody - 21, 22, 23 i 24
CE wyświetla jedynie 11 ( jeden długi drugi krótszy ) czyli z tego co widzę to kod dotyczący uszkodzenia sondy lambda.
Czy sonda może być odpowiedzialna z spadek mocy oraz czy uszkodzony czujnik położenia wału może nie wysyłać błędu?
milo - 29-06-2014, 19:20
piastek1991 napisał/a: | Czy sonda może być odpowiedzialna z spadek mocy |
Tak
piastek1991 napisał/a: | czy uszkodzony czujnik położenia wału może nie wysyłać błędu? |
Może być dobry, powodem może być oberwanie i nie jest w prawidłowej pozycji często basek balansowy jest winny zerwanie nie podaje impulsów chyba ze masz obrotomierz uszkodzony
Możesz sprawdzić kostka przy klimie do czujnika 3 pinowa zasilanie masa impuls
robertdg - 29-06-2014, 19:31
piastek1991 napisał/a: | CE wyświetla jedynie 11 ( jeden długi drugi krótszy ) czyli z tego co widzę to kod dotyczący uszkodzenia sondy lambda.
Czy sonda może być odpowiedzialna z spadek mocy oraz czy uszkodzony czujnik położenia wału może nie wysyłać błędu? | Oczywiście, jest odpowiedzialna za mieszanke paliwowo powietrzna, co do obrotomierza to można podpiąc jeszcze skaner i sprawdzić czy ECU widzi obroty w ten sposób mozna sprawdzic usterke po stronie zegarów.
Skasuj błedy i po jakimś czasie sprawdź ponownie czy błedy ECU się pojawią
piastek1991 - 01-07-2014, 12:24
Witajcie sprawdzałem dziś sondy lambda na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku przednia przy normalnych obrotach ma napięcie 0.11V tylna 0.04V przy dodawaniu gazu wartość ta wzrasta do 0.86V dla przedniej i 0.8V dla tylnej. Rezystancje to około 14 ohm
Po zresetowaniu komputer nie wyświetla już błędów CE. Jazda z odłączonymi sądami wygląda tak samo jak z nimi możne troszkę na 1 bardziej zrywny. Jak myślicie sondy wymienić czy szukać dalej ?
Może ktoś zna dobrego mechanika co zajmie się Galancikiem w Łodzi bo u mnie w mieście 2 powiedziało mi że nie podejmują się mitsubishi
sierars1 - 01-07-2014, 12:36
A ja mam pytanie z innej beczki gdzie znajduje się OBD w Galancie ?
plecho1 - 01-07-2014, 12:38
Sondy nie powinny pokazywać stałego napięcia a oscylować w zakresie od 0 do 1V. Jeśli sonda wskazuje wartość napięcia bliską 0V to może wskazywać zbyt ubogą mieszankę paliwową a jak sonda ciągle wskazuje wartość napięcia bliską 1V to może wskazywać na zbyt bogatą mieszankę. Najlepiej było by podłączyć auto pod komputer nagrać pracę sondy np. Evoscanem i wtedy było by jasne czy pracuje czy nie.
A jak dokładnie sprawdzałeś pracę tych sond?
piastek1991 - 01-07-2014, 13:43
Tylko miernikiem wpiąłem przewód w czasie pracy silnika w kostkę i sprawdzałem napięcie. przy dodawaniu gazu napięcie oscylowało ale wydaje mi się że sonda nie jest głównym powodem spadku mocy. W rozmowie z 2 mechanikami dowiedziałem się, że gdy czujnik położenia wału jest uszkodzony samochód nie powinien odpalić nawet jak to jest w galancie ?
plecho1 - 01-07-2014, 13:54
A czy błędy sprawdzałeś? Bo to podstawa w takim aucie.
piastek1991 - 01-07-2014, 14:11
Tak pisałem już o tym wyżej na początku wyskakiwał błąd sondy lambda, po resecie komputera jeszcze błąd nie wrócił ale może za mało jeszcze przejechał i komputer nie zdarzył sczytać błędu
milo - 01-07-2014, 14:54
sierars1 napisał/a: | A ja mam pytanie z innej beczki gdzie znajduje się OBD w Galancie ? |
Pod kierownica po prawej stronie
|
|
|