To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] TUTORIAL - Podłączenie ECU z EVOSCAN

sakej - 15-01-2016, 19:57
Temat postu: [CJxA] TUTORIAL - Podłączenie ECU z EVOSCAN
Hejka ludziska.

Jako, że nie widzę tego tematu w tym dziale, więc pozwole sobię opisać jak udało mi się podpiąć colta cj0 99r pod laptopa i odczytać dane.

Moje doświadczenia oparte na tym poście

Do połączenia wymagany jest kabel VAG KKL-USB na chipsecie FTDI

UWAGA: Ten kabel jest do połączenia coltów z ODB2 z MUT II czyli do 2001 .. od 2001 roku jest normalne ODB2 i działają kable z ELM327
Sterowniki do kabla do pobrania TUTAJ

Osobiście wybrałem TEN kabel.

Kabel aby działał MUSI mieć ZMOSTKOWANE piny 1 i 4 (najlepszy sposób to przylutowanie małego drucika bezpośrednio na pinach we wtyczce - mój kabel ma wtyczkę rozkręcaną i można ją bez problemów otworzyć)

ROZPISKA PINÓW NA KOSTCE

Przetestowana wersja EVOSCANa to 2.9

Po wybraniu odpowiednich ustawień

Byłem w stanie odczytać dane z czujników, odczytać kody DTC (błędów) i skasować kody DTC.

NIE BYŁEM W STANIE:

- odczytać kodów błędów ABS (ale po podłączeniu zmodyfikowanego kabla dioda ABS mruga, a więc możemy sobie je sami odczytać)

- mimo, iż EVOSCAN informował mnie iż znalazł błędy DTC (odpiąłem przepływomierz dla testów) to albo nie wiedziałem gdzie patrzeć, albo po prostu nie pokazał dokładnie jakie

Opis kodów błędów można znaleźć
TUTAJ

Pozdro

Bizi78 - 15-01-2016, 20:04

Wszystko fajnie tylko fotek nie widać :P .
Musisz popracować nad dropboxem :wink: .

sakej - 15-01-2016, 20:26

Bizi78 napisał/a:
Wszystko fajnie tylko fotek nie widać :P .
Musisz popracować nad dropboxem :wink: .

hah... w momencie dodawania posta wszytskie linki działały .. no dobra zaraz poprawie ;)

p.s. ciekawe zachowanie dropboxa .. w momencie kliknięcia "udostępnij" podgląd obrazków znika :D

Bizi78 - 15-01-2016, 21:06

Teraz widać 8) .
W dropboxie jest jakiś problem z folderem publicznym czy jakoś tak :wink: .

kondzio3333 - 18-02-2016, 22:36

Ciekawe czy ta opcja pójdzie z Coltem 1.3 83 KM z 2001 roku. Jak do tej pory bylem u kilku osób i nie mógł się połączyć. Program Evoscan skąd pobierałes?
plecho1 - 19-02-2016, 19:48

Miśki po 2001r. też da się podłączyć interfejsem Vag KKL i Evoscanem, dodatkowo w tych rocznikach można tym zestawem odczytać błędy silnika po zmianie jednego parametru w Evoscanie.