Nasze Miśki - Galant EA6A by DCG
Andrew - 19-05-2011, 14:08
Kurde jak dźwigienki uwaliło, to głowica oberwała
DCG - 19-05-2011, 16:04
Rozrząd razem z paskiem był robiony jakieś 5 miesięcy i 15tys km temu, jeśli dobrze pamiętam to pasek był mitsubohi, reszta rozrządu oczywiście na japońskich częściach.
Tylko pasek raczej nie miał tu większego znaczenia, bo te zerwane zęby są skutkiem czegoś innego, coś jak by zablokowało silnik... tylko co? oczywiście chcę to naprawić, tylko jeśli nie znajdziemy przyczyny awarii, to sytuacja może się powtórzyć... jutro zwalamy głowicę
Owczar - 19-05-2011, 16:11
Miałem podobną awarię. Do cylindra dostał się kawałek metalu niewiadomego pochodzenia. Być może zostało coś w IC po jakiejś awarii turbiny. Kawałek przedostał się przez zawór i wpadł do komory spalania. Być może u Ciebie coś zblokowało zawór, zablokowało wałek rozrządu, a dalej wiadomo... Jeśli okaże się że to jakiś kawałek metalu to dolot do sprawdzenia.
DCG - 17-06-2011, 16:42
najważniejsze pytanie, czy zaistniała sytuacja mogła być skutkiem źle zrobionego rozrządu?
Owczar - 17-06-2011, 16:44
Rozmawiałem z bratem o tym i stwierdził, że prawdopodobnie przeskoczył pasek, a ząbki poleciały jak zblokowało wałek rozrządu.
sveno - 17-06-2011, 21:31
Owczar napisał/a: | prawdopodobnie przeskoczył pasek, | jak mógł pasek przeskoczyć? Czy w tym silniku jest napiacz hydrauliczny czy rolka z mimośrodem? Moim zdaniem to wada fabryczna paska, ale roszczeń żadnych raczej nie dojdziesz bo producent zwali winę na warsztat i odwrotnie Jakie są ostateczne szkody? Zawory pokrzywione? Tłoki całe?
DCG - 17-06-2011, 21:56
Owczar napisał/a: | ozmawiałem z bratem o tym i stwierdził, że prawdopodobnie przeskoczył pasek |
a jaka mogła być przyczyna przeskoczenia paska?
sveno napisał/a: | Jakie są ostateczne szkody? Zawory pokrzywione? Tłoki całe? |
auto stoi nie ruszone, tyle czasu liczyłem na to że dostane używane dźwigienki od kolegi z forum, niestety, chyba czas zamówić nowe
Andrew - 17-06-2011, 22:51
Cytat: | a jaka mogła być przyczyna przeskoczenia paska? | Powiem Ci, że w galu E34 miałem taką przyczynę, iż gumka od obudowy rozrządu podczas rozkręcania mi spadła do środka i narobiła bigosu.
Na marginesie ile kosztują dźwigienki?
DCG - 18-06-2011, 00:09
andrew84 napisał/a: | Na marginesie ile kosztują dźwigienki? |
nowe 58zł/sztuka, muszę wymienić 7 sztuk
Owczar - 18-06-2011, 00:22
sveno napisał/a: | jak mógł pasek przeskoczyć? Czy w tym silniku jest napiacz hydrauliczny czy rolka z mimośrodem? |
Może był za luźno napięty. W tym silniku jest rolka na ramieniu ze sprężyną, ale ta sprężyna nie napina cały czas, tylko jak poluzuje się śrubę regulacyjną. Napinanie paska polega na odkręceniu śruby (jest dostęp za pompą), a następnie obrotem wałem o kilka obrotów. Sprężyna napina pasek, a śrubę się skręca. Zauważyłem, że pasek się z czasem poluzowuje więc polecam w tym dieslu sprawdzić czasem jego naciąg.
DCG, kungfumiszcz czekał na silnik ode mnie, nie był pewien co z tego wyjdzie.
DCG - 28-06-2011, 15:58
Owczar napisał/a: | DCG, kungfumiszcz czekał na silnik ode mnie, nie był pewien co z tego wyjdzie. |
spoko, ja tam rozumie że są różne sytuację, ale obiecywanie że za pare dni coś będzie, a nie ma przez miesiąc to przegięcie podobnie jak odbieranie i olewanie PW
Wracając do tematu, dzisiaj założyliśmy wszystkie nowe dźwigienki i pasek rozrządu, zaryzykowaliśmy i nie ściągaliśmy głowicy, silnik odpalił, chodzi bardzo ładnie pojawia się tylko kontrolka check engine i auto ma mało mocy, jak by turbina nie załączała, jak w tym aucie sprawdza się błędy silnika?
robertdg - 28-06-2011, 17:06
Masz obdII, więc trzeba się podpiąc pod kompa
Owczar - 28-06-2011, 17:35
Nie ma OBDII, ale można wymrugać błędy tradycyjną metodą.
Owczar - 28-06-2011, 18:03
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
DCG - 29-06-2011, 08:39
Dzięki
wyskoczył błąd 2-1 i 4-3
czyli czujnik temperatury i czujnik temperatury EGR
czujnik temperatury to wiemy gdzie jest, trzeba będzie zmienić, ale nie możemy zlokalizować czujnika temperatury EGR
Zapomniałem dopisać że Check nie zapala się na zimnym silniku, zanim się nie nagrzeje wszystko chodzi idealnie, ciągnie jak zła
|
|
|